29.10.2012 19:38

Εθελοντές … στρατιώτες! (ΦΩΤΟ)

• ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ ΛΕΣΧΗ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΤΡΟΥΙΣΜΟΥ

Αν σε κάποια απογευματινή ή βραδινή σας βόλτα στο βουνό συναντήσετε κάποιους οπλισμένους  ένστολους που μιλούν με στρατιωτική ορολογία και ασκούνται σαν στρατιώτες σε στίβους μάχης, μην ανησυχείτε, δεν είναι κομάντο σε άσκηση, αλλά πολίτες σαν κι εμάς, μέλη της νεοσύστατης Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων  -Λ.ΕΦ.Ε.Δ..
 Όπως τονίζουν στο ιδρυτικό καταστατικό τους, συμμετέχουν σε μια πανελλαδική προσπάθεια συνειδητοποιημένων εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών, Ελλήνων πολιτών που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και ενίσχυση της φιλίας που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας και ιδίως για την  καλλιέργεια του εθελοντισμού, της φιλοπατρίας, της πειθαρχίας και του αλτρουισμού, για την ωφέλεια των ενόπλων δυνάμεων και της εθνικής άμυνας της Πατρίδας μας.
 
Ιστορία
Η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2006. Τα ιδρυτικά της μέλη έχουν πολυετή εμπειρία συμμετοχής σε αντίστοιχα σωματεία, είναι σύλλογος αναγνωρισμένος και εποπτευόμενος από το ΓΕΕΘΑ με το Ν.Δ. 4089/60 στο οποίο τα μέλη έχουν καταθέσει τους Αριθμούς Στρατιωτικών Μητρώων τους κι έχει 12 παραρτήματα. Ένα από αυτά είναι της Χίου, το οποίο μάλιστα  είναι και το μοναδικό σε νησί του Αιγαίου.
Στις δραστηριότητες της Λέσχης  περιλαμβάνονται η συμμετοχή σε παρελάσεις  Εθνικών Επετείων, ημερίδες για εθνικά ή τεχνικά θέματα, διεθνείς Ή πανελλήνιους αγώνες  όπως και  σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μετά από ατυχήματα ή θεομηνίες. Επίσης μετέχει σε εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, όπως αναδασώσεις, εθελοντική αιμοδοσία, συμμετοχή στις κατασβέσεις πυρκαγιών, διαθέτοντας Αριθμό Μητρώου Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας 21/2007.
 
Η Λέσχη Χίου
Η Λέσχη της Χίου ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2012, αποτελείται από  15 εγγεγραμμένα μέλη, το Διοικητικό Συμβούλιο της είναι πενταμελές με πρόεδρο το N. Κοντογιάννη και τα γραφεία της βρίσκονται απέναντι από το ιδιωτικό ΚΤΕΟ στου Γρού.
Για λόγους προστασίας, όπως υποστηρίζουν, δε δίνουν στη δημοσιότητα τα ονόματα των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αν και, όπως ισχυρίζονται, δεν λειτουργούν με όρους συνομωσιολογίας και μυστικισμού.                                                       
Αν και «νεογέννητη» η Λέσχη  έχει συμμετάσχει στις κατασβέσεις πυρκαγιών στο νησί μας και ιδιαίτερα στην καταστρεπτική πυρκαγιά, όπου είχε καθημερινή παρουσία. Το επόμενο χρονικό διάστημα προσανατολίζεται στη δημιουργία ομάδας έρευνας-διάσωσης και γι’ αυτό τον λόγο τα μέλη της έχουν ήδη παρακολουθήσει σεμινάρια πρώτων βοηθειών. Επίσης συνεργάζεται με άλλες εθελοντικές ομάδες στο αντικείμενο της κατάσβεσης πυρκαγιών με συνεκπαιδεύσεις αλλά και σχεδιασμό για συμμετοχή μας σε μελλοντικά περιστατικά.

Τα μέλη της, εκτός από τα αντικείμενα που ανήκουν στον τομέα της πολιτικής προστασίας, εκπαιδεύονται και προετοιμάζονται για συμμετοχή στους πανελλήνιους κι ευρωπαϊκούς στρατιωτικούς αγώνες, με αγωνίσματα όπως προσανατολισμός, διαβίωση, πορείες και τακτικές κινήσεις. Στους αγώνες που απαιτείται προσωμίωση οπλισμού, χρησιμοποιούν ηλεκτρικά όπλα - παιχνίδια που πετούν πλαστικά μπιλάκια τύπου airsoft, τα οποία μοιάζουν με πραγματικά, κυρίως σε διαστάσεις και βάρος.    
 
Ένταξη
Για να γίνει κανείς τακτικό μέλος της Λέσχης απλά πρέπει να έχει υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του σε  οποιοδήποτε σώμα, όπλο και με οποιοδήποτε βαθμό. Αθλούμενα  μέλη μπορούν να γίνουν όσοι υπηρετούν μόνιμα στο Στρατό ή σε Σώματα Ασφαλείας ή οι ενήλικες άνδρες που νομίμως δεν έχουν ακόμα υπηρετήσει αλλά και ενήλικες γυναίκες. Η διαφορά στα τακτικά και αθλούμενα μέλη είναι μόνο ότι τα τακτικά έχουν δικαίωμα στο εκλέγειν κι εκλέγεσθαι.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να μπαίνουν στην ιστοσελίδα http://lefed-chios.blogspot.gr ή να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 6942 406634.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ