6.8.2020 10:54

Επιστολή παραπόνων του Γ. Μουντέ για την εκδήλωση της ΠΕΚΕΒ

Ανοικτή επιστολή του Γιώργου Ι.Μουντέ προς το Δ.Σ. της ΠΕΚΕΒ:

Το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΚΕΒ διοργάνωσε χτες βράδυ, εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του όρμου Λω, προκειμένου να τιμήσει όπως ανέφερε τον ποιητή Ματθαίο Μουντέ.

Οι έχοντες την ευθύνη της εκδήλωσης δυστυχώς δεν στάθηκαν στο ύψος της μακρόχρονης παράδοσης της Π.Ε.Κ.Ε.Β. στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς με τη συμπεριφορά τους επέδειξαν άγνοια όχι μόνο των τυπικών και νομικών τους υποχρεώσεων, των κανόνων ευγενείας, αλλά κυρίως δεν τήρησαν τις ηθικές υποχρεώσεις έναντι τόσο του προσώπου που ήθελαν να τιμήσουν όσο και των οικείων του.

Οι διοργανωτές παρότι όφειλαν, ούτε άδεια αιτήθηκαν ούτε ενημέρωσαν ούτε ζήτησαν την οποιαδήποτε συμβολή από όλους τους οικείους και κατέχοντες τα πνευματικά δικαιώματα, ούτε καν πρόσκληση απέστειλαν και το μέγεθος αυτού του ηθικού ατοπήματος αδυνατώ να παραβλέψω.

Όσοι αναλαμβάνουν την ευθύνη να τιμήσουν, οφείλουν να γνωρίζουν το φορτίο που αυτή συνεπάγεται και προκειμένου να μην προσβάλουν τη μνήμη του τιμώμενου οφείλουν να είναι προσεκτικοί αλλά και τυπικοί προκειμένου να διαφυλάξουν τις καλές τους προθέσεις.

Προφανώς όσο καλές προθέσεις και να είχαμε τόσο η οικογένειά μου όσο και αυτή του αδερφού μου να παραβλέψουμε τα τυπικά που όμως προσδίδουν το δέοντα σεβασμό, παντελώς ακάλεστοι δεν υπήρχε περίπτωση να παραστούμε σε μια εκδήλωση για την οποία μαθαίναμε από τρίτους, που συνδιοργανώσατε με όσους επιθυμούσατε και με απώτερο σκοπό αυτόν που αποκαλύφθηκε στο τέλος.

Ως ανιψιός και βαφτισιμιός του Ματθαίου Μουντέ αλλά και ως συγκληρονόμος της πνευματικής του ιδιοκτησίας, θέλω δημόσια να απευθύνω τα εξής ερωτήματα προς τους διοργανωτές προκειμένου να αναδείξω τόσο τους λόγους της απρέπειας, αλλά και να λύσω τυχόν απορίες περί της απουσίας τόσο της οικογένειάς μου όσο και αυτής του αδελφού μου.

Με ποιο τρόπο θεωρούν πως τιμούν τη μνήμη του ποιητή αγνοώντας τη μισή του οικογένεια; Αναρωτήθηκαν πώς θα ένοιωθε ο ίδιος ή αν θα το επέτρεπε; Η πρόεδρος σε πρόσφατη δήλωση της τον ανέφερε μεταξύ άλλων και ως ΠΕΚΕΒίτη. Το σπίτι του βρίσκεται δυο βήματα απ’ την ΠΕΚΕΒ και μια πρόσκληση, από αυτές που διανεμήθηκαν δε δέησε να φτάσει, έστω για να τηρηθούν τα προσχήματα.

Τιμούν με αυτό τον τρόπο τη μνήμη του αδερφού του Ποιητή και πατέρα μου Γιάννη Μουντέ, που υπηρέτησε με αγάπη την Π.Ε.Κ.Ε.Β. ως μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου;

Τιμούν τη μνήμη της μητέρας μου Ευτυχίας το γένος Γεωργαντή, ανιψιάς των αείμνηστων Κώτσου και Τάσου Γεωργαντή που θεωρούσε τους εκάστοτε καλεσμένους του για τις εκδηλώσεις και δικούς της καλεσμένους και τόσο κόπιαζε να ετοιμάσει τα περίφημα δείπνα της;

Εφόσον οι εκδηλώσεις δεν πραγματοποιούνται με απαρέγκλιτη προσήλωση στο στόχο που είναι η απόδοση τιμής στον εκλιπόντα, κινδυνεύουν να διολισθήσουν στην εξυπηρέτηση λόγων αυτοπροβολής όσων την επιδιώκουν ή άλλων που προσπαθώντας να κλέψουν από την αίγλη του τιμώμενου φιλοδοξούν να παρουσιαστούν είτε ως συγγραφείς είτε ως εκδότες.

Τα αίτια του ατοπήματός σας αδυνατώ να τα εξηγήσω. Ακόμα κι αν κάποιος ενάντια στις προθέσεις σας απαίτησε να μην προσκληθεί τόσο η οικογένειά μου όσο και αυτή του αδερφού μου ήταν απαράδεκτο εκ μέρους σας να το αποδεχτείτε.

Για τους οικείους και τους αγαπημένους δεν είναι απαραίτητες οι εκδηλώσεις μνήμης. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή στεκόμαστε μπρος στις μορφές τους, συνομιλούμε, τους συμβουλευόμαστε, ελπίζουμε και λαχταρούμε πως μέσα απ’ τα μάτια μας βλέπουν τα παιδιά μας, την πρόοδό τους και τη δική μας. Τιμούμε τη μνήμη τους έμπρακτα.

Ευλογήθηκα με την αγάπη και την ευχή του να ζήσω στο σπίτι του στο Βροντάδο, «κάτω απ’ τη σκέπη της Παναγιάς» όπως ο ίδιος μου έγραψε. Τιμώ  κάθε στιγμή την επιθυμία του και διαφυλάττω την πνευματική του παρακαταθήκη από φτηνά λογοπαίγνια που παραπέμπουν σε τηλεοπτικά  σήριαλ διαστρεβλώνοντας το έργο του.

Με τις πράξεις τους και οι γονείς μου και ο αδερφός μου διαφύλαξαν όση απ’ την περιουσία του ήταν στο χέρι τους να το πράξουν και του παραστάθηκαν σε κάθε δύσκολη στιγμή.

Δεν είχε την τύχη που του έπρεπε να τον αποχαιρετήσει πάνδημη η Χίος παρόλη την αντίθετη επιθυμία των γονιών μου που υπομένοντας μεγάλο ψυχικό φορτίο, επέμειναν όσες φορές χρειάστηκε και τελικά κατάφεραν να φέρουν τα οστά του ν’ αναπαυθούν στη λατρεμένη του Παναγιά.

Δυστυχώς με τη συμπλήρωση 20 χρόνων απ’ την εκδημία του και πάλι δεν είχε την τύχη να τιμηθεί όπως του αρμόζει καθώς ακόμα κι αν θεωρηθεί σεβαστή η άρνηση του Δ.Σ. της ΠΕΚΕΒ στις προτάσεις για από κοινού διοργάνωση της εκδήλωσης με άλλους φορείς του Βροντάδου, το ίδιο το συμβούλιο αυτοαναιρέθηκε με την ανακοίνωσή του περί συνδιοργάνωσης με την Περιφερειακή Ενότητα Χίου.

Γιώργος Ι. Μουντές

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ