15.4.2015 16:58

«Αναθερμαίνεται» η αντιπαράθεση για το ωράριο των φαρμακείων

Ο υπουργός Υγείας τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των φαρμακείων με διευρυμένο ωράριο - Τι λένε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος

Μια ακόμη αντιπαράθεση στο «εύφλεκτο» πεδίο των ελληνικών φαρμακείων -καθώς μάχονται για το ωράριο τα «διευρυμένα φαρμακεία», δηλαδή τα φαρμακεία που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και τα «κλασικά φαρμακεία», δηλαδή όσα λειτουργούν με το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων- πυροδότησε η ραδιοφωνική δήλωση του υπουργού Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ότι τάσσεται υπέρ της κατάργησης των φαρμακείων με διευρυμένο ωράριο.
 
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κώστας Λουράντος, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία χαιρετίζει τις δηλώσεις και τις προθέσεις του υπουργού και έθεσε τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο στη διάθεση του υπουργού για τον διάλογο επάνω στο νέο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων της χώρας.
 
Η ταύτιση απόψεων συνδικαλιστών και ηγεσίας του υπουργείου σχετικά με το ωράριο είναι απόλυτη σε ό,τι αφορά το υπάρχον ωράριο -συμφωνούν ότι «έχει αποτύχει»-, αλλά και το σχεδιαζόμενο ωράριο για το οποίο επίσης συμφωνούν ότι «θα προβλέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακό τους και την κάλυψη των αναγκών τους όλο το 24ωρο, με την ισότιμη αντιμετώπιση των φαρμακείων».
 
«Οι φαρμακοποιοί θα συναινέσουν σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο τους και την κάλυψη των αναγκών τους όλο το 24ωρο, με  την ισότιμη αντιμετώπιση των φαρμακείων είτε βρίσκονται σε κεντρικά είτε σε απομακρυσμένα σημεία μέσα από  ένα ανεπτυγμένο και αποτελεσματικό σύστημα εφημεριών και διανυκτερεύσεων» αναφέρει ο κ. Λουράντος.
 

ΦΑΝΙΕ: Ωφελημένοι πολίτες και φαρμακοποιοί από το διευρυμένο ωράριο

Απέναντι στον υπουργό Υγείας, αλλά και τον άλλοτε «γαλάζιο» πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) και νυν πρόεδρο του ΠΦΣ, που σηκώνει ψηλά το αντιμνημονιακό λάβαρο, ζητώντας την επαναφορά του ωραρίου των φαρμακείων στο προηγούμενο καθεστώς, βρίσκεται η προσωρινή πρόεδρος του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδος (Φ.ΑΝ.Ι.Ε.) κυρία Μαίρη Λυβίζου, η οποία εκπροσωπεί «ένα σωματείο, τις αρχές του οποίου υιοθετούν σχεδόν 2.000 φαρμακοποιοί και εκπροσωπεί τις αγωνίες 4.000 εργαζομένων».
 
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΦΑΝΙΕ, υπερασπίζεται το διευρυμένο ωράριο και τα οφέλη του για το κοινό και τον κλάδο των φαρμακοποιών, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για την έλλειψη επικοινωνίας με την Αριστοτέλους και τονίζοντας με νόημα ότι θα ήθελαν πολύ να μιλήσουν για τα οφέλη αυτά και με τον υπουργό Υγείας -η ηγεσία του υπουργείου αρνείται να τους δεχτεί παρά τα επανειλημμένα αιτήματά τους για συνάντηση, υποστηρίζοντας ότι συνομιλεί με τους θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου.
 
Η κυρία Λυβίζου επικαλείται τις δικαστικές αποφάσεις υπέρ του διευρυμένου ωραρίου τονίζοντας ότι «αποβλέπει στην εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος, συνιστάμενου στη μέριμνα του Κράτους για την υγεία των πολιτών και την ευχερέστερη πρόσβαση του πληθυσμού στα φαρμακεία, προκειμένου να εφοδιάζεται κατά τρόπο ασφαλή  με τα αναγκαία φάρμακα, δηλαδή με τα προϊόντα που εξυπηρετούν αγαθό υψίστης σημασίας όπως η Υγεία».
 
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των διευρυμένων φαρμακείων, το συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας δεν θίγει  το υφιστάμενο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, είτε το σύστημα των εφημεριών αλλά «αντιθέτως παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας κατά τη  διάρκεια του ωραρίου των εφημεριών , αριθμού φαρμακείων μεγαλύτερο από τον υποχρεωτικά οριζόμενο».
 
Τέλος, η κυρία Λυβίζου  απορρίπτει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του υπουργού Υγείας για ανασφάλιστη εργασία στα διευρυμένα φαρμακεία.

«Καταδικάζουμε οποιασδήποτε μορφής ανασφάλιστη εργασία όπου κι αν τη συναντά κανείς. Επειδή, τα φαρμακεία που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο έχουν προσφέρει περίπου 2.000 θέσεις εργασίας το τελευταίο διάστημα, θεωρούμε ότι η παρατήρηση του κ. Υπουργού δεν αφορά σε εμάς»  καταλήγει η πρόεδρος του ΦΑΝΙΕ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ