28.3.2013 10:29

Με κεφάλαια 18 δισ. ευρώ θα ενισχυθεί η ελληνική γεωργία έως το 2020

Με περισσότερα από 18 δισ. ευρώ αναμένεται να υποστηριχθεί η ελληνική γεωργία έως το 2020, στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του πλαισίου της οποίας, εκτιμάται, ότι είναι πιθανό να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, σε συνέντευξη Τύπου για την εξέλιξη των συζητήσεων σχετικά με τη νέα ΚΑΠ και τις θέσεις της χώρας μας.

«Από τη μέχρι τώρα εξέλιξη των συζητήσεων τα χρήματα που θα δοθούν στη χώρα μας είναι το ίδιο υψηλά με την τρέχουσα περίοδο. Η έμφαση όμως που πρέπει να δοθεί, είναι στη σωστή αξιοποίησή τους, ώστε να χτίσουμε μια γεωργία με βιώσιμα σχήματα, που να μην εξαρτάται από τις ενισχύσεις», είπε.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα για τη νέα προγραμματική περίοδο, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα εισρεύσει το ποσό των 18,74 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 15 δισ. ευρώ αφορούν στον 1ο Πυλώνα (δηλαδή άμεσες ενισχύσεις και Κοινή Οργάνωση Αγοράς) και 3,74 δισ. ευρώ στον 2ο Πυλώνα (αγροτική ανάπτυξη).

Για την τρέχουσα περίοδο 2007-2013, τα συνολικά κονδύλια ανήλθαν σε 19,8 δισ. ευρώ (16 δισ. ευρώ άμεσες ενισχύσεις & Κοινή Οργάνωση Αγοράς και 3,8 δισ. ευρώ για αγροτική ανάπτυξη).

Βεβαίως, υπάρχει η ευελιξία για τα κράτη να μεταφέρουν μέχρι 15% των πόρων από τον 1ο στο 2ο πυλώνα. Οι ίδιες μεταφορές ισχύουν και αντίστροφα, ενώ για πολλά κράτη-μέλη (όχι για την Ελλάδα) επιτρέπεται μεταφορά μέχρι και 25% των πόρων μεταξύ 1ου και 2ου πυλώνα.

Ενίσχυση νέων αγροτών

Ο κ. Τσαυτάρης, αφού σημείωσε, ότι στην πορεία το συνολικό ποσό μπορεί να αυξηθεί, υπογράμμισε την έμφαση που δίνει η νέα ΚΑΠ στην ενίσχυση των νέων ηλικιακά αγροτών.

«Ένα από τα πιο σημαντικά διαρθρωτικά που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι, ότι μόνον το 6% του αγροτικού πληθυσμού είναι μικρότερο των 35 ετών. Γι' αυτό κι αποφασίστηκε έως το 2% του συνολικού προϋπολογισμού της ΚΑΠ να αφορά στην υποστήριξη νέων αγροτών», είπε, διευκρινίζοντας, ότι θερμή στήριξη θα έχουν και οι νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσαυτάρης στο λεγόμενο «πρασίνισμα» της νέας ΚΑΠ, καθώς η καταβολή μέρους των άμεσων ενισχύσεων (το 30%), θα εξαρτάται από την εκπλήρωση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων για καλλιέργειες άνω των 100 στρεμμάτων.

Όπως εξήγησε, όμως -πέραν του γεγονότος, ότι οι Έλληνες αγρότες θα μπορούν άνετα να εφαρμόσουν τα κριτήρια που θα τεθούν- μέτρα περιβαλλοντικού χαρακτήρα θα κληθεί να λάβει ουσιαστικά λιγότερο από το 5% των αγροτών. Τώρα σε ό,τι αφορά στην ύπαρξη οροφής στις ενισχύσεις ή το πώς ορίζεται ο ενεργός αγρότης, αυτά θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών να αποφασίσουν.

Βοσκοτόπια

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για την Ελλάδα, για το οποίο, όπως είπε ο υπουργός δόθηκε μάχη, αφορά στα βοσκοτόπια, καθώς ο ορισμός που δίνει η Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που επικρατούν στον ελληνικό χώρο.

Η επέκταση του ορισμού θα έχει ως αποτέλεσμα δυνητικά να ενισχυθούν οι ελληνικοί βοσκότοποι με περισσότερα από 4 δισ. ευρώ, εξέλιξη που θα έχει τεράστια σημασία για την ελληνική κτηνοτροφία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι βοσκότοποι στη χώρα μας ανέρχονται σε 29 εκατ. στρέμματα, όταν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι 25 εκατ. στρέμματα.

Στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς έχει επιτευχθεί και η υποχρέωση αναγραφής του τόπου προέλευσης στα νωπά φρούτα/λαχανικά αλλά και άλλων ποιοτικών χαρακτηριστικών εφόσον είναι αποτέλεσμα μέτρησης, ενώ το νέο αποθεματικό για κρίσεις στον γεωργικό τομέα, διαμορφώνεται σε 2,8 δισ. ευρώ, με πόρους από μείωση των άμεσων ενισχύσεων.

Εφόσον οι πόροι δεν χρησιμοποιηθούν, επιστρέφονται στις άμεσες ενισχύσεις.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ