29.1.2016 11:40

Μας «άδειασε» η Κομισιόν

ΔΙΑΤΡΗΤΗ ΒΡΗΚΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΧΙΟ ΚΑΙ ΣΑΜΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΩΝ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΠΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ

Έκθεση κόλαφος της Κομισιόν τοποθετεί τη χώρα μας σε τεντωμένο σκοινί σε μια χρονική στιγμή που είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την παραμονή της η μη στη ζώνη Σέγκεν , καταγράφοντας αδυναμία της Ελλάδας στη φύλαξη των συνόρων της και στη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών.

Η έκθεση βασίστηκε σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Χίο από 10 έως 13 Νοεμβρίου, δηλαδή, 7 μόλις ημέρες μετά την μετατροπή των Ταμπάκικων σε χώρο καταγραφής και παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που προέβαλαν μέχρι σήμερα οι τοπικοί αλλά και οι ανθρωπιστικοί φορείς, σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού στη Χίο, αλλά και στα άλλα νησιά.

Οι διαπιστώσεις των Ευρωπαίων

Παρουσιάζει τη βαθμολόγηση και τα αποτελέσματα αναφορικά με  την παρουσία προσωπικού της αστυνομίας και της ακτοφυλακής στις περιοχές που ελέγχθηκαν, την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ταυτοποίησης και καταγραφής, την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. 

Η έκθεση, αν και αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές αρχές σε Χίο και Σάμο υφίστανται πιέσεις, υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών δεν είναι αποτελεσματική, ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν εισάγονται συστηματικά στο σύστημα και ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους ούτε αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως το SIS (σύστημα πληροφοριών Σένγκεν), η Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων. 

Εκ νέου έλεγχοι σε Χίο, Λέσβο και Σάμο

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν και να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου η χώρα μας να παραμείνει εντός Σένγκεν.

Το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, το οποίο συνέταξαν από κοινού εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και εκπρόσωποι της Επιτροπής, θα διαβιβαστεί τώρα στην επιτροπή αξιολόγησης Σένγκεν, η οποία θα διατυπώσει τη γνώμη της. Στη συνέχεια, η έκθεση αυτή θα εγκριθεί από την Επιτροπή με εκτελεστική πράξη.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους η Ελλάδα έχει τρεις μήνες προκειμένου να εφαρμόσει τις συστάσεις της Κομισιόν, τόσο ως προς την ασφάλεια των συνόρων, όσο και ως προς την ταυτοποίηση μεταναστών ενώ επισημαίνεται ότι η χώρα μας θα αξιολογηθεί και πάλι μέσα από αιφνίδιους επιτόπιους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν στις πύλες εισόδου μεταναστών, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Χίος. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ