Κοινωνία

19/4/16 23:45

τελ. ενημ.: 20/4/16 12:03

Εξώδικο 21 κατοίκων του Βροντάδου για τον ρουκετοπόλεμο

ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ

Την ανάληψη της πλήρης ευθύνης για τις ζημιές που θα υποστούν οι περιουσίες τους κατά την διενέργεια του φετινού εθίμου του ρουκετοπόλεμου ζητούν από το Δήμο Χίου και την Αστυνομία, 21 κάτοικοι του Βροντάδου, δημοσιοποιώντας και την εξώδικη δήλωση που κατέθεσαν σήμερα μέσω του δικηγόρου τους στους αρμόδιους φορείς.

Οι κάτοικοι για πρώτη φορά επιρρίπτουν ευθύνες στο Δήμο και στην Αστυνόμια, υπογραμμίζοντας ότι ο μεν πρώτος δεσμεύεται κάθε χρόνο για την αποκατάσταση των ζημιών, οι οποίες ωστόσο καθυστερούν σημαντικά να αποκατασταθούν ή δεν επισκευάζονται ποτέ και από την Αστυνομία ότι ναι μεν καταγγέλλει το έθιμο ως παράνομο, ωστόσο εκδίδει μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της οδηγίες για την διεξαγωγή του εθίμου και την κυκλοφορία στην περιοχή.

«....είμαστε υποχρεωμένοι χάριν διατήρησης της «παράδοσης» και του «εθίμου» του ρουκετοπόλεμου και προς τέρψιν των θεατών και τουριστών που κατακλύζουν τη Χίο για να δουν το θέαμα, να ανεχόμαστε την φθορά της ιδιοκτησίας μας, την διατάραξη της ψυχικής μας ηρεμίας και να υποβαλλόμαστε σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία αγωνίας για το πώς θα ξυπνήσουμε την επόμενη μέρα του πολέμου, τι ζημιές θα έχουμε υποστεί, να αγωνιούμε μην τυχόν καούμε ζωντανοί μες στο ίδιο μας το σπίτι, να μην μπορούμε να απουσιάσουμε από αυτό έχοντας την έννοια μην τυχόν πιάσει φωτιά και εκτός από όλα αυτά μετά το «γλέντι» να μετράμε ζημιές, τεράστιο όγκο σκουπιδιών( ρουκετόξυλα, μπαρουτιασμένου τοίχοι, φθορές σε τοιχοποιία και βαφές κλπ)...», αναφέρουν χαρακτηριστικά στις δηλώσεις τους.

 

Αναλυτικά το εξώδικο που απέστειλαν σε Δήμο και Αστυνομία αναφέρει:

 

 ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

1)    Εμμανουήλ Λαμπρινάκη του Μάρκου

2)    Γεωργίου – Σπύρου Κουλούρη

3)    Μαρίας Κουλούρη - Βακαλοπούλου

4)    Κωνσταντίνου Γανιάρη

5)    Κυριάκου Κισσάνη

6)    Χρήστου Σαλιάρη

7)    Κωνσταντίνου  Παραδείση

8)    Ελένης Μ. Κωστάλα

9)    Θανάση Γεωργούλια

10) Παναγιώτη Σπύρου

11) Θωμά κ. Παραδείση

12) Ματθαίου Βασιλάκη

13) Αρτέμιδος Καστάνια - Νικολάου

14) Σωτήρη Φλάμου

15) Ειρήνης Μπαχά

16) Στέλιου Μπαχά

17) Ιωάννη Μπαχά του Τρύφωνα

18) Ελένης Λοϊζου του Στάυρου

19) Κωνσταντίνου Σιταρά του Μιχαήλ

20) Σίμου Αικατερίνη του Ανδρέα

21) Ευάγγελου Καλογρηά του Ελευθερίου

Απάντων κατοίκων ενοριών Αγίου Μάρκου και Παναγίας Ερυθιανής Βροντάδου Χίου

ΠΡΟΣ

1) Δήμο Χίου, όπως νόμιμα εκπροσωπείται

2) Αστυνομική Διεύθυνση Χίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

-Γραφείο κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Χίου

-Τοπικά Μ.Μ.Ε.

 

*********

 

Άπαντες οι δηλούντες είμαστε κάτοικοι Βροντάδου και μάλιστα οι οικίες μας βρίσκονται στην περιοχή Αγίου Μάρκου Βροντάδου και Ερυθιανής απέναντι και γύρωθεν των  συνεργείων που «μάχονται» την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου. Κάθε χρόνο τα τελευταία είκοσι τουλάχιστον έτη τις Άγιες αυτές ημέρες ανεβαίνουμε το δικό μας Γολγοθά φτάνοντας την ημέρα της Ανάστασης αντί στη λύτρωση στην σταύρωση, καθώς είμαστε υποχρεωμένοι χάριν διατήρησης της «παράδοσης» και του «εθίμου» του ρουκετοπόλεμου και προς τέρψιν των θεατών και τουριστών που κατακλύζουν τη Χίο για να δουν το θέαμα, να ανεχόμαστε την φθορά της ιδιοκτησίας μας, την διατάραξη της ψυχικής μας ηρεμίας και να υποβαλλόμαστε σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία αγωνίας για το πώς θα ξυπνήσουμε την επόμενη μέρα του πολέμου, τι ζημιές θα έχουμε υποστεί, να αγωνιούμε μην τυχόν καούμε ζωντανοί μες στο ίδιο μας το σπίτι, να μην μπορούμε να απουσιάσουμε από αυτό έχοντας την έννοια μην τυχόν πιάσει φωτιά και εκτός από όλα αυτά μετά το «γλέντι» να μετράμε ζημιές, τεράστιο όγκο σκουπιδιών( ρουκετόξυλα, μπαρουτιασμένου τοίχοι, φθορές σε τοιχοποιία και βαφές κλπ).

Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας και εκκλήσεις προς όλους τους αρμοδίους, κάθε χρόνο, προσωπικά και συλλογικά προς πάσα κατεύθυνση και προς όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να προστατευτούν οι περιουσίες και οι ζωές μας και να ληφθούν μέτρα περιορισμού του αριθμού των ρουκετών που εκτοξεύονται κάθε χρόνο, παρόλα αυτά αντιμετωπίζουμε στάση ουδετερότητας και ο καθένας αρμόδιος νίπτει τας χείρας του αποποιούμενος την ευθύνη για αυτό που συμβαίνει κάθε βράδυ Μεγάλου Σαββάτου. Δεν ξέρουμε πού θα βρούμε στήριξη, πού να σταθούμε το Πάσχα. Κεραμίδια σπασμένα ακόμη και από πέρσι και πρόπερσι, υδροροές τρυπημένες, φωτιστικά σπασμένα, μουτζούρα παντού και συσσώρευση μικροζημιών που αθροιστικά απαιτούν πολύ χρόνο, κόπο και χρήμα για να αποκατασταθούν.

Η συνεχώς αυξανόμενη ποσότητα και η τρομακτική  ισχύς των ρουκετών κάθε άλλο παρά συνάδουν με την φύση και χαρακτήρα του αρχικού παμπάλαιου εθίμου που πλέον έχει εξελιχθεί σε μια υπερπαραγωγή με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις για τους θιγόμενους κατοίκους και με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους τους εμπλεκομένους. Το γεγονός ότι δεν έχουμε σοβαρά ατυχήματα οφείλεται καθαρά σε θέμα τύχης. Όμως η τύχη κάποια στιγμή τελειώνει κι όταν συμβεί το κακό τότε ποιος θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο? Ποιος θα είναι υπεύθυνος και ποιος θα λογοδοτήσει για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση?

Είναι ζήτημα τύχης που, τα τελευταία χρόνια, δεν έχει συμβεί κάτι τραγικό.

Ας μη προκαλούμε όμως όλο και περισσότερο την τύχη ντόπιων και επισκεπτών.

Ζητούμε την εφαρμογή του νόμου προκειμένου να προστατευθούν οι περιουσίες μας. Οι ζημιές στα σπίτια μας δεν επισκευάζονται ούτε εγκαίρως ούτε σε λογικό χρόνο και επιπλέον  τα συρματοπλέγματα που τοποθετούνται κάθε χρόνο δεν επαρκούν για να την προστασία των περιουσιών μας.

Και από την άλλη ρωτούμε όλοι το αυτονόητο. Δηλαδή για ποιο λόγο να προσπαθούμε μόνοι μας να προστατευθούμε ή ο Δήμος να φροντίζει για την προστασία των περιουσιών μας απέναντι σε μια δραστηριότητα προδήλως παράνομη και ποινικά κολάσιμη? Γιατί να αναγκαζόμαστε να κρυβόμαστε και μετράμε κάθε χρόνο τις πληγές μας και δεν μας προστατεύει η Ελληνική Αστυνομία από την επίθεση αυτή που δεχόμαστε και διεξάγεται με τις ευλογίες όλων των τοπικών φορέων? Γιατί κάποιοι να κερδοσκοπούν εις βάρος μας και κάποιοι άλλοι να κάνουν χαβαλέ εις βάρος της ψυχικής και σωματικής μας ακεραιότητας και περιουσίας? Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος? Ερωτήματα που τίθενται κάθε χρόνο αλλά κανείς εν ενδιαφέρεται να απαντήσει ή κάνει ότι δεν ακούει.

Η όλη κατάσταση και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα κάθε Μεγάλο Σάββατο συνθέτουν ένα σκηνικό πέρα για πέρα παράλογο και εξωφρενικό. Από τη μια να συλλαμβάνονται και να καταδικάζονται όσοι χρησιμοποιούν ή πουλούν ή αγοράζουν ή κατασκευάζουν παρανόμως και άνευ αδείας πυροτεχνήματα, μπομπάκια και λοιπά συναφή κι από την άλλη να διεξάγεται, παρουσία των διωκτικών αρχών, των τοπικών αρχόντων, των τηλεοπτικών καναλιών από την Ελλάδα και τον κόσμο και πλήθους κόσμου, ο πατροπαράδοτος ρουκετοπόλεμος και να μεταδίδεται τηλεοπτικά σε ολόκληρο τον κόσμο!

Ακόμα πιο τραγελαφική γίνεται η κατάσταση όταν η ίδια η Ελληνική Αστυνομία από την μια αναρτά στον επίσημο ιστότοπο της οδηγίες και από την άλλη ανέχεται την παρανομία:

“Συμβουλές για αποφυγή χρήσης κροτίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων   :

Κάθε χρόνο, πριν και κατά τη διάρκεια των Εορτών του Πάσχα, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο.

Η Ελληνική Αστυνομία σας υπενθυμίζει ότι:

 

Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.

Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.

Αποτρέψτε τα παιδιά από την χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.

Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.

Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.

Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά. Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.(http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=3178&Itemid=583&lang)”

Θέτουμε λοιπόν το εξής ερώτημα προς όλους τους υπεύθυνους / μη αρμόδιους:

Ποιος διεξάγει την ''φιέστα'' του ρουκετοπόλεμου? Ποιος χρηματοδοτεί και προμοτάρει τη διεξαγωγή του? Ποιος θα καταβάλλει αποζημιώσεις για τις φθορές των ιδιοκτησιών μας? Ποιος καλύπτει οικονομικά τους εργολάβους που τοποθετούν τις σκαλωσιές και τα πλέγματα για την ''προστασία'' των βαλλομένων ιδιοκτησιών? Γιατί η Αστυνομία και ο Εισαγγελέας ανέχεται, παρακολουθεί ως θεατής και δεν επεμβαίνει κατά την διεξαγωγή του ρουκετοπόλεμου αυτεπαγγέλτως ώστε να συλλάβει τους τελούντες αξιόποινες πράξεις? Γιατί ο Δήμος και η Αστυνομία δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους? Αφού ο Δήμος Χίου δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη και απέχει επισήμως από οποιαδήποτε ενέργεια γύρω από την διεξαγωγή του εθίμου γιατί διαφημίζει αυτόν μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του? Γιατί αναλαμβάνει τα έξοδα των εργολάβων? Γιατί περιφρονεί κατά τα άλλα τους θιγόμενους ιδιοκτήτες? Αφού είναι παράνομη ενέργεια γιατί συνεπικουρείται και ενθαρρύνεται αυτή από τον Δήμο και την ίδια την Αστυνομία η οποία φροντίζει για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ώστε να διευκολυνθεί η θέαση του παράνομου εθίμου? Γιατί τόση υποκρισία η οποία τελικά αποβαίνει μόνο εις βάρος μας? Γιατί στα Ιωάννινα και στην Καλαμάτα οι Αρχές παρενέβησαν και περιόρισαν τα τοπικά έθιμα σε ελεγχόμενους χώρους κι εδώ δεν γίνεται τίποτα?

Τα περί κατασχέσεως ρουκετών και ανακοινώσεων περί περιορισμού του αριθμού τους από τους ρουκετατζήδες ούτε εξαλείφουν το πρόβλημα ούτε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα έχουν. Το πρόβλημα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά και εμείς να προστατευτούμε.

Δυστυχώς και εφέτος και μετά από την περυσινή μας διαμαρτυρία καμία εξέλιξη δεν έχει σημειωθεί στο φλέγον αυτό ζήτημα.

Επειδή θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι νόμοι σε αυτή τη χώρα κατά συνταγματική επιταγή θα πρέπει να εφαρμόζονται το ίδιο σε όλους.

Επειδή δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιζόμαστε σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας μη δικαιούμενοι προστασίας απέναντι σε παράνομες πράξεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα φανερά και με πανηγυρικό τρόπο.

Επειδή τελικά όπως και πέρυσι που αποστείλαμε την ίδια εξώδικη διαμαρτυρία μας κανείς δεν συγκινήθηκε μάλιστα δεχθήκαμε και παραινέσεις να μην τραβάμε την κατάσταση στα άκρα.

Επειδή και εφέτος ως φαίνεται και μερικές ημέρες πριν το Μεγάλο Σάββατο καμία αντίδραση δεν αναμένουμε.

Επειδή η περιοχή είναι κατοικημένη και η δραστηριότητα αυτή έχει πάψει αν αποτελεί ένα ακίνδυνο εθιμοτυπικό παιχνίδι μεταξύ ντόπιων παιδιών που κάνουν το κέφι τους  

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ Σ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ

και με επιφύλαξη των δικαιωμάτων μας

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ εντόνως για τη στάση των φορέων και Αρχών της νήσου Χίου, ΖΗΤΟΥΜΕ από όλους τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και από τον Δήμο Χίου να αναλάβει επισήμως την ευθύνη του ως διοργανωτής του ρουκετοπόλεμου δεσμευόμενος επισήμως ότι θα αποζημιώσει τις φθορές που θα υποστούμε ΑΛΛΩΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΜΕ σε αυτόν οποιαδήποτε επέμβαση στην ιδιοκτησία μας για τοποθέτηση φραγμάτων κλπ. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου και τις Δικαστικές Αρχές να σταθούν στο ύψος που το καθήκον και  ο ρόλος τους επιβάλουν και να πράξουν τα αυτονόητα, επεμβαίνοντας άμεσα για την καταστολή των τελούντων αξιόποινες πράξεις όποτε και αν αυτές εκδηλωθούν και ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι δεν ανεχόμαστε πλέον τον εμπαιγμό και θα ασκήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων μας ακόμα και την άσκηση μηνύσεων, όπως έχουμε ήδη κάνει, κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος εφόσον κληθεί και δεν επέμβει για την άμεση σύλληψη των προκαλούντων φθορών στην περιουσία μας και των εκτοξευτών παρανόμων, μη τυποποιημένων, επικινδύνων και άνευ αδείας από την αρμόδια Αρχή ρουκετών.

                                                                                                   Χίος, 18-04-2016

 

                                                               Οι εξωδίκως δηλούντες και διαμαρτυρόμενοι

Δείτε επίσης