30.4.2019 12:44

Η Χίος τίμησε τους μαρτυρικούς νεκρούς της

Πάνδημη συμμετοχή στην τελετή μνήμης των θυμάτων των φοβερών σφαγών του 1822

Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στον χώρο του μαρτυρίου εκατοντάδων Χιωτών, την αιματοβαμμένη Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά, τίμησε η Χίος, τη μνήμη όσων σφαγιάστηκαν τον Απρίλη του 1822 από τους Τούρκους Οθωμανούς, έπειτα από την αποτυχημένη επαναστατική απόπειρα μερίδας του πληθυσμού υπό τον Σαμιώτη Λυκούργο Λογοθέτη.

Στην επίκαιρη ομιλία της η πρεσβυτέρα και φιλόλογος Δέσποινα Μπογή, αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στη σφαγή και στον τρόπο που εκατοντάδες Χιώτες που βρίσκονταν ταμπουρωμένοι μέσα στο ιστορικό Μοναστήρι, βρήκαν φρικτό τέλος.

Το πρώτο στεφάνι στο οστεοφυλάκιο που βρίσκονται τα λείψανα των θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας κατέθεσε ο αντιστασιακός Γεώργιος Καρασούλης και ακολούθησαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου.

Λίγο νωρίτερα οι κάτοικοι του γειτονικού χωριού, του Νεοχωρίου, μετέφεραν με πομπή τις εικόνες από τις εκκλησίες του χωριού στο ιστορικό μοναστήρι σε ανάμνηση των όσων εκτυλίχθηκαν το 1822, όταν οι κάτοικοι του χωριού έφυγαν από εκεί και αναζήτησαν προστασία στη Μονή, όπου εν τέλει σφαγιάστηκαν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ