2.4.2014 9:14

Καταγραφή προσωπικού στα ΝΠΔΔ υπό την απειλή παύσης μισθοδοσίας

Νομοθετικό κλοιό γύρω από τα Νομικά Πρόσωπα ώστε να προχωρήσει η καταγραφή του εργασιακού προφίλ των εργαζομένων τους, δημιουργεί η κυβέρνηση, τόσο στο πλαίσιο της κινητικότητας -μετατάξεις, μεταφορές, διαθεσιμότητα, απολύσεις-, όσο και της διαμόρφωσης νέου μισθολογικού καθεστώτος στο δημόσιο.

Ρύθμιση η οποία περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο έρχεται να υλοποιήσει την απειλή, η οποία εδώ και καιρό έχει εκτοξευθεί από το κυβερνητικό επιτελείο, ότι θα τεθούν εκτός μισθοδοσίας υπάλληλοι σε φορείς του δημοσίου που δεν δίνουν στοιχεία για την «ακτινογράφηση» του προσωπικού τους.
Με τη ρύθμιση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνεται σύνδεση απογραφής και μισθοδοσίας και τίθενται  ευθέως στο στόχαστρο Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και επιχειρήσεις που εποπτεύουν υπουργεία (εκτός των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο) καθώς και  ΝΠΙΔ και επιχειρήσεις των ΟΤΑ α' και β' βαθμού.

Με την υποπαράγραφο Θ2 του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται πλέον ρητά, όπως επισημαίνουν από το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση αλλά και επιβάλλονται κυρώσεις στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων όχι μόνο των νομικών προσώπων που δεν εντάσσονται στο σύστημα  πληρωμών της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ), αλλά και σε αυτά που δεν απογράφουν το προσωπικό και τους λοιπούς υπόχρεους στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου.
Πρόκειται για τροποποίηση ισχύουσας διάταξης στην οποία προστέθηκε η φράση «απογραφή» στο Μητρώο ώστε να συνδέεται η υποχρέωση καταγραφής με την καταβολή αποδοχών. Αναφέρεται ότι  ως προς τα νομικά πρόσωπα, για όσο διάστημα παρατηρείται παρέκκλιση από την απογραφή στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και από τη διαδικασία πληρωμής μέσω ΕΑΠ, αναστέλλεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών η επιχορήγηση ή απόδοση πόρων ή οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα,  η διατύπωση στη  διάταξη του πολυνομοσχεδίου είναι η εξής :
«ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Θ.2.: ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ
Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης ii της παραγράφου 1.δ. του άρθρου δεύτερου του ν.3845/2010 (Α' 65), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 37 του ν.4223/2013 (Α' 287) και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: " ii) Ως προς τα νομικά πρόσωπα: για όσο διάστημα παρατηρείται παρέκκλιση από την απογραφή στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και από τη διαδικασία πληρωμής μέσω ΕΑΠ, αναστέλλεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η επιχορήγηση ή απόδοση πόρων ή οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.".

Η αποστολή στοιχείων από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον Αύγουστο του 2013. Δόθηκαν, μάλιστα, παρατάσεις επί παρατάσεων αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Μάλιστα, τον περασμένο Οκτώβριο, με έγγραφό του  ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τις πειθαρχικές ευθύνες που έχουν στελέχη και διοικητικοί υπάλληλοι που δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση για επίσπευση των διαδικασιών απογραφής του απασχολούμενου προσωπικού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα νομικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις των υπουργείων, των δήμων και των περιφερειών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τον Ιανουάριο του 2014, ο αναπληρωτής υπουργός  Λεωνίδας Γρηγοράκος προειδοποιούσε ότι αν δεν απογραφούν οι υπάλληλοι θα σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κατά συνέπεια θα απολυθούν. Εκείνη την περίοδο από τους 750 φορείς είχαν  απογραφεί οι 361. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών, στις αρχές του 2014, από τους 12.815 εργαζομένους σε Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ και δημοτικές επιχειρήσεις είχαν απογραφεί 5.464.
Newsroom ΔΟΛ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ