26.5.2015 12:37

Χιακή απαίτηση η αξιοποίηση των απαλλοτριωθέντων [ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ]

«ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ ΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΣΕ 30 ΕΚ. ΕΥΡΩ», ΔΗΛΩΣΑΝ ΒΟΥΡΝΟΥΣ- ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ

Να μπει τέρμα στις συνεχείς αποχωρήσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις πτήσεις τσάρτερ, κατ’ αρχήν με την δημιουργία clearway βορείως του διαδρόμου ζήτησαν δεκάδες κάτοικοι και επαγγελματίες του τουρισμού που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Τρίτης στο αεροδρόμιο Χίου.

Όπως επεσήμαναν είναι ανεπίτρεπτο ένα έργο που μόνο ως προς τις απαλλοτριώσεις στοίχησε περί τα 30 εκ. ευρώ να μην μπορεί να αξιοποιηθεί τουλάχιστον με τη δημιουργία clearway που κοστολογείται στις 200.000 ευρώ για την περίφραξη και το γκρέμισμα των κτιρίων.

Οι παριστάμενοι μη κρύβοντας την απογοήτευσή τους για τη σχετικά μικρή συμμετοχή ζήτησαν σαφέστερη θέση από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς η χθεσινή συζήτηση που προκάλεσε η νομαρχιακή επιτροπή του κόμματος θεώρησαν ότι δεν έδωσε απαντήσεις.

Σε δηλώσεις τους τόσο ο Στ. Κάρμαντζης όσο και ο Μ. Βουρνούς χαρακτήρισαν ως υποχρέωση της πολιτείας την έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία clearway ενώ ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων Π. Φεγγουδάκης σημείωσε ότι η δημιουργία ελεύθερου πεδίου θα επιτρέψει στα μεγαλύτερα αεροσκάφη να μεταφέρουν περισσότερο κόσμο και άρα να αποσβέσουν την όποια ζημιά προκύπτει έως σήμερα καθώς είναι αναγκασμένα να χρησιμοποιούν τον μισό διάδρομο και άρα να μεταφέρουν λιγότερο φορτίο κατά την απογείωσή τους.

Οι διαμαρτυρόμενοι πάντως προχώρησαν και στη συμβολική κατάληψη της πίστας του αεροδρομίου, ενώ προς στιγμή επικράτησε ένταση όταν πολίτες επιτέθηκαν φραστικά στον Στ. Κάρμαντζη θεωρώντας ότι έχει ευθύνες για τη μη αξιοποίηση των απαλλοτριωθέντων εκτάσεων βορείως των σημερινών ορίων του διαδρόμου του αεροδρομίου.

Από κοντά και ο πρώην Βουλευτής Κ. Τριαντάφυλλος που σε δηλώσεις του απαίτησε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των κατοίκων του νησιού αλλά και των επιχειρηματιών του τουρισμού.

Ν. Μηταράκης: "Στηρίζω τις προσπάθειες των πολιτών"

Ο Βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η «Επιτροπή Αγώνα πολιτών και φορέων  για την ολοκλήρωση του έργου του αεροδρομίου της Χίου», προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στηρίζω πλήρως τις προσπάθειες των κατοίκων της Χίου για την επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου μας. Έργο απαραίτητο για την ανάπτυξη του νησιού και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 Τονίζω ότι μόνο του το έργο δεν φτάνει. Απαιτείται μια οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για την ανάπτυξη τοπικών υποδομών, για την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, που θα τονίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Χίου. Στόχος μας πρέπει να είναι και η αύξηση των τουριστικών ροών αλλά και η αναβάθμιση της ποιότητας, μέσω της βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών.

 Το αεροδρόμιο διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα του. Είναι λοιπόν ευθύνη της πολιτείας η έγκαιρη χρηματοδότηση και ο σχεδιασμός των απαραίτητων επενδύσεων. Εμείς, το 2014, εντός χρονοδιαγράμματος παραδώσαμε στην ΥΠΑ την έκταση για την επέκταση του διαδρόμου. Ευθύνη τώρα της παρούσας κυβέρνησης είναι να συνεχίσει το έργο αντί να χρονοτριβεί με αμπελοφιλοσοφίες».

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ