15.4.2015 17:04

Το Αντουάνικο στα βραβεία EUROPA NOSTRA

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΝΩΛΙΑΔΗ-ΒΟΥΡΝΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΙΟ

Αυτή τη φορά η δουλειά του Μανώλη Βουρνού και της συζύγου του, ως αρχιτέκτονες ήταν το διαβατήριο για να περάσει το νησί μας τα σύνορα και να ακουστεί στα ευρωπαϊκά σαλόνια και συγκεκριμένα στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά.

Το ένα από τα τρία ελληνικά βραβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά ( Europa Nostra) έρχεται στη Χίο, χάρη στη διάκριση από το αρχιτεκτονικό γραφείο Κατερίνας Μανωλιάδη – Μανώλη Βουρνού*, στην κατηγορία «αποκατάσταση», για τη δουλειά τους στο αρχοντικό - ξενώνα Αντουάνικο στον Κάμπο.

Εuropa Nostra

Τα Βραβεία Εuropa Nostra θεωρούνται τα μεγαλύτερου κύρους βραβεία στην Ευρώπη στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι 28 νικητές του 2015 επελέγησαν ανάμεσα σε 263 αιτήσεις, που υποβλήθηκαν από οργανισμούς και ιδιώτες από 29 χώρες, και τιμώνται για τα εξαιρετικά τους επιτεύγματα σε τέσσερις κατηγορίες: 1) αποκατάσταση, 2) έρευνα και ψηφιοποίηση, 3) μακροχρόνια προσφορά στην πολιτιστική κληρονομιά, και 4) εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση.

«Οι φετινοί νικητές αποτελούν ισχυρά παραδείγματα δημιουργικότητας και καινοτομίας στο χώρο εργασίας, για την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης. Δείχνουν, επίσης, ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι σημαντική για την Ευρώπη και τους πολίτες της. Πιστεύουμε ότι, υπό την ηγεσία του προέδρου Γιούνκερ και του Επιτρόπου Νάβρατσιτς, η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πολιτιστική κληρονομιά θα αναπτυχθεί περαιτέρω και θα εφαρμοστεί» είπε, ο Πλάθιντο Ντομίνγκο πρόεδρος της Europa Nostra.

To Αντουάνικο

Το Αρχοντικό Αντουάνικο βρίσκεται στον Κάμπο είναι ένα από τα κτήματα της περιοχής, με την κύρια οικία να έχει κτιστεί το 1893. Οι εργασίες περιελάμβαναν δομικές επισκευές, αποκατάσταση της κυρίως οικίας και μετατροπή βοηθητικών κτιρίων σε χώρους διαμονής, όπως επίσης και εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης του συστήματος άρδευσης. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι κριτές εκτίμησαν ιδιαιτέρως την υψηλή ποιότητα των αναστηλωτικών εργασιών, οι οποίες περιελάμβαναν την ανάκτηση παραδοσιακών τεχνικών δόμησης και προβιομηχανικών αγροτικών συστημάτων, την εφαρμογή και ανάδειξη τοπικών τεχνικών όπως επίσης και την ανανέωση της αρχικής σχέσης ανάμεσα στο δομημένο και το φυσικό περιβάλλον.

Η απονομή

Η εκδήλωση για την απονομή των ευρωπαϊκών βραβείων πολιτιστικής κληρονομιάς θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου στο Δημαρχείο του Όσλο και θα συνδιοργανωθεί από τον Fabian Stang, Δήμαρχο του Όσλο, τον Tibor Navracsics, Ευρωπαίο Επίτροπο για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό και τον Plácido Domingo, τον διάσημο τραγουδιστή της όπερας και Πρόεδρο της Eurοpa Nostra. Στην εκδήλωση, επτά από τους νικητές θα τιμηθούν με το Μεγάλο Βραβείο (Grand Prix), λαμβάνοντας €10.000 έκαστος, και ένας θα λάβει το Βραβείο Κοινού, το οποίο θα επιλεγεί μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας από την Europa Nostra.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι γι αυτή τη διάκριση η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα όχι μόνο της δικής μας εργασίας αλλά της εργασίας πολλών ανθρώπων πάνω σε διαφορετικά αντικείμενα. Αποδείξαμε στην Ευρώπη ότι όχι μόνο έχουμε μνημεία πολύ σημαντικά αλλά έχουμε και το ανθρώπινο δυναμικό, τα εργαλεία και τα μέσα και μπορούμε να τα συντηρούμε και να τα αποκαθιστούμε» δήλωσε ο Μ. Βουρνούς μην κρύβοντας τον ενθουσιασμό του και προβάλλοντας τη Χίο πάνω από όλα κι από αυτή τη διάκριση.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ