10.12.2014 14:34

Να υπάρχουν Επιμελητήρια και το 2015, η μόνη ευχή για το νέο χρόνο

 

 

Την τελευταία του συνεδρίαση πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Χίου για το 2014 εγκρίνοντας ομόφωνα τον οικονομικό απολογισμό του έτους και αναλύοντας τον προϋπολογισμό του 2015, μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας για τις προθέσεις της πολιτείας που αδυνατεί να στηρίξει έμπρακτα τα Επιμελητήρια.

Ο προϋπολογισμός θα είχε κάποια σχετική αξία εάν συνοδεύονταν και από αντίστοιχα πλούσιους σε χρήματα κωδικούς. Αντίθετα, το Επιμελητήριο μετρά τους πόρους του έναν προς έναν προκειμένου να διατηρήσει την οικονομική του αυτοτέλεια, που όπως τόνισε και ο Γ. Γεωργούλης, οφείλονται εν πολλοίς στα ευρωπαϊκά προγράμματα που το Επιμελητήριο διαχειρίζεται και του επιτρέπουν να μοιράζει κάποιες πιστώσεις στα σωματεία μέλη του και να καλύπτει τις πάγιες ανάγκες σε μισθοδοσία και λειτουργικά. 

«Μακάρι τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Ωστόσο με όσα έσοδα διαθέτουμε μπορούμε και καλύπτουμε τις πάγιες ανάγκες μας, ενώ παράλληλα συμβάλλουμε και στις ανάγκες των σωματείων του Επιμελητηρίου. Ας ελπίσουμε ότι όπως ανταποκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί του 2013 και του 2014, θα ανταποκρίνεται και εκείνος του νέου χρόνου», τόνισε ο πρόεδρος.

 

Αβεβαιότητα για Φ.Π.Α.

Στα μέτωπα που παρακολουθεί το Επιμελητήριο κυρίαρχη θέση έχει το ζήτημα του Φ.Π.Α. και της έντονης συζήτησης που γίνεται για ενδεχόμενη αύξησή του στα νησιά. «Αυτό μπορεί να μην έχει τεθεί με επίσημο τρόπο ωστόσο υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ενδεχόμενα κάπου έχει συμπεριληφθεί», υποστήριξαν τα μέλη του Δ.Σ. διατηρώντας πάντως επιφυλάξεις μιας και τα απόνερα οποιασδήποτε αλλαγής επιχειρηθεί στο φορολογικό καθεστώς των νησιών θα προκαλέσει τσουνάμι αντιδράσεων. Προς το παρών πάντως, το Επιμελητήριο συντάσσεται με το ψήφισμα διαμαρτυρίας της Περιφέρειας όπως στάλθηκε στον πρωθυπουργό. 

 

Δυσαρέσκεια για το Δήμο

Την έντονη δυσαρέσκεια των μελών του Επιμελητηρίου και κυρίως των εκπροσώπων του Εμπορικού Συλλόγου προκάλεσε η απόφαση του Δήμου Χίου να μη συμβάλει οικονομικά στις εκδηλώσεις που οι έμποροι έχουν προγραμματίσει να κάνουν μέσα στις γιορτές. «Από τη μια η πόλη είναι αστόλιστη, από την άλλη δεν συμμετέχουν και στις εκδηλώσεις τις ημέρες των εορτών. Πως αντιλαμβάνονται δηλαδή στο Δήμο τα Χριστούγεννα; Μόνο με το αν βγαίνουν τα νούμερα;», σχολίαζαν τα μέλη του Δ.Σ.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ