1.4.2024 15:07

Η διαφορά της αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών με τα ιδιαίτερα μαθήματα

Γράφει η Γλυκερία Ρισκάκη – Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής στο Τμήμα Παιδιών & Εφήβων του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

Η αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών είναι μία θεραπευτική παρέμβαση, που αφορά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και στόχο έχει να αποκατασταθούν οι δυσκολίες στην μάθηση και τα παιδιά να μάθουν να τις διαχειρίζονται στην σχολική ζωή τους αλλά και στην ενήλικη ζωή. Δεν έχει καμία σχέση με τη μελέτη καθημερινών μαθημάτων, το φροντιστηριακό μάθημα ή το ιδιαίτερο. Το παιδί δεν μαθαίνει το μάθημα της ημέρας και τίποτα δε θυμίζει ένα κλασικό μάθημα, γιατί το υλικό που χρησιμοποιείται είναι ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δεν σχετίζεται με το σχολικό βιβλίο.

Στην αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών ο εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής πραγματοποιεί μία αξιολόγηση σταθμισμένη ή μη στο παιδί στις πρώτες συνεδρίες. Έτσι, ο εκπαιδευτικός εντοπίζει επακριβώς τις δυσκολίες και εν συνεχεία ορίζει τους στόχους που θα προσπαθήσει να πετύχει με το παιδί. Οι στόχοι αυτοί διαφέρουν από μαθητή σε μαθητή, είναι εξατομικευμένοι, συνεχώς αξιολογούνται και αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες. Ο εκπαιδευτικός εργάζεται στοχευμένα πάνω στις δυσκολίες, εντοπίζοντας τους τρόπους με τους οποίους μαθαίνει το παιδί αφού έχουν ενισχυθεί τα κίνητρά του για μάθηση και του έχουν δοθεί οι απαραίτητες κατευθύνσεις για το πως θα το καταφέρει. Το παιδί ενισχύει δηλαδή τις ήδη υπάρχουσες ικανότητες του και έτσι νιώθει ασφαλές και αποδεχτό. Συνεπώς, βελτιώνεται η ψυχοσυναισθηματική του κατάσταση, η οποία πιθανόν να έχει επηρεαστεί λόγω των ματαιώσεων που έχουν βιώσει στην σχολική του ζωή. Αυτή η διαδικασία απαιτεί προσπάθεια και χρόνο για να φανούν τα αποτελέσματα της.

Η αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών είναι εκείνη που θα εντάξει όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως δυσκολιών στο σχολείο, θα κάνει τα παιδιά να νιώθουν ικανά και να συνειδητοποιήσουν πως οι δυσκολίες τους δεν είναι ανυπέρβλητες αλλά αποδεχτές. Στόχος του εκπαιδευτικού είναι να συνάψει μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί, οφείλει να είναι ένας θεραπευτής που θα αποδεχτεί, θα αγαπήσει, θα δώσει κίνητρα και θα απεγκλωβίσει το μαθητή του από τις υφιστάμενες δυσκολίες του. Η δουλειά αυτή είναι συλλογική, καθώς ο ειδικός οφείλει να βρίσκεται σε επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου αλλά και με τους γονείς. Μια μακροχρόνια μαθησιακή αποκατάσταση είναι τόσο αποτελεσματική, που οι δυσκολίες του παιδιού φτάνουν να μην είναι ορατές καθώς το παιδί μπορεί να τις διαχειριστεί σε απόλυτο βαθμό και να πετύχει όλους τους επιθυμητούς στόχους του σε επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και επαγγελματικής αποκατάστασης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ