20.3.2013 16:59

Έρευνες τουρκικού ερευνητικού μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Αν η Ελλάδα είχε ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), οι ωκεανογραφικές εργασίες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Bilim 2» θα είχαν παραβιάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αφού η Άγκυρα επιχειρεί να αξιοποιήσει μέρος ελληνικής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τη NAVTEX 181/13, το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο «Bilim 2», μέχρι τα μεσάνυχτα της 21ης Μαρτίου (αύριο Πέμπτη) θα πραγματοποιεί έρευνες σε διεθνή ύδατα, ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο. Το τουρκικό πλοίο που ανήκει στη Διεύθυνση Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής της Άγκυρας, κάνει έρευνες σε περιοχή πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Για την ακρίβεια, κάποιες από τις περιοχές όπου το πλήρωμα του τουρκικού πλοίου πραγματοποιεί έρευνες επικαλύπτουν και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως επιβεβαιώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι «για τη διενέργεια θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας στα υπερκείμενα ύδατα ελληνικής υφαλοκρηπίδας απαιτείται πρότερη γνωστοποίηση, με την παροχή όλων των σχετικών στοιχείων στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Επειδή δεν υπήρξε ενημέρωση από τουρκικής πλευράς, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί στις δέουσες ενέργειες».

Ποιες είναι οι «δέουσες ενέργειες» δεν διευκρινίζεται, εικάζεται ωστόσο ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει εξηγήσεις από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών γιατί προχώρησε σε έρευνες πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα, δηλαδή εντός της ελληνικής ΑΟΖ, χωρίς να έχει ζητήσει προηγούμενως άδεια από την ελληνική κυβέρνηση.

Με απλά λόγια, λίγες μόλις ημέρες μετά την προαναγγελία του πρωθυπουργού ότι το θέμα της ΑΟΖ είναι ευρωπαϊκό, οι Τούρκοι επιχειρούν να καταδείξουν ότι όποτε το επιθυμήσουν μπορούν να κάνουν έρευνες ακόμη και πάνω από περιοχές όπου η Ελλάδα έχει αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης. Επισημαίνεται ότι επί περίπου 24 ώρες, από το πρωί της Τρίτης μέχρι σήμερα το πρωί, η τουρκική κορβέτα «Bafra» περιέπλεε τα νησιά του Αιγαίου με πολύ χαμηλή ταχύτητα λες και εκτελούσε περιπολία...

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ