18.8.2012 5:20

ΘΡΗΝΟΣ (ΒΙΝΤΕΟ - Συνεχής ανανέωση)

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 04.00 ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΥΓΩΝΥΜΑ - ΑΝΑΒΑΤΟ

Εφιαλτικό αποδεικνύεται το σημερινό ξημέρωμα για το νησί μας καθώς από τις 04.00 τα ξημερώματα καίγεται η κεντρική Χίος και συγκεκριμένα η μοναδική εστία δάσους στην περιοχή του Προβατά, ανάμεσα σε Αυγώνυμα και Ανάβατο. Επί ποδός όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής βρίσκεται στην περιοχή, προσπαθώντας να ελέγξει το πύρινο μέτωπο που έχει μετατρέψει τη νύκτα και μέρα στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ οι πολύ δυνατοί άνεμοι που πνέουν με ένταση περίπου 7 Μποφώρ δυσχεραίνουν κατά πολύ την δουλειά του προσωπικού της Πυροσβεστικής.
Αδύνατη μέχρι να βγει ο ήλιος η βοήθεια από τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. 

Watch live streaming video from politischios at livestream.com

 

Watch live streaming video from politischios at livestream.com

08:00: ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ 4 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

08:30: Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟ

09.12: Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι στρέφουν την πυρκαγιά προς τη νότια πλευρά του νησιού πλησιάζοντας τους οικισμούς του Λιθίου και του Αγ. γεωργίου Συκούση. Πρόβλημα με τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που δεν μπορρύν να εφοδιαστούν σύντομα με νερό εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων. Η πυρκαγιά εκτείνεται σε ένα μεγάλο ενιαίο μέτωπο. Αυτή τη στιγμή διαπερνά το φαράγγι Φα στο Λιθί ενώ ένα δεύτερο μέτωπο πέρασε από τον Προβατά προς την πλευρά των Καρυών. 

09.20: Στην επιχείρηση της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 17 οχήματα με 75 πυροσβέστες, 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 εθελοντές, 79 στρατιώτες, 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Στη Χίο ο Διοικητής Πυροσβεστικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ανώτερα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος από την Αθήνα. 

09.34: Κλειστός λόγω της φωτιάς ο δρόμος Ελάτας - Βέσσας. 

09.35: Άλλα 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη προστέθηκαν στην κατάσβεση (σύνολο 8 και 1 ελικόπτερο) ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί να μεταφερθεί με στρατιωτικό αεροσκάφος πυροσβεστική δύναμη από τη Μυτιλήνη. 

09.36: Περικυκλωμένο από τις φλόγες το Ναυτικό φυλάκιο στον Προβατά. Χωρίς ρεύμα Αυγώνυμα, Ανάβατος και Σιδερούντα. 

09.37: Επεκτείνεται το μέτωπο του Προβατά προς τον Ανάβατο. Στη Χίο έρχεται και ο Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής. Καμία εντολή για εκέννωση χωριών προς το παρών. 

09.47: Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις μέσα στο Λιθί προσπαθούν να απωθήσουν την φωτιά που απειλεί τον οικισμό περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σημείο της πυρκαγιάς. 

09.56: Μετά από επικοινωνία του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Κ. Γανιάρη με το θάλαμο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, πυροσβεστικά οχήματα θα ξεκινήσουν από τον Πειραιά με το "Blue Star Patmos" για να ενσωματωθούν με τις δυνάμεις του νησιού. 

09.58: Από μόνοι τους έφυγαν οι κάτοικοι του Λιθίου λόγω του πυκνού καπνού και βρίσκονται σε παραλία του οικισμού. 

09.58: "Πλήρως ανεξέλεγκτη" περιγράφεται η πυρκαγιά που εκτείνεται στο τρίγωνο των οικισμών Λιθί- Βέσσα- Ελάτα και Ολύμπους. Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής κύρηξε μεμονωμένους οικισμούς στα Μαστιχοχώρια σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης. 

10.01: Καλύτερα ελεγχόμενο το μέτωπο του Αναβάτου μετά από τις συνεχής ρίψεις των Πυροσβεστικών αεροσκαφών ενώ στο σημείο παραμένουν και πυροσβεστικά οχήματα. 

10.11: Νέα μέτωπα της φωτιάς στον Άγιο Γεώργιο Συκούση και στην Παφυλίδα. Τεράστιες προσπάθειες να βρεθούν πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές στα πολλαπλά σημεία του προβλήματος. 

10.24: Πρόβλημα με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού σε Συκούση, Βέσσα, Ελάτα και Λιθί λόγω ισχυρών αναταράξεων εξαιτίας των δυνατών βορείων ανέμων. Προς το παρών επιχειρούν μόνο στην περιοχή του Προβατά. 

10.25: Στα πρώτα σπίτια του Αγ. Γεωργίου Συκούση φτάνει η πυρκαγιά. Αντίξοες παντελώς οι συνθήκες για Πυροσβέστες και εθελοντές. 

10.27: Πληροφορίες για εντολή εκέννωσης της Βέσσας λόγω πυκνού καπνού. Στα 5μ. η ορατότητα. 

10.30: Εκεννώθηκε το Στρατόπεδο "ΠΑΠ" της Βέσσας. 

10.37: Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ισχυρή έκρηξη στην περιοχή της Βέσσας, πιθανά από καύσιμα του Στρατού. Κάηκαν αγροικίες στην περιοχή της Ελάτας. 

10.43: Στη Χίο έφθασαν με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας πυροσβέστες από τη Λέσβο. Ένα δέυτερο C-130 φέρνει πυροσβέστες και από τη Θεσσαλονίκη. 

10.44: Μόνο το 30% του πευκοδάσους του Προβατά παρέμεινε άθικτο, σύμφωνα με πληροφορίες της Πολιτικής Προστασίας. Για ανεπανόρθωτη ζημιά που θα αργήσει να αποκατασταθεί κάνει λόγο στον "π" ο Δήμαρχος Χίου Πολ. Λαμπρινούδης. 

10.54: Εκεννώνεται και το ΤΥΠΕΘ, το στρατόπεδο των Αρμολίων καθώς η φωτιά από τη Βέσσα κατευθύνεται τώρα προς τα Αρμόλια. 

10.55: Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε μαστιχοκαλλιέργειες. 

11.02: Σε 3.000 στρέμματα πευκοδάσους υπολογίζεται η καμένη έκταση. 

11.27: Στην Ελάτα και τη Βέσσα μεταφέρονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής καθώς εκεί υπολογίζεται ότι υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. 

11.30: Μεγάλες αναζωπυρώσεις στο μέτωπο Αυγωνύμων, Αναβάτου και Προβατά. 

11.30: Κλήθηκαν και πυορσβεστικές δυνάμεις από τη Σάμο. 

11.33: Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που αδυνατούν να προχωρήσουν σε ρίψεις εξαιτίας του πυκνού καπνού και των ισχυρών αναταράξεων από τον αέρα στη νότια πλευρά του νησιού. 

11.36: Ζητήθηκαν από Νένητα και Καλλιμασιά σκαφτικά μηχανήματα, τρακτέρ, βυτιοφόρα και όποια άλλα μέσα υπάρχουν, μέσα απο εκκλήσεις που έγιναν στους κατοίκους από τα μεγάφωνα, προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα στο πρώην δημαρχείο Ιωνίας, να γίνει καταμέτρηση και να συμμετάσχουν στη διαδικασία της πυρόσβεσης. 

11.47: Παραδόθηκε στις φλόγες το ξωκκλήσι του Ταξιάρχη της Ελάτας.

12.03: Το Στρατόπεδο "Επιλοχία Καγιαβά" στα Καμπόχωρα περικυκλωμένο από φλόγες. Προσπάθεια των στρατιωτών να μην εισέλθει μέσα η φωτιά. 

12.04: "Δριμύ κατηγορώ" από τον Δήμαρχο Χίου Πολ. Λαμπρινούδη για την απουσία των ελικοπτέρων που θα αναπλήρωναν τις δυσκολίες των αεροσκαφών πυρόσβεσης να κάνουν ρίψεις. "Από το πρωί έχουμε ζητήσει δύο ελικόπτερα και δεν έχουν έρθει. Τα αεροπλάνα έχουν πρόβλημα να πετάξουν πάνω από τα μέτωπα. Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή στο νησί μετά τη Σφαγή και το σεισμό του 1881", δηλώνει στο politischios.gr.

12.08: Στη λιμνοδεξαμενή του Αγ. Γεωργίου Συκούση η φωτιά, πλησιάζει τον οικισμό. 

12.18: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας τα χωριά που "απειλούνται" από τις φλόγες είναι: Ανάβατος, Αυγώνυμα, Ελάτα, Βέσσα, Ολύμποι, Λιθί, Δαφνώνας, Αγ. Γεώργιος Συκούσης, Πυργί και Μεστά. 

12.19: Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκε και ένα ελικόπτερο τύπου Erickson. 

12.20: Διέφυγαν τον κίνδυνο τα Στρατόπεδα που είχαν καύσιμα και πυρομαχικά σύμφωνα με την Ταξιαρχία. 

12.26: "Αδύνατον να ελεγχθεί η φωτιά σε μια μέρα", υποστηρίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Γανιάρης. 

12.47: Και το "Νήσος Χίος" θα μεταφέρει 10 πυροσβεστικά φορτηγά στο νησί προς ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων. Καθυστέρηση στην αναχώρηση του πλοίου από τον Πειραιά καθώς αναμένει να φορτώσει. 

13.18: Με ιδία μέσα οι κάτοικοι των Αρμολίων προσπαθούν να συγκρατήσουν τις φλόγες στον κόμβο που συνδέει το χωριό με τη Βέσσα και το Πυργί. Οι ίδιοι σκάβουν χαντάκια με τρακτέρ και τσάπες προκειμένου να μην αφήσουν τις φλόγες να μπουν στο χωριό. 13.44: Μεγάλες ζημιές στο ελαιοτριβείο Κοσμίδη στα Αρμόλια από τη φωτιά.

13:54: Στο κάστρο των Απολίχνων η πυρκαγιά. Απειλούνται περιουσίες. 

14:00: Στις φλόγες το κάστρο των Απολίχνων.

14:05: Στη Χίο άνδρες της πυροσβεστικής από Θεσσαλονική. 

14:10: Νέο μέτωπο από Δαφνώνα προς Αρβανίτισσα

14:20: Στις 15:50 θα καταφθάσει στη Χίο, το πλοίο BLUE STAR Patmos προκειμένου να μεταφέρει πυροσβεστικά οχήματα από την Αθήνα.

Watch live streaming video from politischios at livestream.com

14:35: Το οχηματαγωγό του ΠΝ "Σάμος" ξεκινά γεμάτο πυροσβεστικά οχήματα και προσωπικό του ΠΣ. για την Χίο.

14:50: Στη Χίο ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ Β. Τελίδης μετά απο εντολή ΥΕΘΑ Παν. Παναγιωτόπουλου
15:22: Δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες στα Αρμόλια (ΦΩΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ)
15:30: Στους κάπνους το Πυργί κατευθύνεται απειλητικά προς τον οικισμό. (ΦΩΤΠ ΠΑΡΑΚΑΤΩ)

16.48: Σύσκεψη στις 17.00 υπό τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Χίου Κ. Μουσουρούλη που εμφανώς προβληματισμένος θα προσπαθήσει να αναλυθούν αφενώς τα μέχρι τώρα δεδομένα της πυρκαγιάς, αφετέρου να συντονιστούν οι επίγειες δυνάμεις για τον έλεγχο της φωτιάς.

17:55: ολοκληρώθηκε η σύσκεψη παρουσια του Στρατηγού της ΑΣΔΕΝ Β. Τελλιδη, του Υπουργού Κ. Μουσουρουλη, του Περιφρερειαρχη Νασου Γιακαλή, του Ταξίαρχου Α. Ζερβακη, του Λιμεναρχη Χίου Γ. Σκανδάλη και του Αστυνομικού Διευθυντή Χίου.

18.31: Και νέα σύσκεψη προανήγγειλαν για τις 21.00 το βράδυ οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου. 

 

Watch live streaming video from politischios at livestream.com

20:05: Αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στο Λιθί. Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

21:10: Ανεξέλεγκτο καίει το μέτωπο στις περιοχές του φράγματος και της Λαγκάδας και Αγρέλου στον Άγιο Γεώργιο Συκούση. Στο σημείο επιχειρούν πυροσβέστες από Σάμο και Θεσσαλονίκη. 

22:05: Μεγαλο μέτωπο κατακαίει λίγα μέτρα μακριά από την Ελάτα. Αδύνατη η προσβαση απο τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

23:00: Στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών προχωρούν οι κάτοικοι και οι πυροσβέστες στην Ελάτα. Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση. Στα 200 μέτρα η πυρκαγιά. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι 7 μποφόρ.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 19/08/2012 

00.41: Στη διάθεση των πυροσβεστικών δυνάμεων θα διατεθεί από το πρωί το ελικόπτερο κατάσβεσης ιδιοκτησίας του καπετάν Παν. Τσάκου που βρίσκεται από το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Χίου. 

00.41: Σε 65.000 στρέμματα υπολογίζεται η καμένη έκταση περιμετρικά των 10 οικισμών που τυλιχτηκαν στις φλόγες από το πρωί του Σαββάτου. 

02:24: 10 οχήματα και 80 άνδρες θα μεταφέρει στη Χίο, το αρματαγωγό "Σάμος" που θα φθάσει στο νησί μας στις 10 σήμερα το πρωί. 

02:45: Μάχη με τις φλόγες δίνουν εδώ και ένα 24ωρο οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου Συκούση, προκειμένου η πυρκαγιά να μη μπει μέσα στο χωριό. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του χωριού Β. Ποδιάς, τα 4 πυροσβεστικά μαζί με τους κατοίκους περιμένουν τη φωτιά να πλησιάσει το δρόμο αφού η πρόσβαση προς το μέτωπο είναι αδύνατη. Όπως εξήγησε 2 πυροσβεστικά περιφρουρούν το χωριό και άλλα δύο είναι έτοιμα προκειμένου να ριχτούν στη μάχη με τις φλόγες. Οι άνεμοι σύμφωνα με τον κ. Ποδιά είναι ισχυροί γεγονός που δυσχεραίνει εξαιρετικά την κατάσταση. ΑΚΟΥΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Β. ΠΟΔΙΑ

 

 

 

03:10: Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα το πύρινο μέτωπο που κατέκαιγε μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου στα Αρμόλια. Οι άνεμοι έχουν εξασθενίσει ενώ στο σημείο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα έντονα προβλήματα παρουσιάζονται στην περιοχή της Βέσσας και της Ελάτας όπου η πυρκαγιά ενισχύεται συνεχώς από τους ισχυρούς ανέμους. Ακούστε παρακάτω τα όσα δήλωσε στον «π» ο κάτοικος των Αρμολίων Θ. Κοσμίδης. 

 

04:15: Μεγάλο πρόβλημα για όλα τα μέτωπα οι δυνατοί ανέμοι που καθιστούν απαγορευτική την προσέγγιση του μετώπου από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. 

05:10: Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα στη Χίο. Σύμφωνα με το αρχηγείο της Πυροσβεστικής υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τις αναζωπυρώσεις καθώς οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δημιουργούν διάσπαρτες εστίες που είναι δύσκολο να τεθούν υπό έλεγχο:

06:50: Απομακρύνθηκε ο κίνδυνος και από τον Άγιο Γεώργιο Σηκούση, έπειτα από ολονύκτια μάχη κατοίκων και πυροσβεστικών δυνάμεων. 

 

07:05: Δύο εστίες πυρκαγιάς, συνεχίζουν να καίνε στα Αρμόλια, στην περιοχή της Μηλιάς. Όπως ανέφερε μιλώντας τηλεφωνικά στον «π» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας τα πράγματα είναι αισθητά καλύτερα σε σχέση με χθες ενώ στο σημείο πραγματοποιούν ρίψεις νερού τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Ακούστε τα όσα δήλωσε μιλώντας στον «π» ο Νίκος Κουγκουλέρης. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ