17.9.2023 18:20

Η Χίος τίμησε την άσβηστη μνήμη της Μικρασίας

 Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας 17 Σεπτεμβρίου, τιμήθηκε και φέτος 2023 το πρωί της Κυριακής με τις καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις που διοργανώνει στη Χίο κάθε χρόνο ο '' Φάρος '' Βαρβασίου από το 1978 μέχρι σήμερα. Συνδιοργανωτές και αρωγοί των εκδηλώσεων ιστορικής μνήμης είναι η Περιφερειακή Ενότητα Χίου και ο Δήμος Χίου. 

Tο πρωί, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου, στον Καθεδρικό Μικρασιατικό Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Βαρβασίου, όπου βρίσκονταν και οι ιστορικές εικόνες των  Αλησμόνητων Πατρίδων, Αγίου Χαραλάμπους και Ευαγγελιστρίας ( Κρήνης - Τσεσμέ ) , Αγίας Παρασκευής ( από το ομώνυμο χωριό της απέναντι Ερυθραίας ) και Αγίου Ελευθερίου ( Σμύρνης ) . Ο Νικόλαος Κώσταλος Καθηγητής Θεολογίας ( 2ο Γυμνάσιο Χίου ) με μια πολύ ουσιαστική ομιλία του προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας μίλησε για τη Μικρασιατική Καταστροφή και την αναγέννηση της Ελλάδας με τους Μικρασιάτες που την ενίσχυσαν με το πανάρχαιο Ιωνικό και ευρύ Ελληνικό πνεύμα τους.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο Μικρασιατικής Μνήμης στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους και μικρή δεξίωση στην ενοριακή αίθουσα.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023

Στις 11.30 πμ αναχώρησε Ιερά Πομπή ( με Στρατιωτικά οχήματα που μετέφεραν τις Ιερές εικόνες ) από τον Άγιο Χαράλαμπο και λίγο αργότερα στάθμευσε στον έφιππο ανδριάντα του ηρωικού Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα ( που ήταν ο μόνος που έφερε συνταγμένη τη μονάδα του πίσω κατά την οπισθοχώρηση της Μικρασιατικής Καταστροφής και διέσωσε πλήθος αμάχων και γυναικόπαιδα από τις αλησμόνητες πατρίδες φέρνοντάς τους στη Χίο) , όπου πραγματοποιήθηκε Τρισάγιο κατάθεση στεφάνων.

Τιμητικά Στεφάνια κατέθεσαν, ο Βουλευτής Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Στρατιωτικός Διοικητής Χίου Χαράλαμπος Αμπατζίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής, εκπρόσωπος του Πρύτανη Πανεπιστημίου Χίου Ιουλία Πουλάκη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Χίου Παναγιώτης Κιμουρτζής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Χίου Παύλος Καλογεράκης, εκπρόσωπος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων ( Περιφερειακή Εφορεία Χίου ) , ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Φρουρίου Χίου '' ο Άγιος Γεώργιος '' , η Πρόεδρος της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Χίου '' Λέων Αλλάτιος '', η Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Χίου '' ο Ψηλορείτης '', εκπρόσωπος του Συλλόγου Θρακών και Μακεδόνων Χίου '' ο Μέγας Αλέξανδρος '', εκπρόσωπος του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων Χίου '' ο Γεώργιος Βούρος '', εκπρόσωπος της Μικρασιατικής Αθλητικής Ένωσης Χίου και φυσικά η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη '' ο Φάρος '' που συντονίζει και πραγματοποιεί τις εκδηλώσεις Μνήμης του Ελληνισμού της Μικρασίας κάθε χρόνο.

Στη συνέχεια παραλιακώς η Πομπή, έφτασε στην εξέδρα ( επί της οδού Κοκκάλη κοντά στη συμβολή με τη Λεωφόρο Αιγαίου ) από την οποία έγινε με πλωτό μέσο του Λιμεναρχείου Χίο, η ρίψη του Στεφάνου Μνήμης στην είσοδο του Κεντρικού Λιμένα του νησιού μας.

Τις εκδηλώσεις και την πομπή ομόρφυναν με τη συνοδεία τους η Φιλαρμονική του νησιού και αγόρια και κορίτσια των πολιτιστικών σωματείων της Χίου με τις παραδοσιακές φορεσιές τους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ