22.4.2012 21:25

Έφυγε ο Δημ. Λαϊνάς

• ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΝΕΣΤΩΡΑΣ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

 
Μια μικρή αδιαθεσία, που όμως αποδείχτηκε μοιραία, οδήγησε το Νέστορα της χιακής δημοσιογραφίας Δημήτρη Λαϊνά στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, προχθές Παρασκευή, για προληπτικό έλεγχο.
Και ενώ η περσινή του περιπέτεια με την εγχείρηση καρδιάς έβαινε καλώς, ένα ανεύρυσμα στον εγκέφαλο, έθεσε εκτός μάχης και τελικά εκτός ζωής, το μεσημέρι του Σαββάτου, τον άνθρωπο που τις τελευταίες δεκαετίες είχε καταστεί θεματοφύλακας και γνώστης της χιακής ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού, όσο και της ζωής και του έργου όλων των επιφανών συμπατριωτών του, στον επιχειρηματικό, πνευματικό, καλλιτεχνικό ή επιστημονικό στίβο.
Ο Δ. Λαϊνάς γεννήθηκε στη Χίο πριν από 77 χρόνια, έφερε την καταγωγή από τη μητρική γραμμή, από την οικογένεια Δαμαλά και μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στο νησί, σπούδασε στην Ανωτάτη Πάντειο Σχολή, νυν Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Εργάστηκε για πολλά χρόνια σαν ανώτερο στέλεχος στη χρωματοβιομηχανία ΒΙΒΕΧΡΩΜ, ενώ με τη συγγραφή, η αρχική του τουλάχιστον ενασχόληση ήταν ερασιτεχνική, έως και τη συνταξιοδότησή του.
 
Ευρυμαθής και πολυγραφότατος                   
Πολυγραφότατος, αλλά παράλληλα παροιμιωδώς μελετηρός, διέθετε τρομακτική μνήμη έτσι ώστε να αποστηθίζει τη γνώση και να διαθέτει τεράστια εγκυκλοπαιδική μόρφωση.
Κείμενά του, δημοσιογραφικής κυρίως υφής- ων ουκ έστιν αριθμός- έχουν δημοσιευθεί σε όλα τα χιακά έντυπα και εφημερίδες, κατά τα τελευταία τουλάχιστον πενήντα χρόνια.
Στο ενεργητικό του, μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται βιογραφικά σημειώματα, παρουσιάσεις βιβλίων και καλλιτεχνικών έργων, Χίων κυρίως δημιουργών, ενώ διέθετε ένα πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό και αρχείο από δημοσιεύσεις, εφημερίδες και έντυπα.
Μια αρχική σκέψη που είχε, να κληροδοτήσει το παραπάνω αρχείο στο Φιλολογικό Σύνδεσμο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, φαίνεται να είχε αναθεωρηθεί και όπως είχε εκμυστηρευτεί το τελευταίο καλοκαίρι, προσανατολίζονταν να το δώσει στη Βιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗ, αφού το μεγαλύτερο μέρος του είναι «Χιοκεντρικό».
Η εξώδιος ακολουθία θα τελεστεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Χίο

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ