27.10.2012 14:27

«Ήξης αφίξης» για τις ανεμογεννήτριες

ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΨΑΧΝΕΙ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΜΗΝΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Χωρίς ιδιαίτερα συμπεράσματα κύλισε η ανοιχτή συζήτηση που προκάλεσε το απόγευμα της Παρασκευής στο «Ομήρειο» η κίνηση «Χιώτες πολίτες για τις ανεμογεννήτριες», προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις των αιρετών του νησιού ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τρίτης, οπότε και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
 
Οι συμμετέχοντες σε μία αυστηρή διαδικασία που δεν προέβλεπε διάλογο και ερωταποκρίσεις, διατύπωσαν τις πάγιες θέσεις τους για το σχέδιο «Αιγαία Ζεύξη» με τους αιρετούς να διατυπώνουν θετική άποψη για την επένδυση των ανεμογεννητριών διατηρώντας όμως επιφυλάξεις για το μέγεθος του εγχειρήματος.
 
Οι τοποθετήσεις
 
Κ. Γανιάρης : «Δεδομένη η στάση μας»
 
Αποφασισμένος να στηρίξει την επένδυση Ρόκα, φάνηκε στην εισήγησή του ο Χιώτης αντιπεριφερειάρχης Κ. Γανιάρης, τονίζοντας ότι θα υπερθεματίσει στην εισήγηση του Ν. Γιακαλή.
«Η δική μας άποψη είναι τεκμηριωμένη με επιστημονικό τρόπο. Έχει περιγραφεί πλήρως μέσα από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είναι εδώ και καιρό αναρτημένη στο διαδίκτυο. Οπωσδήποτε οι Α.Π.Ε. αποτελούν το επόμενο ενεργειακό βήμα για τα νησιά μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γανιάρης.
 
Δ. Τσούχλης: «Όχι στις βιομηχανικές Α.Π.Ε.»
 
Την άποψη ότι το μέγεθος της επιχειρούμενης επένδυσης θα αλλάξει οριστικά τον χαρακτήρα της Χίου, εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο εκπρόσωπος της κίνησης «Χιώτες Πολίτες για τις Ανεμογεννήτριες» Δ. Τσούχλης.
«Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που οι λαοί λένε όχι και εκδιώκουν τις βιομηχανικές Α.Π.Ε.. Ζητάμε την προσοχή των αιρετών διότι η κίνηση για τοποθέτηση μίας τέτοιας κλίμακας επένδυσης έχει μη αναστρέψιμο χαρακτήρα», είπε ο κ. Τσούχλης.
 
Χ. Καραχάλιος: «Σημαντικά τα οφέλη»
 
Στη σημασία που έχει η αξιοποίηση άλλων μορφών ενέργειας αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο εκπρόσωπος του Υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη Χ. Καραχάλιος.
«Όταν πήγαμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση πριν λίγα χρόνια κάποιοι έλεγαν ότι πάμε να επηρεάσουμε συνειδήσεις. Τώρα αυτοί οι κάποιοι επεδίωξαν αυτή τη συζήτηση λίγα μόλις 24ωρα πριν παρθούν οι αποφάσεις. Είναι γνωστό ότι τα τρία αιολικά πάρκα σε Χίο και Ψαρά συνεισφέρουν σημαντικά στην αποτροπή χιλιάδων τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον η ενεργειακή αυτονομία των νησιών είναι ένα βήμα που έπρεπε να έχει γίνει την προηγούμενη δεκαετία. Φυσικά σεβόμαστε και το περιβάλλον και τα μνημεία και τη φύση εν γένει. Όμως ας αναρωτηθούμε όλοι μας  τι θα προσφέρει στη χιακή γη η ψυχρή εφεδρία του εργοστασίου της ΔΕΗ», είπε ο κ. Καραχάλιος.
 
Π. Λαμπρινούδης: «Δεν βγάζουμε άκρη»
Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξε ο δήμαρχος Χίου Π. Λαμπρινούδης, τονίζοντας ότι η επένδυση είναι θετική για τη Χίο και τα υπόλοιπα νησιά, κάτω όμως από ορισμένες προϋποθέσεις.
Ο ίδιος υπογραμμίζοντας τα ανταποδοτικά οφέλη που θα προκύψουν από τη συνεργασίας με την πολυεθνικής «Iberdrola», τα χαρακτήρισε ως ελάχιστα ζητώντας παράλληλα επαναδιαπραγμάτευση σε ότι αφορά τα κέρδη.
 
Κ. Τριαντάφυλλος: «Αναγκαίο βήμα»
Στα πολλαπλά οφέλη των Α.Π.Ε. εστίασε κατά την εισήγησή του και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χίου Κ. Τριαντάφυλλος. Ο ίδιος επιμένοντας ότι δεν θα πρέπει στην πορεία να χαθεί το μέτρο σε σχέση με το μέγεθος της επένδυσης, δήλωσε θετικός ως προς την τοποθέτηση του αιολικού πάρκου, προβάλλοντας ως κύριο επιχείρημα την ενεργειακή εξάρτηση των νησιών που εντάσσονται στο σχέδιο «Αιγαία Ζεύξη». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ