19.8.2012 7:30

Δύσκολη νύχτα για τη Χίο

ΚΥΡΙΑΚΗ 19/08/2012 - (Δείτε το χρονικό της καταστροφής του Σαββάτου ΕΔΩ) -

00.41: Στη διάθεση των πυροσβεστικών δυνάμεων θα διατεθεί από το πρωί το ελικόπτερο κατάσβεσης ιδιοκτησίας του καπετάν Παν. Τσάκου που βρίσκεται από το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Χίου. 

00.41: Σε 65.000 στρέμματα υπολογίζεται η καμένη έκταση περιμετρικά των 10 οικισμών που τυλιχτηκαν στις φλόγες από το πρωί του Σαββάτου. 

02:24: 10 οχήματα και 80 άνδρες θα μεταφέρει στη Χίο, το αρματαγωγό "Σάμος" που θα φθάσει στο νησί μας στις 10 σήμερα το πρωί. 

02:45: Μάχη με τις φλόγες δίνουν εδώ και ένα 24ωρο οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου Συκούση, προκειμένου η πυρκαγιά να μη μπει μέσα στο χωριό. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του χωριού Β. Ποδιάς, τα 4 πυροσβεστικά μαζί με τους κατοίκους περιμένουν τη φωτιά να πλησιάσει το δρόμο αφού η πρόσβαση προς το μέτωπο είναι αδύνατη. Όπως εξήγησε 2 πυροσβεστικά περιφρουρούν το χωριό και άλλα δύο είναι έτοιμα προκειμένου να ριχτούν στη μάχη με τις φλόγες. Οι άνεμοι σύμφωνα με τον κ. Ποδιά είναι ισχυροί γεγονός που δυσχεραίνει εξαιρετικά την κατάσταση. ΑΚΟΥΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Β. ΠΟΔΙΑ

 

 

 

03:10: Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα το πύρινο μέτωπο που κατέκαιγε μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου στα Αρμόλια. Οι άνεμοι έχουν εξασθενίσει ενώ στο σημείο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα έντονα προβλήματα παρουσιάζονται στην περιοχή της Βέσσας και της Ελάτας όπου η πυρκαγιά ενισχύεται συνεχώς από τους ισχυρούς ανέμους. Ακούστε παρακάτω τα όσα δήλωσε στον «π» ο κάτοικος των Αρμολίων Θ. Κοσμίδης. 

 

04:15: Μεγάλο πρόβλημα για όλα τα μέτωπα οι δυνατοί ανέμοι που καθιστούν απαγορευτική την προσέγγιση του μετώπου από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. 

05:10: Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα στη Χίο. Σύμφωνα με το αρχηγείο της Πυροσβεστικής υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τις αναζωπυρώσεις καθώς οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δημιουργούν διάσπαρτες εστίες που είναι δύσκολο να τεθούν υπό έλεγχο:

06:50: Απομακρύνθηκε ο κίνδυνος και από τον Άγιο Γεώργιο Σηκούση, έπειτα από ολονύκτια μάχη κατοίκων και πυροσβεστικών δυνάμεων. 

 

07:05: Δύο εστίες πυρκαγιάς, συνεχίζουν να καίνε στα Αρμόλια, στην περιοχή της Μηλιάς. Όπως ανέφερε μιλώντας τηλεφωνικά στον «π» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας τα πράγματα είναι αισθητά καλύτερα σε σχέση με χθες ενώ στο σημείο πραγματοποιούν ρίψεις νερού τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Ακούστε τα όσα δήλωσε μιλώντας στον «π» ο Νίκος Κουγκουλέρης. 

 

07:48: Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν να κατακαίνε τα πάντα στο πέρασμά τους τα δύο πύρινα μέτωπα στις περιοχές του Κοντυλόπου και των Αυγωνύμων. Στα σημεία επιχειρούν 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415. Σε ύφεση τα υπόλοιπα μέτωπα. 

08:10: Στις φλόγες παραδίνεται ο Κάμπος των Αυγωνύμων ενώ οι πρώτες αγροικίες  ήδη καίγονται σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε τηλεφωνικά στον «π» ο πρόεδρος του χωριού Κώστας Δρόσινος. Όπως ανέφερε ο ίδιος πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή ενώ οι κάτοικοι έχουν ήδη εγκαταλείψει το χωριό. 

9:55: Στην παραλία του Λιθίου κατευθύνεται το πύρινο μέτωπο. Όλη νύχτα η μάχη με τις φλόγες συνεχίστηκε σε αμείωτη ένταση. Οι αναζωπυρώσεις σε όλα τα μέτωπα διαδέχονταν η μία την άλλη. Από το πρωί συνεχίζονται οι προσπάθειες με τον καμπανάκι να χτυπάει στη περιοχή του Λιθίου όπου η φωτιά κατευθύνεται προς τη θάλασσα απειλώντας σπίτια και αγροικίες

10.10: Σε λίγη ώρα αναμέννεται να καταπλεύσει στο λιμένα των Μεστών το αρματαγωγό "ΣΑΜΟΣ" του Πολεμικού Ναυτικού που μεταφέρει 16 Πυροσβεστικά οχήματα από μονάδες του Λεκανοπεδίου της Αττικής καθώς και πεζοπόρα τμήματα. 

10.11: Αυτή τη στιγμή επιχειρούν στα μέτωπα των αναζωπυρώσεων 2 ελικόπτερα τύπου Chinook, 3 Canadair CL-415, 2 Ρώσικα ελικόπτερα, το πυροσβεστικό ελικόπτερο που διέθεσε ο καπετάν Παν. Τσάκος, 9 υδορφόρες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, 10 βαριά χωματουργικά μηχανήματα. 

10.17: Και νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 12.00 το μεσημέρι. 

10.17: Σε αναζωπύρωση το μέτωπο του Αναβάτου που καίει αυτή την ώρα δασική έκταση ενώ στο σημείο βρίσκεται μόνο μια υδροφόρα από την Ομηρούπολη και 5 κάτοικοι. 

11.07: Συνεχίζεται η προσπάθεια κατάσβεσης σε όλα τα μέτωπα των αναζωπυρώσεων. Στις 11.30 η σύσκεψη των φορέων στο πρώην Δημαρχείο στο Πυργί. 

11.08: Έφθασε στο λιμένα των Μεστών το αρματαγωγό "ΣΑΜΟΣ". 

16:13: Για ολοκληρωτική καταστροφή με ανυπολόγιστες ζημιές κάνουν λόγο οι κάτοικοι της Βέσσας. «Καταστραφήκαμε δεν μας απέμεινε πλέον τίποτα άλλο», ήταν οι λέξεις των κατοίκων της περιοχής στη δημοσιογράφο του «π» Αγγελική Κωνσταντίνου.

 

16:25: Ασυντόνιστες ενέργειες των πυροσβεστικών μέσων καταγγέλει μέσω του «π» ο δήμαρχος Χίου Π. Λαμπρινούδη. «Γεμίσαμε γαλονάδες από την Αθήνα αλλά δεν έχουν καταφέρει τίποτα. Να επιστρέψει ο συντονισμός σε χιώτικα χέρια. Θα καεί όλο το νησί». AKOYΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ:

 

16:45: Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνουν τα πύρινα μέτωπα από άκρη σε άκρη της Χίου. Έτσι στις 16:45 πύρινο μέτωπο πλησίαζε απειλητικά τα Αρμόλια ενώ κατευθύνεται πλέον με μανιώδη ρυθμό στην Καλαμωτή. Στο σημείο με ίδια μέσα οι κάτοικοι της Καλαμωτής. 

16.45: Ολική ανατροπή της πυρκαγιάς που αναπτύσετε ταχύτατα και στην περιοχή των Μεστών. Χωρίς νερό καταγγέλουν πως έχουν μείνει τα χωριά οι κάτοικοι. 

17:00: Προς Καρίντα και Κάτω Φανά κατευθύνεται η πυρκαγιά. 

17.18: Ανακοίνωσε εξέδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης με αφορμή την πυρακγιά. Σε αυτήν αναφέρει: 

 «Εδώ και δύο ημέρες είμαστε μάρτυρες μίας τεράστιας οικολογικής, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που προκαλεί οδύνη και θλίψη σε όλους.

Από την πρώτη στιγμή η Πολιτεία παλεύει με όσες δυνάμεις διαθέτει: Οχήματα, πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα, οργανωμένοι εθελοντές και δυνάμεις του στρατού μπήκαν στη μάχη.

Θέλω να συγχαρώ τους πυροσβέστες μας που μάχονται με αυτοθυσία καθώς και τις ένοπλες δυνάμεις που δίνουν το παρών στα μέτωπα, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες που δημιουργούν οι καιρικές συνθήκες.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια και το Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο για την άμεση ανταπόκρισή τους και την αποστολή όλων των διαθέσιμων μέσων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Χίο.

Το επόμενο βήμα, μετά την κατάσβεση, είναι να ανακουφίσουμε τους ανθρώπους που έχουν πληγεί και να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον.

Και κάτι τελευταίο: Αυτή τη στιγμή κρινόμαστε όλοι. Όσοι κάνουν μικροπολιτική πάνω στις στάχτες κρίνονται και αυτοί.»

 

17.23: Αναλυτικά στη φωτιά  μετέχουν:

·      120 Πυροσβέστες με 50 οχήματα

·      110 Άτομα πεζοπόρο της ΠΥ

·      1 Πυροσβεστικό του Στρατού

·      75 Στρατιώτες (πεζοπόρο)

·      60 Οργανωμένοι εθελοντές

·      12 Υδροφόρες (ΟΤΑ και ιδιωτών)

·      2 Ερπυστριοφόρα - ισοπεδωτές του Στρατού

·      Τρακτέρ και σκαπτικά ιδιωτών

·      4 Οχήματα μεταφοράς προσωπικού της ΠΥ

·      4 Οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 1 λεωφορείο του Στρατού

·      4 Οχήματα γενικής χρήσης του Στρατού

·      5 Πυροσβεστικά ελικόπτερα

·      2 Ελικόπτερα Σινούκ του Στρατού με κάδο

·      9 Πυροσβεστικά Αεροσκάφη

 

17.51: Μεγάλο πρόβλημα με το μέτωπο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ανάμεσα στον κάμπο του Πυργίου και Ολύμπους απειλώντας τους οικισμούς

17.51: Δεν κινδυνεύουν να εκκενωθούν τα χωριά διαμηνύει η Πυροσβεστική. 

17.55: Η Πυροσβεστική με ανακίνωσή της  συνιστά στους κατοίκους των χωριών στα οποία πλησιάζει η φωτιά να μένουν στα σπίτια τους, να κλείνουν τα παράθυρα και να καταβρέχουν περιμετρικά τις ιδιοκτησίες τους. 

 

18.01: Στην προσπάθεια να απομακρυνθεί ο κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς προς την Καλαμωτή εστιάζουν οι ενέργειες των επίγειων δυνάμεων καθώς σε τέτοια περίπτωση η εξέλιξη θα είναι δραματική. 

18.02: Έκπληκτοι οι πυροσβέστες στη Βέσσα διαπίστωσαν ανάμεσα στα σημεία που καίγονται και χασισοφυτεία! 

 

18.03: Στο βουνό Λυκούρι, όπου και βρίσκεται το Κάστρο των Απολίχνων, το πύρινο μέτωπο κατακαίει ότι απέμεινε από το χθεσινό πέρασμα της φωτιάς. 

18.10: Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από κατοίκους μιλούν για μέτωπο πυρκαγιάς προς την πλευρά της Σιδηρούντας. 

18.12: Ξεπερνά τα 80χλμ. σε μήκος το μέτωπο της πυρκαγιάς. 

 

18.21: Χωρίς νερό έχει μείνει ο Ανάβατος, έκκληση για παροχή βοήθειας από υδροφόρες.  

18.34: Έξω από τη Μονή Βρεττού στα Αρμόλια η φωτιά. 

18.59: Δυο τα επικίνδυνα μέτωπα στη Ν. Χίο. Το ένα από Αρμόλια προς Πυργί και το άλλο από Πυργί προς Καρύντα και Φανά.

19.20: Έξω από το Πυργί η φωτιά. 

19.50: Καμένη γη τα Φάνα και η Καρύντα. 

19.54: Στον Κατράρη πλησιάζει η φωτιά. Συντονισμένες ενέργειες από μηχανήματα του Δήμου για την δημιουργία αντιπυρικής ζώνης μήκους 6μ. προκειμένου η φωτιά να μην φτάσει στην Καλαμωτή. "Εξαιρετικά δύσκολη αλλά και ανεξέλεγκτη", περιγράφουν την κατάσταση όσοι βρίσκονται στα νότια.  

20:10: Δραματικές προσπάθειες εθελοντών να περισώσουν οτι εχει απομείνει στη νότια Χιο προς την περιοχη της Καρίντας. Δειτε το βίντεο παρακατω. 

 

20:45: Προσπάθειες από επίγειες δυνάμεις πυροσβεστών και εθελοντών να κρατήσουν την πυρκαγιά μακριά από την Καλαμωτή. Ακολουθούν φωτογραφίες

 

21:27 Ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Η φωτιά απειλεί την Κοινή.

22.54: Ξεκίνησε η σύσκεψη του Συντονιστικού οργάνου για την πυρκαγιά στο κτίριο της Περιφέρειας. 

23:45: Συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς τον οικισμό της Καλαμωτής. Στο σημείο επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ δύο λεωφορεία είναι έτοιμα να μεταφέρουν κόσμο ανά πάσα στιγμή. 

Watch live streaming video from politischios at livestream.com

01:10: Να ελέγξει με επίγεια μέσα απόψε το βράδυ έως και αύριο το πρωί τα δύο  μέτωπα της φωτιάς στην Καλαμωτή κοντά στο φράγμα του Κατράρη και της Παναγιάς της Σικελιάς, που απειλεί τα Πατρικά, την Κοινή, την Παγίδα, τη Μέσα και την Έξω Διδύμα, έχει βάλλει ως πρώτο στόχο η Πυροσβεστική υπηρεσία, με βάση το σχεδιασμό που παρουσίασαν στους τοπικούς  πολιτικούς, πολιτειακούς και θρησκευτικούς φορείς στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ στην περιφέρεια, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος  Αντιστράτηγος Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Διευθυντής της υπηρεσίας Δασοπυρόσβεσης Αντιστράτηγος Χρ. Γκολφίνος και ο Επιθεωρητής  Β. Ελλάδας Β. Τουλίκας. Οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας θεωρούν ότι τόσο αυτά όσο και ο πύρινος άξοναςτου Πυργίου, μπορούν να αντιμετωπισθούν πιο εύκολα από τα μέτωπα της νοτιοδυτικής  Χίου, επειδή η φωτιά αναπτύσσεται σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις όπου υπάρχουν αρκετοί αγροτικοί δρόμοι που διευκολύνουν την πρόσβαση των οχημάτων και των πεζοπόρων τμημάτων.

Αντίθετα, η μορφολογία του εδάφους  στα μέτωπα των περιοχών  Λιθίου – Αυγωνύμων – Ελίντας, δεν επιτρέπει την επίγεια επέμβαση και η προσπάθεια κατάσβεσης θα συνεχισθεί με τα εναέρια μέσα από το πρωϊ, αν το επιτρέψουν τα μποφόρ των ανέμων.

Έλλειψη υντονισμού

Οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, απαντώντας στις άμεσες  επισημάνσεις του Κ. Τριαντάφυλλου και τις έμμεσες του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μάρκου, που υποστήριξαν ότι το πρώτο διήμερο υπήρξε έλλειψη σχεδιασμού, συντονισμού και αποτελεσματικότητας, δήλωσαν ότι τα 50 οχήματα και η μεγάλη υπηρεσιακή  δύναμη που έχει διατεθεί, δεν είναι δυνατόν να ανακόψουν μια πυρκαγιά που  εξαπλώνεται με ταχύτητα ανέμων επτά και οκτώ μποφόρ.

Επεσήμαναν μάλιστα ότι με αυτές τις συνθήκες και τις αυξημένες θερμοκρασίες  δεν ήταν δυνατόν να αποδώσουν οι πολλές αντιπυρικές ζώνες που διανοίχθηκαν με τη συνεργασία του στρατού, της πολιτείας και πολιτών, αλλά ούτε και οι χιλιάδες τόνοι του νερού που διατέθηκαν.

«Τα 8 μποφώρ δεν παλεύονται», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο υπαρχηγός Ν. Παναγιωτόπουλος, την ώρα που ο Κ. Γανιάρης τον καλούσε να κοινοποιήσει το σχεδιασμό των επεμβάσεων, δεσμευόμενος ότι θα θέσει στη διάθεση τους τις περιφερειακές υπηρεσίες.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Κ. Μουσουρούλης τόνισε ότι η πολιτεία έχει διαθέσει την καλύτερη δυνατή υποδομή, με δεδομένο ότι από χτές το μεσημέρι αναγκαστικά έγινε διασπορά των δυνάμεων για να αντιμετωπισθεί και το νέο μέτωπο στο Άγιο Όρος.

Κλείνοντας την σύσκεψη, ο Επιθεωρητής Β. Ελλάδας τόνισε ότι οι δυσκολίες θα εξακολουθήσουν να είναι πολύ μεγάλες και πολλά θα εξαρτηθούν από την εικόνα που θα έχουμε στα μέτωπα της φωτιάς σήμερα το πρωί. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ