5.11.2015 12:21

Βιβλία σε ρόδες στο Δημοτικό Σχολείο Καλλιμασιάς

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει την  έκφραση «τα βιβλία ταξιδεύουν;» και πόσες άλλες δεν έχουμε μεταφερθεί μέσα από τις σελίδες των βιβλίων σε άγνωστα μέρη, σε άλλους τόπους δεν έχουμε γνωρίσει άλλους ανθρώπους;

Υπάρχουν όμως βιβλία που όχι μόνο μας ταξιδεύουν, αλλά ταξιδεύουν και τα ίδια σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται για τα «ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ®», ένα  πρωτοποριακό  πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις σχολικές τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων.

 

Γιατί «Βιβλία σε Ρόδες»

 

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® ενθαρρύνουν  τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία στο σχολείο,  να αναγνωρίσουν  τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Τους προσφέρει  την επιλογή  να δανειστούν  βιβλία στο σπίτι και να χαράξουν έτσι  την προσωπική τους αναζήτηση, καθώς το ένα βιβλίο τους δημιουργεί  το ενδιαφέρον  να διαβάσουν το  άλλο. Έτσι, σταδιακά αντιλαμβάνονται πως για κάθε θέμα υπάρχουν πολλές  προσεγγίσεις και  πως ένα βιβλίο μπορεί να γίνει συνοδοιπόρος σε διαφορετικές αναγνωστικές διαδρομές και αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη. Οι θεματικές

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® φθάνουν στο σχολείο μέσα σε ένα σάκο με ρόδες, ώστε να μεταφέρονται εύκολα. Σε κάθε θεματικό σάκο συνδυάζονται 25 περίπου βιβλία γνώσεων, μυθοπλασίας, λογοτεχνίας, εικονογραφημένα, που  καλύπτουν τρία  επίπεδα αναγνωστικής  ικανότητας. Παραμένουν στη σχολική τάξη επί τέσσερις εβδομάδες, ώστε να υπάρχει χρόνος για δανεισμό και για παράλληλες δράσεις όπως  εργαστήρια,  λέσχη ανάγνωσης, συζητήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, επισκέψεις σε βιβλιοθήκες, εκθέσεις κ.α. Τόσο ο σάκος, όσο και η ιστοσελίδα, περιέχουν προτάσεις αναγνωστικών διαδρομών και δράσεων γύρω από τα βιβλία.

 

Στην Καλλιμασιά

Τα βιβλία βρίσκονται στο Δημοτικό σχολείο Καλλιμασιάς με πρωτοβουλία της εκπαιδευτικού Ν. Κριτάκη. Τα πρώτα αφορούν στη θεματική ενότητα ΤΑΞΙΔΙΑ ΓΕΥΣΕΩΝ.

Ο συγκεκριμένος σάκοςσχεδιάστηκε για να στηρίξει εκπαιδευτικούς που πραγματεύονται θέματα διατροφής στην τάξη τους ή που σκοπεύουν να δουλέψουν σχέδια εργασίας που εξετάζουν τη διατροφή ως τρόπο ζωής και στοιχείο πολιτισμού. Υπάρχουν βιβλία που πραγματεύονται τα εμβληματικά διατροφικά προϊόντα της Μεσογείου (σιτάρι και λάδι) αλλά και βιβλία που αναφέρονται στην «τελετουργία» του φαγητού (την καθημερινή προετοιμασία,  τα γιορτινά τραπέζια κ.λπ).

«Τα πρώτα βιβλία θα φιλοξενηθούν στο σχολείο μας μέχρι τις 20 Νοεμβρίου και περιμένουμε με αγωνία και άλλες «βαλιτσούλες» για να ταξιδέψουν νοερά τους μαθητές μέσα από τις πολύχρωμε σελίδες τους» δήλωσε σχετικά με το πρόγραμμα η υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ν. Κριτάκη.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ