14.3.2013 16:48

Η Ελληνική ΑΟΖ είναι και Ευρωπαϊκή

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε μια πολύ σημαντική απόφαση για την Ελλάδα αναγνωρίζοντας ότι η ελληνική ΑΟΖ είναι και ευρωπαϊκή.

Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 505 υπέρ και 91 κατά.

Έτσι, η Ευρωβουλή εντάσσει την ελληνική ΑΟΖ στην ευρωπαϊκή και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να οριοθετήσει τις ΑΟΖ των χωρών μελών με τις σχετικές τρίτες χώρες.

Σημειώνεται πέρα από την ευρωπαϊκό χαρακτήρα της ΑΟΖ η αξιοποίηση των κοιτασμάτων θα παραμείνει εθνική υπόθεση.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, στο κείμενο που ψηφίστηκε, τονίζεται ότι η παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για γεωτρήσεις και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών θα μετατραπεί σε πηγή προστριβών με τρίτες χώρες και ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει υψηλό πολιτικό προφίλ στο θέμα αυτό και να επιδιώκει να αποτρέπει διεθνείς τριβές.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιείται ως κινητήρια δύναμη για ειρήνη, περιβαλλοντική ακεραιότητα, συνεργασία και σταθερότητα.

http://www.econews.gr

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ