22.5.2023 11:53

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Οικογένειας

Γράφει η Ραφαέλα Ζαχαριά, Ψυχολόγος- Εκπαιδευόμενη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια , Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου.

Ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας της Οικογένειας αξίζει να αναφερθούμε στα στοιχεία που χρειάζεται να λαμβάνουν τα παιδιά προκειμένου να αισθάνονται «ευτυχισμένα» μέσα σε αυτήν.

Τα τελευταία χρόνια, η δομή της οικογένειας μπορεί να συναντήσει πολλές διαφορετικές μορφές (μονογονεϊκή, πυρηνική κ.α). Όποια όμως κι αν είναι η δομή μιας οικογένειας, αυτό που την κάνει να λειτουργεί με υγιή τρόπο αλλά και αυτό που κάνει τα μέλη της ευτυχισμένα είναι οι αληθινές σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της. Οι συναισθηματικοί δεσμοί, το μοίρασμα των καταστάσεων, η κοινή ζωή, είναι αυτά που κάνουν ευτυχισμένη την καθημερινή ζωή ενός παιδιού με την οικογένειά του.

Ποια χαρακτηριστικά όμως καθιστούν μια οικογένεια «ευτυχισμένη»;
• Άνευ όρων αποδοχή. Τα παιδιά είναι σημαντικό να αισθάνονται πως είναι πλήρως αποδεκτά, ώστε να μπορούν να εκφράζουν την αληθινή πτυχή της προσωπικότητάς τους.
• Σαφή και σταθερά όρια. Τα όρια δεν αποτελούν «τιμωρία», αντίθετα μέσα από αυτά τα παιδιά εξελίσσονται σε υγιείς συναισθηματικά ενήλικες, οι οποίοι θα σέβονται με την σειρά τους τα όρια των γύρω τους.
• Καλή επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας χωρίς κριτική, εντάσεις, συγκρούσεις και διαφωνίες. Αντίθετα, είναι σημαντικό η επικοινωνία να επιτυγχάνεται μέσω του διαλόγου.
• Είναι σημαντικό οι γονείς να περνούν χρόνο με τα παιδιά, ιδιαίτερα μέσα από το παιχνίδι.

Να θυμάστε! Ευτυχισμένοι γονείς= ευτυχισμένα παιδιά.

Πολλές φορές τονίζουμε, πως ό,τι κι αν προσπαθήσουμε να διδάξουμε στα παιδιά, αυτό που θα παίξει τον πιο καθοριστικό ρόλο είναι το δικό μας παράδειγμα. Και αυτό γιατί εμείς μαθαίνουμε στα παιδιά μας πώς να ζούνε. Ο τρόπος με τον οποίο ζούμε, ο τρόπος με τον οποίο εμείς αντιμετωπίζουμε τη ζωή, επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αντιλήψεις, τα πιστεύω και την ίδια τη ζωή των παιδιών μας. Οι γονείς λοιπόν που θα δημιουργήσουν ευτυχισμένα παιδιά, δεν θα είναι οι γονείς που θα προσπαθήσουν με όλους τους δυνατούς τρόπους να τα κάνουν ευτυχισμένα. Θα είναι οι γονείς που είναι οι ίδιοι ευτυχισμένοι. 

Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων
Κέντρο Παιδιού και Εφήβου
Εγκρεμού 30, Χίος
τηλ. 22710-20000 (εσωτ. γραμ. 3)
tpsye@kpechios.org, www.kpechios.org

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ