16.10.2023 13:30

Ηλικιωμένοι: Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας

Γράφει η ΄Ελλη Ρήγα, εθελόντρια ψυχολόγος του Τμήματος Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

Ηλικιωμένα άτομα ή άτομα τρίτης ηλικίας, συνηθίζεται να ονομάζονται όσοι είναι άνω των 65 ετών. Η συμβολή τους στην κοινωνία μας σπουδαία, ειδικά στην Ελληνική πραγματικότητα και αυτό γιατί κατέχουν δεσπόζουσα θέση μέσα στην σύγχρονη οικογένεια. Είναι σαν τις ρίζες που καταφέρνουν να κρατούν στη θέση του τον κορμό ολόκληρου του δέντρου. Η συμμετοχή τους στην ανατροφή των εγγονιών τους σημαντικότατη, όπως και η μεγάλου εύρους βοήθεια που προσφέρουν στα παιδιά τους. Κάποιοι από μας ήταν αρκετά τυχεροί ώστε να έχουν προλάβει να γνωρίσουν τον παππού ή/και την γιαγιά τους. Μαζί με αυτούς έχουν γνωρίσει πώς είναι κάποιος να σε κακομαθαίνει, να σε φροντίζει, να σου δίνει κρυφά από τους γονείς σοκολατάκια, να σε παρηγορεί στις δυσκολίες σου και να λέει συχνά πυκνά στους γονείς σου ότι το εγγόνι τους είναι δυο φορές παιδί τους!

Η τρίτη ηλικία αποτελεί αναμφισβήτητα μια ευαίσθητη φάση στη ζωή ενός ανθρώπου και ενώ πολλοί θα πίστευαν ότι ωσάν απόμαχοι της ζωής δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν άλλο ή ότι η θέση τους είναι μόνο το περιθώριο, αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει. Γιατί καταφέρνουν να λειτουργούν διαχρονικά μέσα στις κοινωνίες ως συνδετικός παράγοντας ανάμεσα στο παλιό και στο νέο και είναι πάντα διαθέσιμοι να μεταδώσουν τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους στη νεότερη γενιά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για πολλούς ακόμα βεβαίως, τους οφείλουμε σεβασμό, αγάπη, κατανόηση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθώς και παροχή αξιοπρεπών δομών φροντίδας οι οποίες θα είναι σε θέση να τους στηρίζουν.

Σε αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους είναι αφιερωμένη η 1η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων. Ας τους χαρίσουμε την αγάπη κ την αμέριστη φροντίδα που τους αξίζει, όλο το χρόνο!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ