14.4.2015 11:25

Έμπρακτο ενδιαφέρον διάσωσης

ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Σύλλογο Φίλων των Μνημείων της Χίου, ίδρυσαν οι λάτρεις της ιστορίας και του Πολιτισμού μας, που συναντήθηκαν και κατάθεσαν τις απόψεις τους στο Citrus την περασμένη Πέμπτη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που τους απηύθηναν οι αρχαιολόγοι Ιερώνυμος Λούκα Μουνοίλια Ιουστινιάνι και Ιωάννα Κουκουνή.  Η πρώτη διοίκηση θα αναδειχθεί μετά την επικύρωση του καταστατικού που ανάλαβε να καταρτίσει η δικηγόρος Ανθίππη Ζανάρα. Οι πρώτοι εγγραφέντες θα αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη που σύντομα θα αναλάβουν να προωθήσουν την οργάνωση,  την εδραίωση και τον προγραμματισμό των δράσεων του φορέα.

Συντονισμός

Ο Ιερώνυμος Λούκα Μουνοίλια Ιουστινιάνι στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε σε σπαστά Ελληνικά, τόνισε ότι είναι απόγονος μιας από τις 16 οικογένειες των Ιουστινιάνων, δήλωσε συγκινημένος από την ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα  για τη διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της Χίου, με έμφαση στα Γενοβέζικα και Βυζαντινά.

«Έχω την υποχρέωση ως απόγονος να μεριμνήσω για τη φροντίδα των μνημείων που είναι ζωντανά και βρίσκονται παντού γύρω  μας. Τα μνημεία της Χίου έχουν μοναδικό πλούτο στην κατασκευή που φαίνεται μέχρι τώρα. Με τη συμμετοχή δηλώνετε το έμπρακτο ενδιαφέρον σας για δράση. Σκοπός μας είναι να συντονίσουμε τις ενέργειες προστασίας των ιδιωτικών και δημόσιων μνημείων της Χίου»,τόνισε μεταξύ άλλων.

Τα ερωτήματα

Οι εισηγητές και το ακροατήριο τοποθετήθηκαν στον κατευθυντήριο άξονα έξι ερωτήσεων που έθεσαν οι οργανωτές.

  1. Ποιοι είμαστε και τι προσφέρουμε για τα μνημεία.
  2. Ποια είναι η ιδιαιτερότητα της κληρονομιάς μας.
  3. Ποιες είναι οι συνθήκες φθοράς, από τι κινδυνεύουν τα μνημεία μας.
  4. Ποια η αρνητική αντιμετώπιση από τους ιδιοκτήτες.
  5. Υπάρχει θετική αντιμετώπιση;
  6. Τι θα μπορούσε να μας προσφέρει ένας λεπτομερής κατάλογος των μνημείων

Σημαντικά αλλά καταστραμμένα

Ο  αρχιτέκτονας  Ευάγγελος  Κοτατής αναφέρθηκε στην ιστορική, πολιτιστική και λαογραφική καταγραφή των κτημάτων του Κάμπου που πραγματοποιεί την τελευταία πενταετία και δήλωσε στη διάθεση των ιδιοκτητών.

«Τα τρία τελευταία χρόνια ετοιμάζω ένα βιβλίο για τον Κάμπο που απαντάει σε αυτά τα ερωτήματα. Έχω καταγράψει προς το παρόν γύρω στα εξήντα κτήματα. Στην αρχή όλοι είναι επιφυλακτικοί, αλλά στη συνέχεια είναι πολύ συνεργάσιμοι. Ένα βασικό που πρέπει να γνωρίζουμε  όλοι είναι ότι τα κτίρια του Κάμπου είναι πολύ σημαντικά, αλλά τα περισσότερα είναι καταστραμμένα σχεδόν ολοκληρωτικά. Με την καταγραφή, τα κτίρια αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή  ταυτότητα, οπότε μένουν στην ιστορία αναλλοίωτα από το χρόνο. Αυτό πρέπει να γίνει για όλα τα μνημεία και αξιοθέατα της Χίου. Η ιστορία  είναι και το βασικό υλικό για τη συντήρηση του κάθε κτιρίου. Γι’ αυτό  θα έπρεπε να  μεριμνά το κράτος».

Ιεράρχηση και κατηγοριοποίηση ενεργειών

Η Ιωάννα Κουκουνή αναφέρθηκε στα μνημεία που υπάρχουν στα χωριά και την ιδιαιτερότητα της κληρονομιάς μας.

«Οι ιδιοκτήτες είναι αρνητικοί απέναντι μας για λειτουργικούς πρακτικούς λόγους. Δεν τους έχουν εξηγήσει γιατί είναι σημαντικά τα μνημεία μας. Υπάρχει άγνοια, ο κυριότερος κίνδυνος είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Κάποιοι από αυτούς έχουν σώσει κάτι. Ο  κατάλογος των μνημείων θα είναι χρήσιμος για τις επόμενες γενιές».

Ο Θωμάς  Καραμουσλής υποστήριξε ότι τα μνημεία θα σωθούν μόνο από την ιδιωτική πρωτοβουλία, από την αλλαγή νοοτροπίας και μίλησε περιληπτικά για την ιστορία του κάστρου.

Ο Μάρκος Κάβουρας πρότεινε την χρήση των στοιχείων, των νόμων και των χώρων και που είναι καταγραμμένα στις μελέτες Χωροταξικού Σχεδιασμού, με τα οποία θα παρακάμψουν χρονοβόρες διαδικασίες και θα συντομεύσουν το χρόνο παραγωγής των βασικών θεμελιωδών εργασιών.

Ο Κώστας Μωράκης αναφέρθηκε στην επαγγελματική πλευρά της σχέσης ανάδειξης και αξιοποίησης των μνημείων, ενώ  ο ιστορικός και μέλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Μιχάλης Βαρλάς  τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των ομοειδών πολιτιστικών φορέων.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιος  Βλαστός επισήμανε ότι για να επιτευχθεί η δύσκολη προσπάθεια χρειάζεται ομαδική δουλειά, έξυπνες πρωτοβουλίες και διαφάνεια προθέσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ