27.2.2018 12:23

«Ναι» στην επέκταση της ΒΙ.ΑΛ. από το Πρωτοδικείο Χίου

«Πράσινο φως» άναψε νωρίς το πρωί της Τρίτης το Πρωτοδικείο Χίου στην επέκταση της ΒΙ.ΑΛ. απορρίπτοντας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος Χίου ενάντια στην τοποθέτηση νέων οικίσκων περιμετρικά του hotspot.

Την ώρα που στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι των νησιών έδιναν τη δική τους μάχη ώστε να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός μεταναστών και προσφύγων στα νησιά και ως εκ τούτου να μην χρειαστεί επέκταση των ήδη ανεξέλεγκτων hotspot στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, το Πρωτοδικείο απέρριπτε οποιαδήποτε αιτίαση του Δήμου, επιτρέποντας την ανεμπόδιστη μεταφορά νέων οικίσκων που θα αυξήσουν τη χωρητικότητα στα 1.500 άτομα.

Το σκεπτικό της απόφασης

Στο σκεπτικό της η πρόεδρος Πρωτοδικών Μαρία Τομπάζη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σε ότι αφορά στις συνθήκες υγιεινής ο Δήμος ως ιδιοκτήτης της ΒΙ.ΑΛ. και υπεύθυνος για την ομαλή διαβίωση των κατοίκων, αν φροντίσει για την αποκομιδή των απορριμμάτων τότε οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα κινδυνεύσουν στην υγεία τους.

Επιπλέον για το ζήτημα της μη ύπαρξης ζώνης πυροπροστασίας σημειώνει ότι παρότι ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς δεν μπορεί να αποκλεισθεί, δεν αποτελεί αναπότρεπτο κίνδυνο κατά έννοια του νόμου.

Αναφορικά με τα ανεξέλεγκτα λύματα που καταλήγουν από τη ΒΙ.ΑΛ. στα γύρω χωράφια, που κατά τον Δήμο εγείρουν ζητήματα δημόσιας υγείας, η κα. Τομπάζη σημειώνει ότι είτε οι υπήκοοι τρίτων χωρών παραμένουν για λίγες ώρες στη ΒΙ.ΑΛ., είτε παραμένουν για περισσότερο χρόνο δεν στοιχειοθετούν επείγουσα περίπτωση στο Δικαστήριο.

Κλείνοντας η Πρόεδρος Πρωτοδικών τονίζει ότι από την απαγόρευση της τοποθέτησης οικίσκων, η εγκληματικότητα μόνο να αυξηθεί μπορεί ως απόρροια της αθλιότητας των συνθηκών διαβίωσης και της αγριότητας που αυτή δημιουργεί.   

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης οι κάτοικοι του Χαλκειούς σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους, ώστε να εμποδίσουν νέα επιχείρηση μεταφοράς κοντέινερ στη ΒΙ.ΑΛ..

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ