16.4.2015 11:29

Επανέρχονται οι υποχρεωτικές διανυκτερεύσεις

Στην ομαλοποίηση του ωραρίου των φαρμακείων προχωρεί το υπουργείο Υγείας.

Στόχος είναι να αποκατασταθεί το καθεστώς της διημέρευσης και διανυκτέρευσης

Με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Κουρουμπλή ξεκινά διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να προκύψει ένα πιο «ανθρώπινο» πλαίσιο. Στόχος είναι να αποκατασταθεί το καθεστώς της διημέρευσης και διανυκτέρευσης, με ευθύνη των τοπικών Συλλόγων.

Δεν πρόκειται για πλήρη επαναφορά του παλαιού συστήματος. Θα είναι μία ενδιάμεση κατάσταση, η οποία θα δίνει «ανάσα» στα μικρά φαρμακεία και περιθώριο λειτουργίας για περισσότερες ώρες σε όσα λειτουργούν σήμερα με διευρυμένο ωράριο.

«Θέλουμε να βάλουμε κανόνες λειτουργίας, ώστε να μη λειτουργούν μερικές εκατοντάδες φαρμακεία σε βάρος των υπολοίπων 11.000 φαρμακείων της γειτονιάς», διευκρίνισε χθες στο «Εθνος» ο υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, θα ακολουθήσει διάλογος με όλες τις πλευρές, ώστε να πάψει το σημερινό χάος και να καλύπτονται οι πολίτες και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας.

Ο κ. Κουρουμπλής αμφισβητεί το επιχείρημα των μεγάλων φαρμακείων ότι έχουν δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, καταγγέλλοντας ότι οι έλεγχοι του ΙΚΑ έχουν αποκαλύψει πολλούς ανασφάλιστους. Το επιχείρημα αυτό αντέκρουσε, ωστόσο, η Μαίρη Λυβίζου, προσωρινή πρόεδρος του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδος (ΦΑΝΙΕ), το οποίο εκπροσωπεί τους «διευρυμένους».

Με βάση το ισχύον καθεστώς, τα 300 «διευρυμένα» φαρμακεία λειτουργούν έως τα μεσάνυχτα. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) καταγγέλλει ότι αξιοποιούν τις πιο εμπορικές ώρες της μέρας, χωρίς να είναι υποχρεωμένα να εφημερεύουν. Το βάρος της εφημερίας καλούνται να σηκώσουν τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, χαρακτηρίζει θετικές τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας περί αλλαγής του ωραρίου. Οι φαρμακοποιοί -σημειώνει- θα συναινέσουν σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση προβλέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακό τους και την κάλυψη των αναγκών τους όλο το 24ωρο.

Από την πλευρά της, η κ. Λυβίζου εκτιμά ότι το ισχύον σύστημα δεν προκαλεί προβλήματα με τις εφημερίες και ζητεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να τον ενημερώσει.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ