11.2.2013 11:23

Χαριστική βολή για το ΙΚΑ οι τελευταίες απολύσεις

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 500 ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ

Επιστολή με την οποία αναφέρονται στο ζήτημα που έχει προλύψει ύστερα από την απόφαση του δικαστηρίου για την απόλυση των εργαζομένων που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ στο ΙΚΑ, εξέδωσαν οι ίδιοι οι απολυμένοι αναφέροντας τι σημεαίνει αυτή η αόφαση για τους ίδιους και για τις οικογένειες τους, όπως και για το ίδιο το ΙΚΑ και την εύρυθμη λειτουργία του.

"Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε πρόσφατα απολύθηκαν μέσω e-mail (!!!) οι πρώτοι αξιοκρατικά διορισμένοι με ΑΣΕΠ Δημόσιοι Υπάλληλοι. 500 περίπου άνθρωποι με πολυετή προϋπηρεσία στον ιδωτικό τομέα και με ιδιαίτερα υψηλά τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά, άριστη γνώση ξένων γλωσσών και χρήσης Η/Υ), βρέθηκαν "εν μια νυκτί" στο δρόμο μαζί με τις οικογένειές τους, σε εφαρμογή μιας ηθικά ακατανόητης δικαστικής απόφασης.

          Οι παραπάνω πετύχαμε στην προκήρυξη 9κ/2008 του ΑΣΕΠ για την ΑΤΕBank (μιας από τις ελάχιστες προκηρύξεις που δεν μοριοδοτούσε προυπηρεσία δημοσίου) και αναγκαστήκαμε,  μετά από μακρόχρονο εμπαιγμό από πλευράς της διοίκησης της τράπεζας, να αποδεχθούμε διορισμό στο ΙΚΑ. Μάλιστα υπογράψαμε και έγγραφα εκχώρησης κάθε δικαιώματος και απαίτησης,  προκειμένου να προσληφθούμε. Αφήσαμε τις προηγούμενες εργασίες μας, τις οποίες είναι αδύνατο πλέον να ανακτήσουμε, και σε πολλές περιπτώσεις μετακομίσαμε με τις οικογένειες μας για να αναλάβουμε υπηρεσία στο Ίδρυμα.
        

Εκεί εκπαιδευτήκαμε και αναλάβαμε την επάνδρωση των νευραλγικότερων υπηρεσιών του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας (τμήματα απονομών/πληρωμών συντάξεων, ΚΕΠΑ, τμήματα εσόδων κλπ), ο οποίος ήδη έπασχε βαρέως λόγω υποστελέχωσης, και κατά κοινή ομολογία μέχρι σήμερα τον κρατήσαμε όρθιο, δίνοντας τον καλύτερο μας εαυτό για την υπηρεσία και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Ταυτόχρονα, η στάση μας οδήγησε και στην άμεση αναγνώριση από τους παλαιότερους συναδέλφους, οι οποίοι μας αγκάλιασαν και μας στήριξαν. Θεωρήσαμε ότι αυτά ήταν και η καλύτερη παρακαταθήκη προκειμένου να διασφαλιστεί ή μελλοντική παραμονή μας στην υπηρεσία και η επιβίωση των οικογενειών μας.
      

Δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι υπάλληλοι διορισμένοι αξιοκρατικά, με περίσσεια προσόντων, που δίνουν πνοή στο ΙΚΑ και που μοχθούν καθημερινά για να διαψεύσουν,  υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες και έναντι πενιχρής οικονομικής αμοιβής, την κακή εικόνα που έχει εδραιωθεί στην κοινωνία για το δημόσιο, θα ήταν οι πρώτοι που θα αποχωρούσαν βιαίως από αυτό.
      

Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι τυφλή μόνο όταν αυτό μεταφράζεται ως αδυναμία να δει τις τεράστιες κοινωνικές συνέπειες και το άδικο των αποφάσεών της.
      

Η πραγματικότητα, όμως, μας διέψευσε και σήμερα βρισκόμαστε άνεργοι αφού οι δεσμεύσεις του συνόλου των πολιτικών αρμοδίων ότι θα επιλυθεί οριστικά το ζήτημα που προέκυψε εις βάρος ημών και του κοινωνικού συνόλου, και για το οποίο ήταν αποκλειστικά υπεύθυνοι, μέχρι σήμερα τουλάχιστον αποδεικνύονται κενές.
       

Εκτός από την προσωπική διάσταση για τον κάθε ένα από εμάς, μείζον πρόβλημα προκύπτει για την λειτουργία των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ σε ολόκληρη τη χώρα. Η απογύμνωσή του θα σημάνει τη χαριστική βολή για το ΙΚΑ, στο οποίο όπως προαναφέρθηκε παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού με αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στην καθυστέρηση απονομής συντάξεων και στην είσπραξη εσόδων.  Χαρακτηριστικό είναι το Περ/κο Κατ/μα Συντάξεων, όπου υπηρετούν 23 υπάλληλοι της 9κ, χρεωμένοι με 1.500 φακέλους ο καθένας και η απονομή σύνταξης ολοκληρώνεται σε 2 έτη.

Αποχωρώντας οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, οι υπάρχοντες υπάλληλοι, θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 1.000 υποθέσεις συνταξιοδότησης έκαστος (και πλέον των 30.000 συνολικά), πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι αμφίβολος πλέον ο χρόνος διεκπεραίωσης απονομής συντάξεων.

Αντίστοιχο πλήγμα θα δεχθούν και οι λοιπές νευραλγικές λειτουργίες του Ιδρύματος, όπως η είσπραξη των εσόδων και η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής που αποτελούν προϋπόθεση για την επιβίωση του φορέα και κατά συνέπεια την διασφάλιση των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Η κατάρρευση του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, συνεπάγεται όπως είναι αυτονόητο την κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης.

         Δεν είναι όμως ΑΚΟΜΗ αργά για να αναλάβει το πολιτικό σύστημα τις ευθύνες του και να ανακτήσει την αξιοπιστία του απέναντι μας, αλλά και κυρίως απέναντι στην κοινωνία την οποία έφερε σε αυτή την δυσμενή θέση με τις επιλογές του. 

Ο μόνος όμως δρόμος για να επιτευχθεί αυτό είναι να προβεί ΑΜΕΣΑ στην νομοθετική επίλυση του προβλήματος, κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από προτάσεις τροπολογιών που ήδη έχουν κατατεθεί στο  Κοινοβούλιο. Ένα πρόβλημα που προέκυψε από πολιτικές επιλογές επιβάλλεται και να λυθεί ΑΜΕΣΑ σε πολιτικό επίπεδο και να έρθουν όλοι επιτέλους προ των ευθυνών τους.

         Αύριο όμως ΘΑ ΕΙΝΑΙ αργά. Ο χρόνος πλέον έχει λήξει για μας και δεν έχουμε την δυνατότητα να περιμένουμε άλλο ή να ακούμε ευχολόγια. Τα παιδιά μας δεν μπορούν να τραφούν με ευχολόγια και οι υποχρεώσεις μας τρέχουν και είναι ανελαστικές και αμείλικτες. Αντίστοιχα, αλλά και κυρίως, η κοινωνία (οι συνταξιούχοι, οι ασφαλισμένοι, οι ανάπηροι) δεν δύναται να επιβιώσει με το ΙΚΑ κατακρεουργημένο και σε πλήρη διάλυση.

        Απαιτούμε, λοιπόν, να δοθεί ΑΜΕΣΑ και ΟΡΙΣΤΙΚΑ νομοθετική λύση για την αποκατάσταση της εργασιακής μας σχέσης και των εργασιακών κεκτημένων μας και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει άμεση ανταπόκριση από τους αρμόδιους, αλλά και από το πολιτικό σύστημα συνολικά για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας".

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ