3.9.2013 17:55

Με αθρόα συμμετοχή και υψηλό επίπεδο (ΦΩΤΟ)

«Ήταν όλοι τους παρόντες», συνοδευμένοι από οικείους και φίλους, να παραλάβουν το βραβείο ή τον έπαινο και να συμμετέχουν στη σεμνή τελετή της διοργανώτριας Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗ, του Πανελληνίου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, που το Εφορευτικό Συμβούλιο θέσπισε για πρώτη φορά το 2012.

Ο λόγος για τους διακριθέντες και στα δύο σκέλη του Διαγωνισμού, ποιήματος και διηγήματος, για εφήβους και ενήλικες, στον οποίο ειρήσθω εν παρόδω, η συμμετοχή σε πανελλαδική εμβέλεια ήταν απρόσμενα μεγάλη.

Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής», κλείνοντας τις εκπαιδευτικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις της «Καλοκαίρι 2013-Παράθυρο στην Παιδεία τον Πολιτισμό», πραγματοποίησε την εορτή απονομής βραβείων και τιμητικών διακρίσεων, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στο κεντρικό της κτίριο και στην οποία εορτή, η αθρόα προσέλευση, καταδεικνύει το θετικό αποτέλεσμα της στροφής προς την κοινωνία.

Παράλληλα, αυτό που απομένει, πέρα από τη θεσμοθέτηση του διαγωνισμού σε ετήσια βάση, είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, τα οποία οφείλονται στη διοργάνωση, στην κριτική επιτροπή, αλλά και σττις συμμετοχές.

Η επιτροπή

Η επιτροπή αξιολόγησης των εργασιών υπήρξε εννεαμελής, με πρόεδρο τον ακαδημαϊκό και καθηγητή Κωνσταντίνο Σβολόπουλο και μέλη διακεκριμένους κριτές, από τους χώρους των καθηγητών, των λογοτεχνών, των δημοσιογράφων και των εκπαιδευτικών, ενώ αξιολόγησε τα έργα,, καταλήγοντας στους πρωτεύσαντες, με υπευθυνότητα, αφού όλες οι συμμετοχές διέκρινε πνεύμα πρωτοτυπίας, ευαισθησίας, καλλιτεχνικής διάθεσης, αλλά και φρεσκάδας.

Την εκδήλωση της απονομής πλαισίωσαν έγκριτοι λογοτέχνες, μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης και ηθοποιοί που απάγγειλαν αποσπάσματα των ποιημάτων και διηγημάτων των βραβευμένων νέων λογοτεχνών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό 2012-13. 

Βραβεύσεις μαθητών σε Ποίηση και Διήγημα

Στο πρώτο σκέλος συμμετείχαν μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, από τη Χίο, ηλικίας 14 έως 18 ετών και από αυτούς απέσπασαν διάκριση στο διήγημα οι:

  • 1ο Βραβείο: Μυρτώ Κουτσοδόντη, για το έργο της «Στο σκοτάδι του φωτός».
  • 2ο Βραβείο: Αρετή (Τούλα) Παληού, για το διήγημα «Για την πατρίδα».
  • 3ο Βραβείο: Αγγελική Παπαπροκοπίου «Αγώνας ζωής-Στοίχημα ζωής».
  • 1ος Έπαινος και 2ος έπαινος στους Ιωάννα Χάρμπα και Παναγιώτη Τσιάρα.

Στον 1ο Τοπικό Διαγωνισμό Ποίησης (14-18 ετών), βραβεύτηκε εκτός συναγωνισμού η Άννα Φαρδή.

Οι ενήλικες νικητές

Ο πανελλήνιος Διαγωνισμός της Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗ απέδωσε διακρίσεις, τόσο στην ποίηση όσο και στο διήγημα και συγκεκριμένα στην πρώτη περίπτωση βραβεύτηκαν οι:

  • - 1ο Βραβείο η Αντωνία Κοσένα
  • - 2ο Βραβείο Ζαΐρα-Αικατερίνη Νικηφόρου
  • - 3ο Βραβείο Ιωάννης Παναγιώτου
  • - 1ος Έπαινος Ευαγγελία – Αγγελική Πεχλιβανίδου.
  • - 2ος Έπαινος Κώστας Αμπανούδης
  • - 3ος Έπαινος Μυρτώ Κλεάνθους Τσαούση
  • - 4ος Έπαινος Δημήτρης Παπασταμάτης
  • - 5ος Έπαινος Γεωργία Ψυχογιού
  • - 6ος Έπαινος Φωτεινή Χατζηευστρατίου.

Αντίστοιχα στο σκέλος του Διηγήματος του Πανελλήνιου Διαγωνισμού διακρίθηκαν:

·  Ο Κώστας Παπαϊωάννου από την Κύπρο, για το διήγημα «Η Θεανώ», με το 1ο Βραβείο.

· Ο Πέτρος Παντελάρας, πρώην δήμαρχος Χίου, για «Το Σιδεριό», το 2ο βραβείο.

·  Η Λαρισαία Φωτεινή Γκούμα «Της Μνήμης τα μαχαίρια», το 3ο Βραβείο

Έπαινο απέσπασαν κατά σειρά οι: Θεόδωρος Κούκιας για το «Νεκρό ψάρι», η Ελένη Χατζημιχαήλ για το «Με δόσεις», Αρετή Σταμούλη-Λαγκόνα και Ευτυχία Κοσμαδοπούλου.

Το θέμα «Θ’ αίμα» της Αρετής

Με τίτλο «Θ’ αίμα», η Αρετή Σταμούλη-Λαγκόνα, η δική μας Αρετή, από τους ιδρυτές του ΠΟΛΙΤΗ, αναπτύσσει το θέμα της πολυτιμότατης ανθρώπινης υγείας και τη μετάλλαξη προς το καλύτερο, της ιδιοσυγκρασίας εκείνου που θα του κλονιστεί.

Δραστήριο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου «ΕλπιΖΩ», η Αρετή, με αξιόλογες επιδόσεις στη σύνταξη στίχων, διακρίθηκε για το προαναφερόμενο πεζό κείμενό της, όπου καταθέτει την ψυχή της και την ψυχή των συνανθρώπων της, όπου η αγάπη για τη ζωή γίνεται μάχη και πείσμα, αλλά και επιείκεια, κατανόηση και εν κατακλείδι ανωτερότητα.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ