8.2.2013 13:29

Το «Κατινάκι» της Ιστορίας μας

«Να σας πάω εγώ, που ξέρω που είναι», είπε ο ψαράς Γιώργος Χατζαθανάσης στους εμπειρογνώμονες και τους δύτες, που το καλοκαίρι του 1987 έψαχναν, χωρίς αποτέλεσμα, δύο μήνες με ειδικά μηχανήματα, σόναρ και καταδύσεις, προσπαθώντας να εντοπίσουν το ναυάγιο της ναυαρχίδας του Καρά Αλή.

Με το κατακόκκινο καϊκάκι του, το «Κατινάκι», τους μετέφερε στο σημείο του ναυαγίου που γνωρίζουν καλά οι περισσότεροι ψαράδες.

Η συνέχεια ήταν εύκολη. Το εντόπισαν στο μπουγάζι των Οινουσσών, ένα μίλι ανοικτά από το κτίριο του λιμεναρχείου, κατέγραψαν  ό,τι βρήκαν στο βυθό από το πολύτιμο ναυάγιο, ανέσυραν κάποια σημαντικά ευρήματα και αποχώρησαν, αφού ολοκλήρωσαν αυτή τη φάση των εργασιών. Συνέχεια δεν υπήρξε έκτοτε.

Αραγμένο

Το ναυάγιο και τα ευρήματα του από τότε παραμένουν στο βυθό, αν δεν έχουν καταστραφεί από τις τράτες και ο Γιώργος συνεχίζει τη δουλειά του με το «Κατινάκι» του πάντα σε άριστη κατάσταση.

Όταν δεν είναι στα ανοιχτά για την καλή ψαριά, ξεκουράζεται αραγμένο στον απάνεμο ντόκο του Λιμεναρχείου, περιμένοντας το αφεντικό του για το επόμενο ταξίδι.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ