18.4.2016 16:51

Μαύρο χάλι

ΣΕ ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΜΥΛΟΙ ΤΩΝ ΤΑΜΠΑΚΙΚΩΝ, ΤΟ ΠΙΟ ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ, ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΕΙΚΟΝΑ

Οι τρείς μύλοι των Ταμπάκικων αποτελούν την τουριστική μας ναυαρχίδα, το βασικό σημείο αναφοράς και προβολής του νησιού μας σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς, αλλά η κατάσταση τους απογοητεύει τους επισκέπτες και  προσβάλλει τη Χίο.

Τη δεκαετία του 1990 αναπλάστηκαν και προστατεύθηκαν από  τη θάλασσα και τη φθορά του χρόνου. Η δημοτική αρχή Βαρκάρη τους επισκεύασε  και τους μετατρέψει σε επισκέψιμους. Η ανάπλαση πραγματοποιήθηκε  χωρίς τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από τη Κτηματική Υπηρεσία, αλλά και   χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό  αναξιοποίησης.

Μετά από πολλές παλινωδίες ο δεύτερος και ο τρίτος ανατολικός μύλος  παραχωρήθηκαν στον Σύλλογο Φουσκωτών Σκαφών Χίου και διασώθηκαν  με τη φροντίδα των ιδιωτών.

«Στο δεύτερο στεγάζουμε τα γραφεία μας, τον διατηρούμε σε καλή κατάσταση . Ο τρίτος είναι αποθήκη,  δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά δεν έχουμε  την οικονομική ευχέρεια να τον επισκευάσουμε», δηλώνει στον «π» το μέλος της Διοίκησης Χρήστος Ξύδας. 

Τα προβλήματα

Ο περιβάλλον χώρος και ο τέταρτος μύλος  δεν είχαν την ίδια τύχη. Σύντομα οι  περισσότερες επισκευές αποδείχθηκαν αδύναμες μπροστά στην καταστροφική  δύναμη της φύσης. 

Η θάλασσα κατάστρεψε σχεδόν όλες τις εξωτερικές κατασκευές, η αρμύρα έχει διαβρώσει τα πάντα στο εσωτερικό τους και τα υπόλοιπα έχουν καταστραφεί από τους χρήστες ναρκωτικών, που στην προσπάθεια τους να εξυπηρετηθούν έχουν καταστρέψει ότι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν από την υποδομή τους.

Ο εξωτερικός χώρος είναι σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένος. Το νότιο δάπεδο έχει υποστεί σημαντική καθίζηση και  έχει μετατραπεί σε… υποθαλάσσιο. Στον ίδιο χώρο ένα μεγάλο ρήγμα συνεχώς διευρύνεται, αν δεν υπάρξει έγκαιρη σωστική επέμβαση, όλο το νότιο τμήμα σύντομα θα βουλιάξει και θα γίνει υποθαλάσσιο. Στον ίδιο χώρο η μανία της θάλασσας έχει γκρεμίσει και μετακινήσει πολλά μέτρα τα πέτρινα τοιχία

Τεκές

Ο τελευταίος ανατολικός μύλος έχει μετατραπεί σε τεκέ, είναι γεμάτος από τα σύνεργα που χρησιμοποιούν οι χρήστες, ενέσεις παντού, υπολείμματα από φωτιές, πλαστικές συσκευασίες  και άλλα αντικείμενα μαρτυρούν δράση περιθωριακών ομάδων.

Προσβολή

Εικόνα καταστροφής και στη βόρεια πλευρά, όλα τα τοιχία έχουν  γκρεμιστεί, το δάπεδο έχει ανασηκωθεί και διολισθαίνει προς το νοτιά, τα βόρεια θεμέλια του μόλου έχουν σπηλαιωθεί.

«Τα τοιχία αυτά γκρεμίστηκαν από τα κύματα του τελευταίου νοτιά και μετατοπίστηκαν επτά μέτρα, η κατάσταση του χώρου είναι πιά επικίνδυνη λειτουργικά και προσβάλλει το χώρο αισθητικά. Αυτοί οι μύλοι είναι σε όλα τα έντυπα προβολής του τουρισμού μας, αλλά οι επισκέπτες  απογοητεύονται από την κατάσταση τους, η πραγματική εικόνα τους προσβάλλει τον τουρισμό μας », δηλώνει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Φουσκωτών  Σκαφών Χρήστος Ξύδας.

Ζητάει από την πολιτεία να επέμβει, έχει χτυπήσει πολλές πόρτες χωρίς αποτέλεσμα. Τα εμπόδια πολλά, με βασικότερο την έλλειψη των απαραίτητων αδειών νομιμοποίησης  των αυθαίρετων επισκευών της δεκαετίας του 1990. Η Κτηματική υπηρεσία είναι άκαμπτη  και οι δημοτικές αρχές έχουν αφήσει το πιο προβεβλημένο πολιτιστικό μνημείο της Χίου στο έλεος του καιρού, του χρόνου και των χρηστών του.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ