19.6.2013 11:17

Έσωσαν τα «Θεσμοσφόρια» τον Αγροτουρισμό

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΕΤΑΞΕ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Κάτω από την ομπρέλα των «Θεσμοφορίων», του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα διοργανωθεί φέτος η 9η Γιορτή Αγροτουρισμού. Η παρουσία πέρσι του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα εγκαίνια της έκθεσης Αγροτουρισμού στη Χίο και η δέσμευση του ότι το υπουργείο στηρίζει αυτές τις προσπάθειες, εξαργυρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο με την ένταξη της Γιορτής Αγροτουρισμού στα «Θεσμοφόρια», εξασφαλίζοντας και ανάλογες πιστώσεις.

Η προετοιμασία

Σαν έτοιμοι από καιρό οι επαγγελματίες, παρά την κρίση περίμεναν το κάλεσμα της οργανωτικής επιτροπής της 9η έκθεσης Αγροτουρισμού. Ήδη σχεδόν και τα 60 περίπτερα έχουν δοθεί είτε σε επαγγελματίες, είτε σε συλλόγους, σε παραδοσιακούς τεχνίτες, καλλιτέχνες κ.λπ.

Το ενδιαφέρον και φέτος έχει ξεπεράσει τα τοπικά σύνορα και έτσι καταγράφεται ενιδαφέρον από την Κρήτη, τη Σάμο, τη Λέσβο, την Πελοπόννησο, τη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη.

Η διοργάνωση της έκθεσης και φέτος, ίσως για τελευταία χρονιά, θα φέρει τη σφραγίδα της Εφ. Λυπαρή η οποία χθες βρέθηκε στο υπουργείο για τις τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου η Γιορτή Αγροτουρισμού να λάβει το «χρίσμα» των Θεσμοφορίων. «Είναι πολύ θετική εξέλιξη η ένταξη της Γιορτής Αγροτουρισμού στα Θεσμοφόρια και αποδεικνύει πως το υπουργείο μας αναγνωρίζει, μας εντάσσει στις εκδηλώσεις του προσθέτοντας κύρος στην έκθεση αγροτουρισμού της Χίου και συμβάλλοντας οικονομικά στη διοργάνωση» δήλωσε σχετικά ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Γανιάρης.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις

Όπως κάθε χρόνο οι παράλληλες εκδηλώσεις είναι απαραίτητο συστατικό της Γιορτής Αγροτουρισμού. Συμμετοχή σε αυτές έχουν δηλώσει όλοι οι τοπικοί σύλλογοι και τα πολιτιστικά σωματεία, έχει ζητηθεί η συμβολή του Μουσικού Σχολείου για την πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης καθώς από σε Χιώτες Καλλιτέχνες. Παράλληλα θα υπάρχει και η καθιερωμένη Γευσιγνωστική εκδήλωση.

Τα θεσμοφόρια

Τα θεσμοφόρια ήταν ένας αρχαίος αγροτικός θεσμός. Ήταν γιορτή που τελούνταν σε πολλές περιοχές της αρχαίας Ελλάδας, προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης. Στις εκδηλώσεις που διαρκούσαν σχεδόν πέντε ημέρες, έπαιρναν μέρος αποκλειστικά γυναίκες. Οι τελετές των «Θεσμοφορίων» ήταν συνδεδεμένες με τη γη, τους καρπούς της, την ανάπτυξη της γεωργίας και γενικότερα ήταν ένας ύμνος της γονιμότητας.

«Σήμερα τα Θεσμοφόρια επικεντρώνονται στη διαχρονικότητα και τη σημασία της γεωργίας και των καρπών της γης στη δημιουργία κοινωνικών θεσμών και στην ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνίας», σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αθ. Ταυτάρη. Στο πλαίσιο αυτό, τίθενται υπό την αιγίδα του υπουργείου όλες οι τοπικές γιορτές ανά την Ελλάδα, ανά προϊόν, ανά Περιφέρεια και ταυτόχρονα τίθενται κοινές παράμετροι προδιαγραφών και ποιότητας των τοπικών εκδηλώσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ