20.3.2016 13:12

Κρατούμενοι στη ΒΙ.ΑΛ. όσοι πρόσφυγες και μετανάστες φθάνουν από σήμερα στη Χίο

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΟΠΤΕΥΣΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗΣ

Σε εφαρμογή από το πρωί της Κυριακής τέθηκε η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την επαναπροώθηση στη γείτονα χώρα όσων προσφύγων και μεταναστών καταφθάνουν στη Χίο καθημερινά.

Πηγές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου ανέφεραν στον «π» ότι εντός της ημέρας αναμένεται η άφιξη 6 Τούρκων Αστυνομικών που θα εγκατασταθούν στη ΒΙ.ΑΛ. και θα εποπτεύουν τόσο τη διαδικασία της καταγραφής όσο και τα αιτήματα επανεισδοχής στη χώρα προορισμού προσφύγων και μεταναστών.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η Αστυνομία θα προχωράει στη σύλληψη προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν το πέρασμά τους στη Χίο, μεταφέροντάς τους στη ΒΙ.ΑΛ.. Εκεί θα ακολουθεί η διαδικασία της δακτυλοσκόπησης και της φωτογράφισης ενώ ταυτόχρονα η Αστυνομία θα συντάσσει αίτημα επανεισδοχής στην Τουρκία.

Με δεδομένο πάντως ότι μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής είχαν αποβιβαστεί στις ακτές του νησιού πάνω από 600 άτομα, η Αστυνομία θα πιέσει ούτως ώστε η διαδικασία επαναπροώθησης να ξεκινήσει ήδη από αύριο Δευτέρα.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστός ο τρόπος επανεισδοχής των προσφύγων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιθανά να υπάρξει επιβατηγό πλοίο το οποίο θα προσεγγίζει Λέσβο, Χίο και Σάμο, θα επιβιβάζει όσα άτομα επαναπροωθούνται και θα τα μεταφέρει σε λιμάνι της Τουρκίας.

Η κατάσταση στη Χίο

Αναφορικά με τους ήδη υπάρχοντες πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί παραμένουν περί τα 1.700 άτομα που μέχρι το βράδυ της Κυριακής θα μεταφερθούν στον Πειραιά με το πλοίο «Blue Star Patmos». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ