18.2.2022 15:20

Φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia: Τρεις Έλληνες μεταξύ των 14 αγνοουμένων

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ταυτοποίησης και καταμέτρησης των επιβατών και του πληρώματος του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Euroferry Olympia», στο οποίο τις πρώτες πρωινές ώρες εκδηλώθηκε φωτιά, ενώ αυτό έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, βόρεια της Κέρκυρας, κατά την εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου από την Ηγουμενίτσα προς το Πρίντεζι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 277 άτομα ενώ 14 ακόμα άτομα, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες, φέρονται ως αγνοούμενοι. Ήδη είναι σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο ατόμων -σύμφωνα με πληροφορίες υπήκοοι Βουλγαρίας και Τουρκίας- που εξακολουθούν να βρίσκονται στο φλεγόμενο πλοίο. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν οι δύο εγκλωβισμένοι περιλαμβάνονται στους 14 αγνοούμενους.

Στο σημείο όπου είναι σε εξέλιξη το συμβάν βρίσκεται ένα πλοίο με πυροσβεστικά οχήματα που κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού στο πλοίο αλλά και ένα ρυμουλκό που επιχειρεί και αυτό στην κατάσβεση της φωτιάς. Επίσης επιχειρούν τρία ελικόπτερα.

Η φωτιά ξέσπασε στο τρίτο κατάστρωμα

Η πυρκαγιά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται να ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα ενώ σύμφωνα με τη λίστα επιβατών στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα. Από τους επιβαίνοντες 21 είναι Έλληνες, 14 επιβάτες και 7 άτομα από το πλήρωμα.

Ο πλοίαρχος του πλοίου με το που ξεκίνησε η φωτιά ζήτησε την άμεση εγκατάλειψή του ενώ σκάφη του λιμενικού σώματος και της ιταλικής ακτοφυλακής μετέφεραν με ασφάλεια στο λιμάνι της Κέρκυρας 278 άτομα ενώ ένα ακόμα μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο του νησιού για εξετάσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία Grimaldi Group στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες διαφόρων εθνικοτήτων και 51 μέλη πλήρωμα. Επιπλέον, το πλοίο μεταφέρει 153 επαγγελματικά οχήματα (φορτηγά και τρέιλερ), καθώς και 32 επιβατικά οχήματα.

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι δεν έχει εντοπιστεί καμία διαρροή καυσίμου στη θάλασσα, ενώ δεν έχει επηρεαστεί η σταθερότητα του πλοίου.

10 ελαφρά τραυματίες

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, 10 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Κέρκυρας, φέροντας ελαφρά τραύματα. Ορισμένα εξ αυτών, αναμένεται να λάβουν εξιτήριο τις επόμενες ώρες.

Κατά τη δημόσια τηλεόραση, οι διασωθέντες θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας.

 

Μεγάλη κινητοποίηση

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Λαγκαδιανός, στο σημείο κοντά στο φλεγόμενο πλοίο έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη του λιμενικού ένα σκάφος της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, δύο παραπλέοντα πλοία, δύο ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο του λιμενικού, δύο ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, ενώ αναμένεται να καταπλεύσει και η φρεγάτα «Ύδρα». Τόνισε ότι στην περιοχή σπεύδουν δύο ρυμουλκά σκάφη, ρυμουλκό/ πυροσβεστικό καθώς και αντιρρυπαντικό σκάφος του λιμενικού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ το πρώτο σκάφος που προσέγγισε το φλεγόμενο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο ήταν ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στη δύναμη της Frontex που έτυχε να είχε μεταβεί στην Κέρκυρα για επισκευές και επέστρεφε στην Ιταλία. Ευρισκόμενο πλησίον του Euroferry Olympia έσπευσε πρώτο και βοήθησε στη διαδικασία εκκένωσής του.

Στο λιμάνι του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας στήθηκε μεγάλη επιχείρηση για την υποδοχή των επιβατών. Ο καπνός από το σκάφος φαίνεται από τη βόρεια Κέρκυρα, ενώ κάτοικοι του νησιού έκαναν λόγο και για ήχους εκρήξεων από το σκάφος.

Πηγή: Καθημερινή 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ