25.10.2012 15:09

Λησμονήθηκε ολότελα ο Ανάβατος

• ΧΑΘΗΚΑΝ ΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ

 
«Οι πιστώσεις των 250.000 ευρώ του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου χάθηκαν. Δε γνωρίζουμε πώς και αν θα προχωρήσει το έργο και τι θα γίνει στο μέλλον»
Η Αρ. Καββαδία και η Ο. Βάσση, πρώην και νυν προϊστάμενη της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χίου, απαντώντας σε ερώτημα του «π» κατά τη διάρκεια της αρχαιολογικής διημερίδας επιβεβαίωσαν τις δυσοίωνες εξελίξεις και προβλέψεις για την ολοκλήρωση του έργου διάσωσης και ανάδειξης του Ανάβατου μετά τη διακοπή των εργασιών λόγω απώλειας των πιστώσεων.
Από τη σημειολογία των λεγομένων έγινε εμφανής και η αμηχανία των Υπηρεσιών, που δεν έχουν καταφέρει να πείσουν για την ορθότητα των ενεργειών τους στους διαχρονικούς χειρισμούς της υπόθεσης.
Το έργο  αποκατάστασης και ανάδειξης του Αναβάτου εκτελέστηκε από  το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Αρχαιολογικών Έργων και η Εφορεία είχε μόνο την επιστημονική επίβλεψη.
Οι εργασίες στο κάστρο, την ακρόπολη και το μεσαίο χωριό πραγματοποιήθηκαν με πιστώσεις προγραμμάτων του Β` και του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Το πρόβλημα που οδήγησε στη σημερινή λιμνάζουσα κατάσταση, σύμφωνα με την Αρ. Καββαδία,  έχει ως αφετηρία την εκκρεμοδικία για τον ορισμό τιμής μονάδας για τις απαλλοτριώσεις.        
 
«Οι πιστώσεις των 250.000 ευρώ του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου χάθηκαν. Επειδή έχω συνταξιοδοτηθεί δε γνωρίζω πώς και ποιος θα προχωρήσει το έργο, το Δημόσιο, το Υπουργείο ή η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού. Αν προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις και αν παραμένουμε εμείς ως φορέας υλοποίησης, αφού το Ταμείο συγχωνεύεται και θα κλείσει, τα έργα θα συνεχιστούν με άλλες σχέσεις εργασίας. Αν ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση, το Δημόσιο θα προχωρήσει στις πληρωμές και στις απαλλοτριώσεις, θα επικυρωθούν και θα εφαρμοσθούν οι υπάρχουσες μελέτες. Αυτό όμως είναι μια εικασία για το μέλλον.  Εμείς  έχουμε την αρμοδιότητα διαχείρισης και προστασίας του έργου, το Ταμείο ανέλαβε βοηθητικά να προχωρήσει στην υλοποίηση του μετά την ολοκλήρωση των μελετών. Τα χρήματα όμως έχουν χαθεί».
 
Όσες κι αν είναι όμως οι υπηρεσιακές ερμηνείες για το φρένο διαρκείας στο έργο, δε μπορούν να καλύψουν τις πολιτικές ολιγωρίες. Η συνέχιση των εργασιών στον Ανάβατο ξεχάστηκε για να ξεχαστούν μαζί της και τα σκάνδαλα που επισκίασαν την πρώτη φάση των εργασιών και δεν επέτρεψαν ποτέ την ολοκλήρωση του ημιτελούς έργου.
 
Έχει πάψει πια σαν αίτημα να απασχολεί την τοπική αιρετή ηγεσία αλλά και την καθ’ ύλην αρμόδια γενική γραμματέα Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Όσο δεν ιεραρχείται στις προτεραιότητες του νησιού η σωτηρία και ανάδειξη του μνημείου, οι υπηρεσιακοί παράγοντες, τελευταίοι τροχοί της άμαξας στη συγκεκριμένη υπόθεση, απλά θα αναζητούν δικαιολογίες και θα αποδέχονται τις αστοχίες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ