14.7.2014 11:26

Ισχνή αύξηση συντηρεί τον εποχικό τουρισμό

ΚΟΡΕΣΜΟ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΞΕΔΙΠΛΩΘΕΙ ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟNΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Θετικό πρόσιμο είχε ο Ιούνιος στις αφίξεις Τούρκων επισκεπτών ξεπερνώντας κατά 323 εκείνους στο αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Υπηρεσίας Β. Αιγαίου, στο λιμάνι της Χίου  τον τελωνειακό έλεγχο πέρασαν 7.084  επισκέπτες από τρίτες χώρες, το 80% των οποίων ήταν Τούρκοι. Αντίστοιχα το ν ίδιο μήνα το 2013 τα σύνορα πέρασαν 6.764  πολίτες τρίτων χωρών.

Οι ελπίδες τώρα στρέφονται στο επόμενο διάστημα και ειδικότερα μέχρι το τέλος του Ιουλίου (27-28) όπότε και εορτάζεται το Ραμαζάνι, με την κίνηση να αναμένεται αυξημένη.

Τις ελπίδες ωστόσο «ταράσσει» η πεποίθηση πως οι Τούρκοι επισκέπτες έχουν εξοικειωθεί πλέον με τα ελληνικά νησιά τα οποία και επιλέγουν να επισκεφθούν σωρηδόν αφού ήδη πολλά από αυτά μέσα από συγκεκριμένες διαφημιστικές καμπάνιες έχουν προσελκύσει μερίδα του λέοντος.

«Υπάρχει μια σχετική κίνηση αλλά ακόμη δεν μπορεί κανένας να ξέρει αριθμούς. Η κινητικότητα πάντως λόγω Ραμαζανίου υπάρχει, έχουν γίνει κρατήσεις αλλά πόσοι τελικά θα έρθουν δεν είναι κάτι που ακόμη μπορούμε να ξέρουμε.» δήλωσε στον «π» η Αργυρώ Σπανολιού από το SunriseΤours.

Πρέπει να γίνουν αλλαγές

Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο Κ. Μπολάς από το πρακτορείο «Kanaris Tours», σημειώνοντας ότι το τουριστικό ρεύμα εξ ανατολών δεν είναι μέχρι στιγμής αυτό που αναμένονταν. «Περιμέναμε πολύ περισσότερο κόσμο. Ίσως πρέπει να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Δε γίνεται οι Τούρκοι και γενικότερα οι τουρίστες να έρχονται και να βλέπουν τα ίδια και τα ίδια. Θα πάνε μια φορά στα Μεστά, μια φορά στο Πυργί, μια φορά στην Χώρα και τελείωσε. Χρειάζεται να εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας προϊόν με εκδηλώσεις, με φεστιβάλ με διάφορα μέσα όπως γίνεται σε όλα τα άλλα νησιά. Πρέπει κάτι να κάνουμε πριν γυρίσει ανάποδα ο τροχός», κατέληξε.

Στην ποικιλία.... η πρόκληση

Οι πέριξ του τουρισμού αποτολμούν τη διαπίστωση που εδώ και καιρό υποβόσκει στις εκτιμήσεις πολλών. Μια επίσκεψη στη Χίο μπορεί να μοιάζει ιδιαίτερα δελεαστική στα μάτια των ντόπιων που γνωρίζουν πως και με ποιο τρόπο θα προωθήσουν τις ομορφιές του νησιού, ωστόσο στους επισκέπτες η φαντασία... δείχνει να εξαντλείται. Εδώ λοιπόν είναι το στοίχημα για την επόμενη περίοδο. Δράσεις, διοργανώσεις, εμπλουτισμός των σημείων επίσκεψης και πλήρης προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού αποτελεί το μοναδικό οδηγό για την προσέλκυση νέων επισκεπτών. Διαφορετικά... έχει κι αλλούς πορτοκαλιές και χωρίς... τοπικές μιζέριες. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ