20.3.2013 15:47

Μας ήρθαν 550 και πήγαμε 250

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΑΚΤΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ

Κυκλοφορώντας στην πόλη Παρασκευή και Σάββατο είχες την αίσθηση ότι ένας στους δυο που συναντούσες μιλούσε Τουρκικά. Το ίδιο συνεχίστηκε και την Κυριακή στα Θυμιανά όπου η Μόστρα αποτέλεσε πόλο έλξης για τους περισσότερους εξ ανατολών επισκέπτες.

Εκείνο που δείχνουν όμως τα στοιχεία του Τελωνείου για τις αφίξεις του τριημέρου, είναι ότι ο αριθμός των Τούρκων επισκεπτών ήταν σημαντικός για το τριήμερο, δεν ήταν ωστόσο αριθμός ρεκόρ στις αφίξεις!

Από την άλλη, οι δυο εκδρομές που διοργανώθηκαν από τουριστικά γραφεία του νησιού, μετέφεραν 250 Χιώτες για το τριήμερο σε Σμύρνη και Τσεσμέ, αποδεικνύοντας πως ο πιο βατός προορισμός για μας είναι πλέον τα απέναντι παράλια.

Αυτοί που ήρθαν…

Από το Τελωνείο της Χίου πέρασαν 550 συνολικά Τούρκοι επισκέπτες με τους περισσότερους- περί τους 500- να φτάνουν Σάββατο πρωί και να αναχωρούν Κυριακή βράδυ. Εκείνο που είναι ευκολονόητο από την πρώτη στιγμή είναι πως η Μόστρα και γενικά το καρναβάλι με τα άρματα και όλες αυτές οι εκδηλώσεις ήταν κάτι που κέντρισε το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Λιγότερο απασχόλησαν οι Αγάδες, αφού είναι και λίγο παράδοξο να έρχονται οι Τούρκοι στη Χίο για να δουν  στα Μαστιχοχώρια τον Τούρκο Αγά να δικάζει.

Η Απλωταριά πάντως και τα καταστήματα εστίασης είχαν «πελατεία», η αγορά ανάσανε και για άλλη μια φορά φύσηξε ανατολικός άνεμος ρευστότητας.

Και εκείνοι που έφυγαν

Το τριήμερο της Αποκριάς εκμεταλλεύτηκαν για χαλάρωση και ξεκούραση σε Σμύρνη και Τσεσμέ πολλοί συμπολίτες μας. Τι να τους κάνουν τους Αγάδες στα Μαστιχοχώρια όταν μπορούν να τους δουν από κοντά απολαμβάνοντας τις ανέσεις των ξενοδοχείων τους;

Δυο πρακτορεία είχαν διοργανώσει εκδρομές για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας κι έτσι 250 Χιώτες ενέδωσαν σε ένα ταξιδάκι στην Τουρκία αφού για τους εν κρίση Χιώτες, η Τουρκία είναι και φτηνή και καλή επιλογή.

Όπως και να το δει κανείς η αγορά έχει ανάγκη, αυτή την περίοδο ακόμη περισσότερο από ποτέ, την εισροή των Τούρκων επισκεπτών. Πολλά καταστήματα συνεχίσουν να ζουν ειδικά μέσα στο χειμώνα κάνοντας  σεφτέ με τους Τούρκους και όσο περνά ο καιρός φαίνεται να εδραιώνονται οι οικονομικές γέφυρες που έχουν στηθεί ίσως πρόχειρα αλλά κατά κάποιο τρόπο αποδοτικά ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ