23.8.2018 11:21

ΗΧΗΤΙΚΟ | Σχολικό κουδούνι για 266 εν δυνάμει μαθητές- προσφυγόπουλα της ΒΙ.ΑΛ.

Πως θα λειτουργήσουν οι Δομές Εκπαίδευσης Προσφύγων στα σχολεία του νησιού και με ποια κριτήρια θα γίνει η ένταξή τους στο μαθητικό δυναμικό

Λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων, τις λεγόμενες Δ.Υ.Ε.Π., έδωσε μέσω του Politischios.gr, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρ. Κελεπερτζής.

Όπως εξήγησε αυτές οι δομές θα λειτουργούν από τις 2 το μεσημέρι μέχρι και τις 6 το απόγευμα και σε αυτές τα παιδιά θα μαθαίνουν ελληνική γλώσσα, αγγλικά, μαθηματικά και πληροφορική.

Κριτήριο για την ένταξή τους, σύμφωνα με τον κ. Κελεπερτζή, αποτελεί ο εμβολιασμός τους σύμφωνα με τις εντολές του ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς και η καθημερινή ατομική καθαριότητα.

Πόσα παιδιά μπορούν να φοιτήσουν

Αναφερόμενος στον ακριβή αριθμό ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σημείωσε ότι σε επίπεδο δημοτικού υπάρχουν 142 παιδιά στη ΒΙ.ΑΛ., αριθμός αισθητά μειωμένος σε σχέση με το παρελθόν. Επιπλέον 64 παιδιά είναι σε επίπεδο νηπιαγωγείου και 60 παιδιά σε επίπεδο Γυμνασίου.

«Πρέπει να δούμε πόσα έχουν κάνει τα εμβόλια. Πιστεύουμε ότι είναι περί τα 100 παιδιά αλλά ο ακριβής αριθμός θα προκύψει στο άμεσο μέλλον», εξήγησε ο κ. Κελεπερτζής.

«Είναι σημαντική η ένταξη»

Ερωτώμενος για το ποια τα οφέλη από την φοίτηση των παιδιών των προσφύγων στα ελληνικά σχολεία ο Αρ. Κελεπερτζής υπήρξε ξεκάθαρος. «Με τη φοίτηση στο ελληνικό σχολείο το παιδί μπαίνει στην ελληνική κουλτούρα. Τα παιδιά πρέπει να τύχουν εκπαίδευσης. Δεν μπορεί να είναι έγκλειστα και να μην τύχουν ελληνικής παιδείας. Τα παιδιά με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο πρέπει να ενταχθούν», σημείωσε.

Τέλος απευθυνόμενος στους γονείς που εύλογα διατυπώνουν τις ανησυχίες τους υπογράμμισε ότι: «Δεν υπάρχει περίπτωση να φοιτήσουν προσφυγόπουλα ή παιδιά οικονομικών μεταναστών στα σχολεία μας αν δεν τηρούνται τα απαραίτητα όπως ο εμβολιασμός τους. Είναι το πρώτο που απαιτούμε και σε αυτό είμαστε κατηγορηματικοί».  

Ποιες δομές θα λειτουργήσουν και σε ποια σχολεία 

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, σε επίπεδο Νηπιαγωγείου θα λειτουργήσει παράρτημα του Νηπιαγωγείου Καμποχώρων εντός της ΒΙ.ΑΛ. κάτι το οποίο γίνεται και σήμερα. 

Σε επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα δημιουργηθούν δομές ΔΥΕΠ στο 2ο, 4ο, 5ο, 11ο Δημοτικό Σχολείο της Χίου καθώς και στο Δημοτικό Σχολείο του Κάμπου.

Αντίστοιχα στη Λέσβο θα δημιουργηθούν 3 δομές σε δημοτικά σχολεία του νησιού για τα προσφυγόπουλα που διαμένουν στη δομή του Καρά Τεπέ και ακόμα 2 δομές θα δημιουργηθούν στη Σάμο.

Τέλος σε επίπεδο δεύτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα λειτουργήσει ΔΥΕΠ στο 3ο γυμνάσιο Χίου. 

Αρχείο ήχου

AR 7bd25042d8

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ