29.4.2014 21:48

Έσβησε ο Ισίδωρος Κιολέογλου

Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΠΝΟΗ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΧΙΟ

Αφού «ταξίδεψε» τη Χίο σ’ όλο τον κόσμο, μέσα από ένα υλοποιημένο όραμα, ο Ισίδωρος Κιολέογλου, ιδρυτής του Ιωνικού Κέντρου, επέστρεψε στη γενέθλια γη, για την αιώνια ανάπαυση.

Μετά από σκληρή και άνιση μάχη, όπως συνήθως δυστυχώς συμβαίνει, με την επάρατο, άφησε την τελευταία του πνοή νωρίς το πρωί της Τρίτης στο Σκυλίτσειο, έχοντας  κοντά του τους στενούς συγγενείς του.

Ο Ισίδωρος Κιολέογλου, 70 ετών, γεννήθηκε στη Χίο τον τελευταίο χρόνο της γερμανικής κατοχής, Απρίλιο πάλι, του 1944 συγκεκριμένα και τι σημειολογία άραγε, την τέταρτη ημέρα του μήνα (4-4-44).

Ο αριθμός 4 θα επιβεβαιώσει την συμπτωματολογία, αφού άφησε την τελευταία του πνοή την 4η πρωινή ώρα.

Μετά από λαμπρές σπουδές  στο Πανεπιστήμιο του Michigan στους κλάδους της Φυσικής, της Φιλοσοφίας των Επιστημών και της Φιλοσοφίας της Γλώσσας και της Θρησκείας, έγινε καθηγητής στο ίδιο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Με δική του πρωτοβουλία το καλοκαίρι του 1977 φέρνει στο νησί της Χίου περίπου 30 φοιτητές, για να ενδιατρίψουν στην ελληνική ιστορία, φιλοσοφία και γλώσσα, πρωτοβουλία που πάνω σ’ αυτήν  προέκυψε αμέσως μετά η ιδέα δημιουργίας ενός Κέντρου-Φάρου για το νησί, την ιστορία και τον πολιτισμό του, όπως και της ευρύτερης περιοχής της Ιωνίας.

Το Κέντρο λειτούργησε περί τη μία δεκαετία (1977-1986), στεγαζόμενο στο παλαιό Μαιευτήριο, επί της οδού Μ. Λιβανού, κληροδότημα Κόκκαλη, στο οποίο υπάρχει ακόμη η μαρμάρινη επιγραφή «Ιωνικό Κέντρο» και όπου φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες του πνεύματος, της επιστήμης και της τέχνης, του ελληνικού και του διεθνούς στερεώματος. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ενδεικτικά οι Χατζιδάκις, Τσαρούχης, Καστοριάδης, Ξενάκις, Φασιανός κ.α.

Με τη μεταφορά του Ιωνικού Κέντρου στην Πλάκα, στο νεοκλασικό της οδού Λυσίου 11, λειτούργησε με την ίδια φιλοσοφία, για να καταστεί σε ένα από τα πλέον ισχυρά και γνωστά πνευματικά κέντρα της πρωτεύουσας και συνάμα ένας πρεσβευτής της χιακής κουλτούρας και παράδοσης.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλλεί στις 17:00 της Τετάρτης στον ιερό καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου Βροντάδου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ