16.6.2023 6:31

«Κοιμηθείτε ήσυχοι, δεν θα έρθουμε, πνιγήκαμε...»

«Κοιμηθείτε ήσυχοι, δεν θα έρθουμε, πνιγήκαμε» έγραφε ένα από τα κεντρικά πανό στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στην κεντρική πλατεία της πόλεως Χίου για το τρομερό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, του πλοίου που βυθίστηκε με περισσότερους από 750 πρόσφυγες-μετανάστες και μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί περίπου 100.

Από λεγόμενα διασωθέντων (άνδρες 16 έως 40 ετών που επέβαιναν στο κατάστρωμα) φαίνεται ότι στα αμπάρια του πλοίου υπήρχαν και 500 παιδιά (γιατί εκεί ήταν τα γυναικόπαιδα).

Στις 7.30μμ το απόγευμα της Πέμπτης 15 Ιουνίου 2023 στην Πλατεία Βουνακίου μίλησαν με πάθος αγωνιστικό συμπαράστασης και αλληλεγγύης, η Ξένια Παπουρτζή, ο Κώστας Ψαρούδης από τον Σύλλογο Δασκάλων Νηπιαγωγών, ο Άρης Μιχαλάκης από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, η Ερμιόνη Φρεζούλη από το ''Αντίβαρο'' και ο Κουρμπέτης Αλέξανδρος από το Σύλλογο Φοιτητικών Εστιών .

Όλοι τόνισαν ότι, τουλάχιστον από το 2015 ως σήμερα, δεκάδες είναι τα εγκλήματα που έχουν κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, από τις πολιτικές του πολέμου και του διαχωρισμού των ανθρώπων σε κατηγορίες.

Μετά τη συγκέντρωση στην Πλατεία ακολούθησε πορεία στο λιμάνι της Χίου, όπου κατατέθηκαν λουλούδια συμβολικά για τους νεκρούς του τραγικού ναυαγίου. Ανάμεσα στα πρόσωπα της Συγκέντρωσης και της Πορείας, ήταν ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, η Αγλαΐα Κυρίτση και ο Μάρκος Σκούφαλος. Η Πορεία κατέληξε στο Μνημείο Ηρώων της Χίου. 

«Οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Κυβερνήσεων και των κομμάτων τους σπρώχνουν τους κολασμένους όλης της γης στα ταξίδια του τρόμου που καταλήγουν σε τραγωδίες.

Όχι δεν θα συμβιβαστούμε με αυτήν τη βαρβαρότητα. Χαιρετίζουμε τη συγκέντρωση των Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφύγων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην Αθήνα από το Σύλλογο Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφύγων. Το κυνήγι της FRONTEX και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύει την ασύδοτη δράση των κυκλωμάτων διακινητών και τα επικίνδυνα δρομολόγια. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους ξεριζωμένους και διεκδικούμε την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων τους στο Άσυλο στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι συμφωνίες της καταστολής και του εγκλωβισμού», τόνισε η Ξένια Παπουρτζή από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Ο Άρης Μιχαλάκης από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, πρόσθεσε: «σήμερα ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με όλους τους Εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα, που αυτή την ώρα βροντοφωνάζουν, δεν δεχόμαστε να συνηθίσουμε το σφαγείο ξεριζωμένων στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τον Έβρο. Δεν αντέχει ανθρώπινος νους, τη λογική, που αφήνει ένα καρυδότσουφλο, να πλέει στο Αιγαίο, με τους ανθρώπους να κρέμονται σαν τσαμπιά, πάνω σε μια φλούδα για βάρκα, στην οποία έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους, νιώθοντας στο πετσί τους...τι θα πει Πόλεμος made in ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ερμιόνη Φρεζούλη από το «Αντίβαρο» υπογράμμισε ότι: «η κήρυξη τριήμερου πένθους, η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στους διασωθέντες δεν πείθουν κανέναν, πενθούν αυτοί που δολοφονούν καθημερινά πρόσφυγες στα σύνορα της Ευρώπης-φρούριο, με φράχτες, σκυλιά και ντρόουν. Στο πλοίο της Πύλου, όπως και σε όλα τα άλλα σαπιοκάραβα, μπαίνουν άνθρωποι που το μόνο που θέλουν είναι να παραμείνουν ζωντανοί. Και δεν τους βάζουν οι διακινητές στα σαπιοκάραβα, αλλά οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις που δεν ανοίγουν ασφαλείς διαδρόμους για όσους δραπετεύουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τη φτώχεια. Εμείς αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε καθημερινά για έναν κόσμο χωρίς σύνορα-φράχτες-στρατούς, για έναν κόσμο με αλληλεγγύη και συντροφικότητα. Καλούμε την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Ιουνίου στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που θα γίνει στο χώρο της Φιλαρμονικής, ένα Φεστιβάλ Διαμαρτυρίας, να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε και να αγωνιστούμε για αυτούς τους ανθρώπους, για τα δικαιώματά τους και για τις δικές μας ζωές».

Ότι είναι λάθος η απάθεια εκ μέρους πολλών, επειδή δεν αντιμετωπίζουμε τώρα τα προβλήματα των προσφύγων-μεταναστών, τόνισε σε συνέντευξή της στον «Πολίτη», η Χριστίνα Παληού από το Σύλλογο Δασκάλων Νηπιαγωγών, και πρόσθεσε ότι είμαστε ίσοι όλοι σε αυτή τη ζωή, ίσοι στη χαρά και στον πόνο και κανείς δεν γνωρίζει του καθενός τη μοίρα και το μέλλον...Γιαυτό πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.

Για τον διαρκή αγώνα που χρειάζεται εκ μέρους όλων για την εξάλειψη παρόμοιων τραγωδιών όπως το ναυάγιο στην Πύλο που έστειλε περισσότερες από 600 ψυχές στον πάτο της θάλασσας, έκανε λόγο σε δηλώσεις του στον «Π» και ο Παντελής Καβύρης Επικεφαλής της ''Χιακής Συμπολιτείας''.

Σαν επίλογο και τροφή για σκέψη κρατήσαμε απόσπασμα από την ομιλία του Κώστα Ψαρούδη από το Σύλλογο Δασκάλων Νηπιαγωγών, που είπε στη συγκέντρωση-διαμαρτυρία της ΑΔΕΔΥ», «θέλουν να περιγράψουν την προσφυγιά ως φυσικό φαινόμενο...κάτι σαν τον άνεμο...γι αυτό αναρωτιούνται στα ρεπορτάζ...αν φύσαγε».

 

Δημήτρης Ζαφείρης

α

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ