19.4.2016 17:13

Καταγγελίες προσφύγων και εθελοντών στη Χίο: Δεν δίνουν στα βρέφη το γάλα που χρειάζονται

Τα βρέφη προσφύγων, τα οποία ουσιαστικά είναι υπό κράτηση στην Ελλάδα υπό τους όρους της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, δεν λαμβάνουν το γάλα που χρειάζονται ημερησίως, καταγγέλλουν οι γονείς τους αλλά και εθελοντές.

Συνολικά 25 μωρά, κάτω των έξι μηνών, οι μητέρες των οποίων δεν μπορούν να τα θηλάσουν, λαμβάνουν μετά βίας 100 ml βρεφικού γάλατος, μία φορά την ημέρα, στη Χίο, σύμφωνα με τις καταγγελίες προσφύγων στον Guardian και τις φωτογραφίες που οι ίδιοι έστειλαν στη βρετανική εφημερίδα.


Οι φωτογραφίες που έστειλαν πρόσφυγες από τη Χίο στον Guardian

Η Royal College of Midwives, βρετανική οργάνωση για μαίες, ανέφερε στον Guardian ότι αν αυτό επιβεβαιωθεί, αντιβαίνει το διεθνές πρωτόκολλο, σημειώνοντας ότι κάποια από τα βρέφη προσφύγων στην Ελλάδα μπορεί να λαμβάνουν μόλις το 1/4 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.  

Ενας 35χρονος Αφγανός, που βρίσκεται στο κέντρο κράτησης της Χίου από τις 21 Μαρτίου, δήλωσε στον Guardian ότι αναγκάστηκε να ανακατεύει νερό με ψωμί, για να μην πεινάσει η μόλις πέντε μηνών κόρη του. «Μας δίνουν μόνο μισό ποτήρι γάλα για 24 ώρες, αλλά αυτό δεν αρκεί. Δεν υπάρχει επιπλέον γάλα για το μεσημέρι, το βράδυ ή τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν εδώ 24-25 μωρά κάτω των έξι μηνών», ανέφερε.

Η κόρη του, περιγράφει ο ίδιος, είναι σε μόνιμη ανησυχία εξαιτίας της έλλειψης γάλακτος. «Κλαίει συνέχεια. Θέλει γάλα», τόνισε. Οταν ο Guardian επικοινώνησε με αξιωματούχο στο αρχηγείο της αστυνομίας στη Χίο, εκείνος δεν αρνήθηκε τις καταγγελίες και δήλωσε ότι θα μεταβιβάσει την ανησυχία που υπάρχει στον επικεφαλής του σώματος στο νησί.

Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων, που δραστηριοποιείται στη Χίο, επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο αριθμός των βρεφών μπορεί να είναι μεγαλύτερος. «Είναι ξεκάθαρο ότι το βρεφικό γάλα δεν διανέμεται τακτικά», είπε ο Νταν Ρίλεϊ, του οργανισμού. «Εκανα αρκετές συναντήσεις με πρόσφυγες την προηγούμενη εβδομάδα και οι μητέρες ανέφεραν αυτό το πρόβλημα διαρκώς. Δεν είναι όμως μόνο το βρεφικό γάλα. Υπάρχει έλλειψη βασικής φροντίδας για τα παιδιά. Τα μωρά κοιμούνται σε εξαιρετικά ακατάλληλες συνθήκες, στο πάτωμα. Είναι ένα απόλυτα μη φιλικό σε μωρά περιβάλλον», πρόσθεσε.

Πολλές μητέρες, σημείωσε ο Ρίλεϊ, αδυνατούν να θηλάσουν εξαιτίας του άγχους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ότι σε περιπτώσεις όπως αυτές στη Χίο, οι μητέρες πρέπει να ενθαρρύνονται να θηλάσουν τα παιδιά τους, δήλωσε στον Guardian η Τζάνετ Φάιλ της Royal College of Midwives. Το βρεφικό γάλα πρέπει να είναι η τελευταία λύση, πρόσθεσε, σε περίπτωση που οι μητέρες αδυνατούν και να παρέχεται αρκετές φορές την ημέρα και σε ποσότητες που ξεπερνούν τα 100 ml.

«Αν το παιδί είναι κάτω των έξι μηνών, χρειάζεται 80-100 ml γάλα κάθε 3-4 ώρες. Αν πρόκειται για νεογέννητο, χρειάζεται 30-50 ml κάθε 3-4 ώρες. Διαφορετικά το παιδί θα αφυδατωθεί και πιθανόν θα πάθει ίκτερο», πρόσθεσε η Φάιλ, η οποία τόνισε ότι πλέον στη Βρετανία δεν κρατούνται παιδιά πρόσφυγες ή μετανάστες.

 



Πηγή: www.iefimerida.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ