18.7.2016 15:29

Αναδεικνύονται τα μοναδικά μονοπάτια των Οινουσσών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΜΗΚΟΥΣ 31,3 ΧΛΜ

Πόλο έλξης για ντόπιους και όχι μόνο περιπατητές θα αποτελεί σε σύντομο χρονικό διάστημα το σύμπλεγμα των Οινουσσών το οποίο θα αποκτήσει πεζοπορικές διαδρομές συνολικού μήκους 31,3 χιλιομέτρων.

Η προγραμματική σύμβαση

Κατέχοντας πλέον την απαραίτητη τεχνογνωσία στην ανάδειξη φυσικών και ιστορικών μονοπατιών ο Δήμος Χίου τείνει χείρα βοηθείας στις γειτονικές Οινούσσες βοηθώντας τον μικρό νησιωτικό Δήμο να αναδείξει τις δικές του ξεχωριστές διαδρομές.

Με προγραμματική σύμβαση που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές προβλέπεται η διαμόρφωση και ανάδειξη πέντε πεζοπορικών διαδρομών συνολικού μήκους  31.3 km, που θα επιτρέπουν την ανεμπόδιστη περιήγηση στο κεντρικό τμήμα του νησιού, από το νοτιότερο έως το βορειότερο φυσικό του όριο και ταυτόχρονα θα ενθαρρύνουν την προσέγγιση της βορειοδυτικής χερσονήσου έως το ακρωτήριο του «Καπασά».

Οι διαδρομές                                               

Οι διαδρομές ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με παλιότερα μονοπάτια, με τη μορφή διακριτής και καθαρής από βλάστηση χάραξης στο έδαφος, λόγω της συχνής τους χρήσης τους από πεζούς και οικόσιτα ζώα, το γνωστό και ως "γιδόστρωτο".

Τμήματα των διαδρομών διέρχονται ανάμεσα σε ξερολιθιές που οριοθετούν τις διαφορετικές ιδιοκτησίες, γνωστές ως “διάβες”.

Στόχος του Δήμου Οινουσσών είναι η  ανάπλαση και ανάδειξη μονοπατιών και παρθένων περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που παραμένουν αναξιοποίητες, αποκομμένες και ανεξερεύνητες έως σήμερα. Η δυνατότητα περιήγησης στη φύση εκτιμάται πως θα λειτουργήσει επικουρικά και συμπληρωματικά στην ανάπτυξη του περιπατητικού και φυσιολατρικού τουρισμού στο γειτονικό νησί, κάτι που μέχρι σήμερα αποτελούσε απλά επιδίωξη ετών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 240.000 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α, ενώ το τελικό κείμενο της σύμβασης θα πρέπει να ψηφιστεί από τα Δημοτικά Συμβούλια της Χίου και των Οινουσσών. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ