24.10.2012 11:08

Για ποιο λιμάνι Μεστών μιλάμε;

• ΥΠΟΛΕΙΠΕΤΑΙ ΤΟ 33% ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ, Η «ΘΕΜΕΛΗ» ΕΧΕΙ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΕΤΟΙΜΗ «ΔΥΤΙΚΗ ΠΥΛΗ»

Στοιχεία – σοκ για το τέλμα στο οποίο έχει βυθιστεί το λιμάνι των Μεστών περιλαμβάνονται σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας ο βουλευτής Κ. Τριαντάφυλλος. Το έργο, που και μετά τις παρατάσεις που ακολούθησαν, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και παραδοθεί τον Απρίλιο του 2011, έχει σήμερα ολοκληρωθεί μόλις κατά το 77% του φυσικού του αντικειμένου και με απόφαση της  Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων και Έργων Αεροδρομίων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων έχει γίνει οριστική διακοπή των εργασιών του! Φυσικά, ούτε λόγος για τις απαλλοτριώσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες  για την ολοκλήρωσή του.
Παρά τη στασιμότητα που επικρατεί, οι πάντες θεωρούν ότι είναι έτοιμο να λειτουργήσει, επειδή προσεγγίζεται τρεις φορές την εβδομάδα από το πλοίο της γραμμής Λαύριο-Ψαρά-Μεστά, τη στιγμή που αδυνατούν να δέσουν ως και τα τουριστικά σκάφη, καθώς οι υποδομές πρόσδεσης έχουν γίνει τουλάχιστον ένα μέτρο ψηλότερα από το κανονικό!
Τα ερωτήματα
Με την ερώτηση του ο Κ. Τριαντάφυλλος επιδιώκει να ρίξει φως στις προθέσεις της κυβέρνησης για το βαθμό αξιοποίησης του. Συγκεκριμένα ρωτά:
1.       Υπάρχει σχεδιασμός για την συνέχιση του έργου και την ολοκλήρωσή του;
2.       Υπάρχει σχεδιασμός για την έκδοση ΚΥΑ, που θα ορίζει το λιμένα Μεστών ως προσωρινή Πύλη Εισόδου Schengen; Εάν, ναι, υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία τελωνειακής αρχής στα Μεστά;
3.       Ποιος ο σχεδιασμός και οι ενέργειες για το χαρακτηρισμό του λιμένα Μεστών, ως Πύλης Εισόδου Schengen;
4.       Υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία στη Χίο Εμπορευματικής Πύλης Εισόδου από την Τουρκία;
5.       Ποιος είναι ο σχεδιασμός και οι ενέργειες για την προσέγγιση κρουαζιεροπλοίων  στο Λιμάνι των Μεστών; 
6.       Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την προκήρυξη διαγωνισμού για την επιδοτούμενη γραμμή Λαύριο-Μεστά, ενόψει συνεδρίασης Σ.Α.Σ.;
7.       Εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας γραμμής Λαύριο-Μεστά-Καρλόβασι, με στόχο να μετατραπεί η Χίος σε προορισμό Σαββατοκύριακου; Εάν, ναι, ποιες είναι οι ενέργειες, στις οποίες έχετε προβεί μέχρι σήμερα; 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ