8.3.2016 13:40

Ήρθαν για να μείνουν;

ΣΕΝΑΡΙΑ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ, ΑΠΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ Μ.Κ.Ο.

Νέα δεδομένα, ακόμα και για τα νησιά, προκαλεί η απόφαση της Ε.Ε.  να κλείσει οριστικά τον βαλκανικό δίαυλο για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη, μετατρέποντας τη χώρα μας σε ένα απέραντο Hotspot.

Διαβλέποντας το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά το μεταναστευτικό όχι μόνο δεν θα υποχωρήσει αλλά θα διογκωθεί σε σημείο που δεν θα μπορεί να καταστεί διαχειρίσιμο από την Ελλάδα, οι Μ.Κ.Ο. σχεδιάζουν την επόμενη φάση, δηλαδή τη μονιμοποίηση της εγκατάστασης δεκάδων χιλιάδων μεταναστών σε όλη τη χώρα.

Από το σχεδιασμό τους δεν ξεφεύγουν ούτε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που αποτελούν τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία.

Τα σενάρια

Η πρόθεση των Μ.Κ.Ο. να βρουν επιπλέον χώρους φιλοξενίας οικογενειών κυρίως από τη Συρία, πέρα από τη ΒΙ.ΑΛ. και τη Σούδα, δεν είναι κάτι καινούργιο. Από τις αρχές του έτους σχεδόν στο σύνολό τους οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους είτε να αγοράσουν είτε να ενοικιάσουν ακίνητα προκειμένου να φιλοξενηθούν οικογένειες προσφύγων.

Χαρακτηριστικό υπήρξε το ενδιαφέρον συγκεκριμένης Μ.Κ.Ο. για την αγορά της πρώην Κλινικής Αυγουστή ενώ στον ίδιο δρόμο βαδίζουν και άλλες οργανώσεις που αναζητούν ακίνητα για στέγαση οικογενειών που διαμένουν στο νησί πέρα των 72 ωρών.

Όπως εξηγούν στελέχη της δημοτικής αρχής υπήρξε και συγκεκριμένη πρόταση από ανθρωπιστική οργάνωση για ενοικίαση πλοίου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως πλωτό ξενοδοχείο, κάτι όμως που τελικά δεν προχώρησε λόγω του διαχειρίσιμου της κατάστασης.

«Το τελευταίο διάστημα οι συγκεκριμένες προτάσεις από τις Μ.Κ.Ο. ακούγονται όλο και συχνότερα. Βέβαια ο σχεδιασμός τους προς το παρόν παραμένει στα χαρτιά, μιας και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», ανέφερε στέλεχος της Δημοτικής Αρχής.

Η απόφαση στην τοπική κοινωνία

Με την Ευρώπη να παραμένει απλός θεατής και την κυβέρνηση να κινείται αποσπασματικά και χωρίς σχεδιασμό, η τοπική κοινωνία καλείται και πάλι να διαχειριστεί το μέλλον της.

Η ανάγκη διαβούλευσης, η κατάθεση προτάσεων και η συνδιαμόρφωση μίας κοινά αποδεκτής απόφασης για το πώς και με ποιους όρους η κοινωνία της Χίου συμβιώσει με τους πρόσφυγες , μιας και κάτι τέτοιο φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτο, είναι πιο επιτακτικές από ποτέ.

Το αν η Χίος θα καταφέρει να αποτελέσει παράδειγμα, όπως έκανε το χρονικό διάστημα που το κράτος ήταν απόν από τη διαχείριση του μεταναστευτικού, είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα. Άραγε θα τα καταφέρει;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ