21.3.2013 11:32

"Αναπτυξιολάγνοι οι εισηγητές για την Αμανή"

Τα πυρά της κατά της Δημοτικής Αρχής Λαμπρινούδη για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τη θεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την Αμανή, εξαπολύει μέσα από δελτίο Τύπου η Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Δημοτικής Κίνησης στη Χίο.

Στην ανακοίνωση αναφέρει:

Σχετικά με την θεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την Αμανή έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Η επιλογή των δύο μη θεσμικών εισηγητών από το χώρο των αναπτυξιολάγνων και του real estate έδειξε τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη της περιοχής η Δημοτική Αρχή. Η άρνηση δε, του Προέδρου του Δ.Σ, να δώσει ισότιμα το λόγο στο Γ. Μακριδάκη, που έχει επιλέξει να ζει μόνιμα στη Βολισσό και να αγωνίζεται για μια άλλου τύπου αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Αμανής και της Χίου, έδειξε και τα όρια της δημοκρατίας τους.

2. Από τα  μέλη της Πρωτοβουλίας που τοποθετήθηκαν ο  Γ. Χαλάτσης  παρουσίασε μια διαφορετική αντίληψη για την ανάπτυξη της περιοχής που στηρίζεται στην ανάδειξη και αξιοποίηση των φυσικών πόρων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της. Η Αμανή να αποτελέσει ένα “ειδικό θεματικό πάρκο” που η αγροτική -κτηνοτροφική παραγωγή, η οινοποίηση και τυποποίηση των προϊόντων να συνδυάζεται με το θεματικό - εναλλακτικό τουρισμό (ιαματικό-περιπατητικό-θρησκευτικό) στα πρότυπα αντίστοιχων περιοχών της Ευρώπης, που πέτυχαν μια τέτοια ήπια και ισόρροπη ανάπτυξη. Ενώ, ο Δ. Τσούχλης  μέσα από τα στοιχεία μελέτης διατύπωσε το ερώτημα αν υπάρχει το κρίσιμο μέγεθος του ανθρώπινου δυναμικού που να αντιστρέψει την εγκατάλειψη και πρότεινε την δημιουργία ισχυρών κινήτρων για τη προσέλκυση νέων ανθρώπων.

3. Η οικονομική κρίση οι πολιτικές των μνημονίων και η εγκατάλειψη της υπαίθρου που έφερε ο Καλλικρατικός Δήμος έχουν επιδεινώσει όλους τους δείκτες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην Αμανή. Ο περιορισμός του εισοδήματος, η υποβάθμιση των παροχών υγείας ,παιδείας, κοινωνικής μέριμνας, η μείωση της επισκεψιμότητας και του τουρισμού συνθέτουν τη ζοφερή εικόνα μιας υπό εγκατάλειψη περιοχής.
 

4. Η Δημοτική Αρχή πριν είναι πλέον αργά οφείλει άμεσα να προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες.

  • α. Καθορισμός συγκεκριμένου ποσού που θα διαμορφώνει τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα της Αμανής, ενώ το περιεχόμενο τους, και η διάθεση των επί μέρους ποσών, θα αποφασίζεται με τη δημοκρατική συμμετοχή των κατοίκων.
  • β. Άρση των αρνητικών συνεπειών του “Καλλικράτη” με την επανασύσταση του διοικητικού -δημοτικού κέντρου της Βολισσού. Μεταφορά αρμοδιοτήτων στον Αντιδήμαρχο Αμανής και στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα των διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών.
  • γ. Υποστήριξη του κοινωνικού εισοδήματος των κατοίκων και των παροχών υγείας και κοινωνικής μέριμνας ,συγκοινωνιών με στοχευμένα μέτρα.
  • δ. Ειδική μελέτη και δράσεις για τα Αγιάσματα που να περιλαμβάνουν:

- πιστοποίηση της πηγής ως ιαματικής
- Καλλιέργεια της πηγής
- Υποστήριξη των μονάδων ιαματικού τουρισμού
-Προστασία της ευρύτερης περιοχής και του φυσικού πλούτου που αυτή διαθέτει.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ