11.11.2018 14:02

ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟ | Παρέλαση υπό την σκέπη της ιστορικής σημαίας της απελευθέρωσης της Χίου

Ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας στα 106α Ελευθέρια της Χίου από τον οθωμανικό ζυγό

Με εθνική υπερηφάνεια, συγκίνηση και αισθήματα βαθιάς ευγνωμοσύνης σε αυτούς που αγωνίστηκαν για να αποτινάξουν από τη Χίο τον οθωμανικό ζυγό που δυνάστευε το νησί για σχεδόν 5 αιώνες, υποδέχθηκαν χιλιάδες Χιώτες τα πολιτικά και στρατιωτικά τμήματα που παρέλασαν ανήμερα της 106ης επετείου από την απελευθέρωση του νησιού.

Η ιστορική σημαία

Για πρώτη φορά από το 1912 μέχρι σήμερα, τα τμήματα παρέλασαν υπό την σκέπη της ιστορικής σημαίας που υψώθηκε την ημέρα της απελευθέρωσης της Χίου, η οποία υφάνθηκε από τη νεαρή Ευγενία Μαδιά και παραδόθηκε στη στρατιωτική διοίκηση της Χίου, αντικαθιστώντας την αντίστοιχη οθωμανική που υπήρχε στον ιστό του φρουραρχείου.

Η σημαία που διασώθηκε από τον Γεώργιο Χωρέμη παραδόθηκε για φύλαξη στην Βιβλιοθήκη Χίου «Ο Κοραής» και φέτος για πρώτη φορά εκτέθηκε δημόσια για λίγες ώρες για τις ανάγκες της παρέλασης.

Τα τμήματα

Την παρέλαση άνοιξε η φιλαρμονική του Δήμου Χίου και ακολούθησε η παρέλαση των πολιτικών τμημάτων με τα ειδικά σχολεία του νησιού, την Κιβωτό του Αιγαίου και τους ποδηλάτες του 4ου Γυμνασίου Χίου να λαμβάνουν το πιο θερμό χειροκρότημα.

Εντυπωσιακή εξίσου υπήρξε και η παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων με τα Τεθωρακισμένα και τον Ανώτερο Αξιωματικό τους, που είχαν αναλάβει τη διοργάνωση της μεγάλης παρέλασης να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, κάνοντας το κοινό να ξεσπά σε χειροκροτήματα για την άρτια οργάνωση και παρουσία.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ 1 : Δείτε ολόκληρο το άλμπουμ από την παρέλαση των πολιτικών τμημάτων.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ 2: Δείτε ολόκληρο το άλμπουμ από την παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων. 

Τα μηνύματα

Στα μηνύματά τους οι πολιτικές άρχοντες αναφέρθηκαν στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΕΝ Διονύση Τεμπονέρα να διαμηνύει ότι η Ελλάδα αποτελεί δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, χωρίς όμως να παραχωρεί ούτε μία σπιθαμή γης, θάλασσας και αέρα απέναντι σε όσους επιχειρήσουν να την επιβουλευθούν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ