26.9.2013 10:54

Επιστροφή στη δεκαετία του 1960

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΕ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΧΙΟ

Αντιμέτωποι με την κατάρρευση του συστήματος υγείας έρχονται καθημερινά οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών της Χίου, που έχουν να δουν αγροτικό ιατρό, στην καλύτερη των περιπτώσεων, πάνω από 6 μήνες με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η προβληματική πραγματικότητα, κυρίως για τους ηλικιωμένους κατοίκους της Χίου, αποτυπώθηκε στα πλαίσια σύσκεψης των προέδρων των κοινοτήτων του νησιού με τον αντιδήμαρχο Π. Στέφανου στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η υποστελέχωση των αγροτικών ιατρείων των χωριών.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο οι ίδιοι έκαναν λόγο για συνεχή υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας μέσα από την οποία προκύπτουν πολίτες δύο ταχυτήτων, αυτοί που έχουν να πληρώσουν ιδιώτη ιατρό και αυτοί που περιμένουν να εμφανιστεί ο αγροτικός ιατρός.

Τα προβλήματα

Όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να άρει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του αγροτικού, οι περισσότεροι ιατροί δεν δέχονται να κάνουν το αγροτικό τους αφού τα χρήματα που τους προσφέρει το κράτος είναι αναντίστοιχα με τις υποχρεώσεις τους.

Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης κατάστασης είναι σε πρωτεύοντα ιατρεία όπως της Καλλιμασιάς, των Νενήτων, των Θυμιανών, των Οινουσσών και των Ψαρών καθώς και μία θέση στο ιατρείο των Καρδαμύλων να μένουν επί μακρόν ακάλυπτες.

Το πρόβλημα παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αν σκεφτεί κανείς ότι από τα προαναφερόμενα πρωτεύοντα αγροτικά ιατρεία εξαρτάται και η εξυπηρέτηση των ιατρείων των γύρω περιοχών.

«Αν δεν έχει αγροτικό ιατρό για παράδειγμα η Λαγκάδα που είναι πρωτεύων ιατρείο δεν θα έχει και η Συκιάδα που την επισκέπτεται ο ίδιος ιατρός καθώς είναι στην περιοχή ευθύνης του», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Νοσοκομείου Κ. Ορφανούδης.

Wi-fi από την ταβέρνα

Το συγκεκριμένο όμως πρόβλημα δεν είναι και το μοναδικό καθότι ακόμα υφίσταται το πρόβλημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Έτσι με βάση τα όσα ειπώθηκαν υπάρχουν χωριά που είτε δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στο Internet όπως η Ελάτα, το Πιτυός και η έξω Διδύμα, είτε έχουν απαρχαιωμένους ηλεκτρονικού υπολογιστές στα ιατρεία με αποτέλεσμα η συνταγογράφηση να διαρκεί μέχρι και 1 ώρα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του αγροτικού Ιατρείου των Μεστών που ο ιατρός έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσα από ασύρματο δίκτυο γειτονικής ταβέρνας.

Συνάντηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου

Σύμφωνα με τον Π. Στεφάνου η πλήρωση των κενών θέσεων, δεδομένης της απουσίας ενδιαφέροντος από τους ιατρούς, επαφίεται πλέον στη διοίκηση του «Σκυλίτσειου» που είναι στην ευχέρειά της αν θα υπογράψει σύμβαση με ιδιώτες ιατρούς, που θα χρηματοδοτηθούν από την περιουσία του Νοσοκομείου, ώστε να καλυφθούν τα κενά σε περιοχές όπως τα Νένητα, οι Οινούσσες και τα Ψαρά.

Μάλιστα ο Π. Στεφάνου παρότρυνε τις τοπικές κοινότητες να δημιουργήσουν κίνητρα στους αγροτικούς ιατρούς παρέχοντάς τους σπίτια που δεν χρησιμοποιούνται ώστε να εξασφαλιστεί η μόνιμη στέγη τους.

«Δυστυχώς περνάμε πάλι στα πρότυπα της δεκαετίας του 1960 όπως ήταν τότε οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Όμως δεν μας απομένει κάτι άλλο», είπε ο κ. Στεφάνου.

Τελικά αντιπροσωπεία από 2 προέδρους και τον αντιδήμαρχο Χίου θα επισκεφθούν την ερχόμενη εβδομάδα τον διοικητή του Σκυλίτσειου, Π. Μπουμπάρη, ζητώντας του να βάλει το χέρι στην τσέπη καλύπτοντας τις ανάγκες των κατοίκων. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ