11.2.2013 16:50

Η μετεγκατάσταση θηλιά στο λαιμό της Φαρμακαποθήκης

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ Η ΤΡΥΠΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ

Στην εντατική μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι η Φαρμακαποθήκη Χίου, αφού τότε, μετά το λογιστικό κλείσιμο της χρονιάς, θα πρέπει οι μέτοχοι να αποφασίσουν για το μέλλον της.

Δυο δρόμοι

Η ανέγερση του κτιρίου της το 2008 ήταν η εκπλήρωση ενός μεγάλου στόχου. Το κτίριο υποτίθεται ότι θα γίνονταν μέσα από πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων με ιδία συμμετοχή του Συνεταιρισμού και συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα. Η χρηματοδότηση δεν ήρθε ποτέ και το δάνειο βαραίνει τα οικονομικά της Φαρμακαποθήκης, στερώντας της την απαραίτητη ρευστότητα.
Πλέον μόλις δυο επιλογές υπάρχουν για τους 28 μετόχους της.

Η πρώτη είναι το κλείσιμο της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και η δεύτερη η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, ώστε να υπάρξει ταμειακή ρευστότητα και να καλυφθεί το άνοιγμα, που εκτιμάται περίπου στις 400.000 ευρώ.

Και η τελευταία Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα δεν κατέληξε πουθενά, παρά στην αναμονή μέχρι το λογιστικό κλείσιμο της εταιρείας, ώστε να αποτυπωθεί πλήρης εικόνα των ταμειακών - λογιστικών της στοιχείων.

Ανασφάλεια για το νησί

Από τους 28 μετόχους της εταιρείας περίπου οι μισοί είναι φαρμακοποιοί και ζουν εκ των έσω τι σημαίνει να υπάρχει και να λειτουργεί μια Φαρμακαποθήκη στο νησί. Με δεδομένες όμως τις σημερινές οικονομικές συνθήκες και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συναινέσουν όλοι και να συμμετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Από την άλλη η ύπαρξη της Φαρμακαποθήκης λειτουργεί λυτρωτικά για τους ίδιους σε επίπεδο προμηθειών, στοκ κ.λπ.

«Αν κλείσει η Φαρμακαποθήκη, θα υπάρχει ανασφάλεια. Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα από την ανασφάλεια υγειονομικής περίθαλψης. Αν κλείσει θα βρεθούν επίσης στρο δρόμο 30 άτομα. Δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι στη Φαρμακαποθήκη. Είναι και τα φαρμακεία που θα κλείσουν αμέσως μετά από εκείνην. Θα είναι καταστροφή για το νησί.
Παρέχει μεγάλη ασφάλεια για το νησί. Δεν έχουμε ελλείψεις, δεν περιμένουμε ούτε το αεροπλάνο, ούτε το καράβι να φέρει φάρμακα την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα»,
εξηγεί στον «π» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χίου, Θ. Νικολαϊδης.

Θέμα θέλησης

Ο ίδιος υποστηρίζει πως όλα είναι θέμα θέλησης. Αν αποφασίσουν οι μέτοχοι ότι πρέπει και θέλουν να τη στηρίξουν, βάζοντας το ποσό που τους αναλογεί στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τότε και αυτή η θαλασσοταραχή για τη Φαρμακαποθήκη, που λειτουργεί από το 1982, θα περάσει.«Το κτίριο της έγινε με δάνειο. Δεν έγινε από το αποθεματικό της εταιρείας. Είναι θέμα θέλησης. Οι μόνοι που μπορούν να κρατήσουν τη Φαρμακαποθήκη ανοικτή είναι οι μέτοχοι. Αν έχουν τη θέληση να τη στηρίξουν καλώς. Αλλιώς...», καταλήγει ο πρόεδρος, τονίζοντας ότι το άλλο σενάριο είναι εκείνο που απεύχεται.
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ