6.1.2016 14:28

Με λαμπρότητα τα Φώτα στη Σμύρνη 94 χρόνια μετά την καταστροφή

Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης γιορτάστηκαν για πρώτη φορά φέτος μετά τον διωγμό του 1922 τα Θεοφάνεια στη Σμύρνη. Εκατοντάδες πιστοί, ακόμη και ταξιδιώτες από την Αθήνα, τη Χίο και τη Μυτιλήνη, βρέθηκαν στο ιστορικό Κε για να παραστούν στον αγιασμό των υδάτων από τον αρχιμανδρίτη Κύριλλο.

Δεν ήταν όμως μόνο οι Έλληνες που συγκεντρώθηκαν για να ζήσουν από κοντά τον αγιασμό των υδάτων στη Σμύρνη. Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΙ, Μανώλης Κωστίδης, ήταν πολλοί και οι Τούρκοι που θέλησαν να παρακολουθήσουν το ιστορικό γεγονός, ενώ πολλά ήταν και τα συνεργεία τουρκικών καναλιών που κάλυψαν τον αγιασμό των υδάτων.

Επτά άνδρες έπεσαν στη θάλασσα, εκεί όπου πριν από 94 χρόνια βουτούσαν οι διωγμένοι Έλληνες της πόλης για να γλιτώσουν από το θάνατο και το φονικό αμόκ των Τούρκων, εκεί όπου χιλιάδες βρήκαν τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να σωθούν ενώ η Σμύρνη καιγόταν.

Ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος έγινε ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας που λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά τον ξεριζωμό του 1922. Αφού ευχαρίστησε όσους βρέθηκαν στην ιστορική τελετή, μεταξύ των οποίων ο Έλληνας πρόξενος, ο βουλευτής Χίου με τον ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηιλίδης αλλά και ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος πατέρας Λορέντζο, αλλά και την τουρκική κυβέρνηση για την άδεια που παραχώρησε (σε αντίθεση με άλλες χρονιές) ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος ευχαρίστησε όσους έπεσαν στη «μαρτυρική θάλασσα» για να πιάσουν το Σταυρό.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Denizhan Guzel για το Politischios.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ