10.9.2018 10:55

Ενημερωτική συνάντηση ΦΟΚ με κατοίκους Κάμπου για την υποχρεωτική δήλωση Πηγαδιών

 Εκδήλωση ενημέρωσης διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή ο ΦΟΚ στο  εκθεσιακό κέντρο Γ. Καλουτάς  σχετικά με την υποχρεωτική δήλωση των πηγαδιών μέχρι τις 30-09-2018 προκειμένου να διατηρηθεί το αγροτικό τιμολόγιο ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ.

Η ενημέρωση έγινε, μετά από πρόσκληση των κ.κ. Σίμο Καραολάν- υπεύθυνο υδάτινων πόρων, υπηρεσίας Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφ. Διοίκησης Χίου και Μηνά Βασιλικό-Υπεύθυνο τμήματος φυσικών πόρων Δήμου Χίου.

 Σημειώνεται ότι από τη ΔΕΗ δεν παρέστη εκπρόσωπος της παρότι έγινε σχετική πρόσκληση.

Αναλυτικά τα συμπεράσματα της συνάντησης:
1) Ειδοποιητήρια από την ΔΕΗ (όπως το συνημμένο) εστάλησαν πανελλαδικά) σε 180 χιλιάδες ιδιοκτήτες με παροχή αγροτικού ρεύματος
2) Στη Χίο έχουν δηλωθεί μέχρι τώρα 2500 άδειες χρήσεις ύδατος-πηγάδια γεωτρήσεις.
3) Εάν κάποιος δεν προσέλθει στη ΔΕΗ μέχρι 30-9-2018 για την κατάθεση των σχετικών εγγράφων, η ΔΕΗ θα προβεί σε διακοπή της τιμολογιακής σύμβασης (με αγροτικό τιμολόγιο), καλώντας τους ιδιοκτήτες σε υπογραφή νέας σύμβασης με ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ, με το ίδιο πάγιο αλλά σχεδόν διπλάσια χρέωση κιλοβατώρας (0,06412 €/KWH έναντι 0,10153€/KWH, χωρίς να υπολογίζονται οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις)
4) Το τιμολόγιο της ΔΕΗ δεν έχει σχέση με την άδεια χρήσης από το τμήμα φυσικών πόρων - όποιος έχει άδεια δεν χρειάζεται να βγάλει νέα άδεια χρήσης ύδατος όλες οι εκδοθείσες άδειες χρήσης έχουν αυτόματη παράταση μέχρι το 2022.
5) Το δελτίο γεωργοτεχνικών εργασιών ( Ε1) από το τμήμα αγροτικής ανάπτυξης της περιφέρειας βορείου Αιγαίου είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ για το αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
6) Για την έκδοση του Ε1 δελτίου γεωργοτεχνικών εργασιών είναι απαραίτητη, σύμφωνα με την άδεια χρήσης νερού, η ύπαρξη 4 τεσσάρων στρεμ. καλλιέργειας, ανά ιδιοκτήτη, ή αν είναι κοινό το δελτίο ανάμεσα σε ιδιοκτήτες , η ύπαρξη κοινού δελτίου, σημαίνει κοινή παροχή ηλεκτροδότησης για τους συνιδιοκτήτες!!
7) Ιδιοκτήτες που έχουν, σύμφωνα με την άδεια χρήσης, αυτόνομη αντλία αλλά δεν διαθέτουν τα 4 στρεμ, θα πρέπει να συνάψουν νέα σύμβαση παροχής ρεύματος με τη ΔΕΗ με επαγγελματικό τιμολόγιο, ή να δεχθούν την κατάργηση της αυτόνομης αντλίας τους κ την χρήση κοινής αντλίας με τους συνιδιοκτήτες της υδροληψίας.
8) Εκτός από την άδεια χρήσης ύδατος, οι ιδιοκτήτες ή χρήστες της άδειας χρήσης ύδατος έπρεπε να προβούν στην δήλωση σημείου υδροληψίας στο ΕΜΣΥ (Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας) μέχρι 31-12-2014, μετά η αυτόβουλη δήλωση έχει πρόστιμο 100 ευρώ. Η βεβαίωση εγγραφής είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε συμβολαιογραφική πράξη. Από τις 2,5 χιλ άδειες μόνο 800 έχουν εγγραφεί στο ΕΜΣΥ.
9) Το τμήμα αγροτικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχει κάνει επανειλημμένα διαβήματα στη ΔΕΗ για παράταση της προθεσμίας, αλλά χωρίς ανταπόκριση από τους υπεύθυνους κεντρικά στην Αθήνα.

Εν κατακλείδι όσοι δεν έχουν δηλώσει ή δεν έχουν πάρει άδεια χρήσης του πηγαδιού, θα πρέπει άμεσα να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες προς τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Τμήμα φυσικών πόρων Δήμου Χίου, Βενιζέλου 76 & Υπηρεσία Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφ. Διοίκησης Χίου, Γαλλικό Κολλέγιο) προκειμένου να καταθέσουν στη ΔΕΗ τα δικαιολογητικά για την διατήρηση της σύμβασης με αγροτικό τιμολόγιο.

Συμφωνήθηκε τέλος να αποσταλεί το παρόν ενημερωτικό σημείωμα στις τοπικές αρχές (Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος) προκειμένου να ασκήσουν πίεση στη ΔΕΗ να δοθεί παράταση  τουλάχιστον 2 μηνών για την καταληκτική ημερομηνία δήλωσης των πηγαδιών και την παραγραφή των όποιων προστίμων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ