26.2.2013 14:04

Ευκαιρίες επαγγελματικής δραστηριοποίησης στην ύπαιθρο από τα ΟΠΑΑΧ

• ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤ’ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ορίζοντες επαγγελματικής δραστηριοποίησης στην περιφέρεια του νησιού (εκτός της πόλης της Χίου και των παραλιακών οικισμών του Αγίου Μηνά) ανοίγει η δημοσίευση των 3 προσκλήσεων υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (πρόγραμμα αγροτουρισμού).

Ταβέρνες, εργαστήρια ζυμαρικών, ψωμιού, μπισκότων και μαρμελάδας, μικρές ποτοποιίες είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα επενδύσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το νέο πρόγραμμα που προκήρυξε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο η δυνατότητα επιχορήγησης κατασκευής καταλυμάτων κόπηκε για το Βόρειο Αιγαίο, με εξαίρεση τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, χωρίς να υπάρχει αιτιολόγηση. Επενδυτικοί σύμβουλοι εκτιμούν ότι το Υπουργείο θεωρεί το Βόρειο Αιγαίο ως κορεσμένη περιφέρεια για την αντίστοιχη δραστηριότητα, καθώς ήδη από την πρώτη φάση του προγράμματος οι μισές από τις προτάσεις που είχαν εγκριθεί δεν υλοποιούνται. 

Το ποσοστό επιχορήγησης για όλες τις κατηγορίες φτάνει το 50%.

Δικαιούχοι του Μέτρου 311 είναι:

● Φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι επαγγελματίες αγρότες, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών
● Νέοι Γεωργοί στα πλαίσια του καθεστώτος ενίσχυσης του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2007-2013.

Για τα Μέτρα 312 και 313 δικαιούχοι είναι όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι της υπαίθρου.

Σύντομα αναμένεται να ανοίξει και το ηλεκτρονικό σύστημα που θα δέχεται τις αιτήσεις υποβολής. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίστηκε στις 24/4/2013, ενώ υποστηρικτικός μηχανισμός για το Νομό της Χίου έχει οριστεί η ΕΤΑΧ.

ΤΟ ΜΕΤΡΟ 311

Το  Μέτρο 311 «Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες», έχει συνολικό προϋπολογισμό  47.540.370 ευρώ, εκ των οποίων τα 22.149.784 ευρώ είναι η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αποσκοπεί στην παροχή δυνατοτήτων δημιουργίας πολλαπλών δραστηριοτήτων και  απόκτησης εναλλακτικών εισοδημάτων για τη μείωση της υποαπασχόλησης στο γεωργικό τομέα, τη δημιουργία ίσων ευκαιριών σε νέους, γυναίκες και ειδικές ομάδες πληθυσμού, τη βελτίωση εισοδημάτων και τη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο.

Στις υποδομές διανυκτέρευσης (ιδρύσεις και εκσυγχρονισμοί) το συνολικό κόστος ανά επένδυση θα ανέρχεται μέχρι 600.000 € (πλέον ΦΠΑ) και με δυναμικότητα έως 40 κλίνες. Το συνολικό κόστος ανά επένδυση για τις υπόλοιπες δράσεις του μέτρου (ιδρύσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων) θα ανέρχεται μέχρι 300.000 € (πλέον ΦΠΑ).

Επιλέξιμες Δράσεις-Δαπάνες

Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός πολύ μικρών επιχειρήσεων

• στον τομέα της τουριστικής υποδομής

• στον τομέα των βιοτεχνικών δραστηριοτήτων

• στον τομέα βελτίωσης της υποδομής των επιχειρήσεων με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης.

ΤΟ ΜΕΤΡΟ 312

Το Μέτρο 312 «Στήριξη της Δημιουργίας και Ανάπτυξης Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό 17.206.928 ευρώ, εκ των οποίων τα 8.155.505 ευρώ είναι η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το Μέτρο 312 αποσκοπεί στην προώθηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε διάφορους τομείς της τοπικής οικονομίας, στη δημιουργία ίσων ευκαιριών σε νέους, γυναίκες και ειδικές ομάδες πληθυσμού καθώς και στη δημιουργία δυνατοτήτων απασχόλησης εκτός του πρωτογενή τομέα, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη συγκράτηση ή/και αύξηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο, με παράλληλη ενδυνάμωση των πολλαπλασιαστικών επιδράσεων στην τοπική οικονομία. Το συνολικό κόστος των προαναφερόμενων επενδύσεων ανέρχεται έως 300.000 € (πλέον ΦΠΑ).

Επιλέξιμες Δράσεις-Δαπάνες

  • Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί βιοτεχνικών μονάδων, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και επιχειρήσεων ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση
  • δικτύωση ομοειδών ή συμπληρωματικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων της τοπικής οικονομίας, (δαπάνες  κτιριακών εγκαταστάσεων, δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, προμήθειας και  εγκατάστασης εξοπλισμού, δαπάνες μελετών, δαπάνες προβολής, κ.α)

 

ΤΟ ΜΕΤΡΟ 313

Το Μέτρο  «Ενθάρρυνση Τουριστικών Δραστηριοτήτων» έχει συνολικό προϋπολογισμό 335.350.042 ευρώ, εκ των οποίων τα 158.579.272 ευρώ είναι η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού

Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το Μέτρο 313 αποσκοπεί στη:

• βελτίωση και οργάνωση του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή παρέμβασης

• ενίσχυση της απασχόλησης στην περιοχή παρέμβασης

• αύξηση της επισκεψιμότητας των περιοχών παρέμβασης

• συμβολή στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

• προβολή και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών

Δικαιούχοι του Μέτρου 313 είναι:

Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εκτός των δικαιούχων του Μέτρου 311, που δύνανται να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε το Βόρειο Αιγαίο εξαιρείται από τη βασική δυνατότητα κατασκευής τουριστικών καταλυμάτων. Είναι όμως επιλέξιμες άλλες δράσεις που αφορούν τις τουριστικές δραστηριότητες, όπως π.χ. η δημιουργία τουριστικού γραφείου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ