5.5.2015 20:16

Πετρο...πόλεμος

ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ «ΛΑΤΩ» ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΝΤΑΜΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΘΟΛΟΥΣ

Σε πόλεμο μεταξύ εργολάβων με βαρύτατες καταγγελίες για δραστηριοποίηση παράνομων νταμαριών, μετατράπηκε το ρεπορτάζ του «π» (από τις 20 Απριλίου) για τις υψηλές τιμές των αδρανών υλικών στο νησί.

Το γαϊτανάκι ξεκίνησε από καταγγελία της εταιρείας ΤΕΧΝΕΤ  που με έγγραφό της που δημοσιοποίησε το Politischios.gr, κατηγόρησε τη ΛΑΤΩ ΕΠΕ «για μονοδιάστατη λογική του «αποφασίζω και διατάζω» σε ότι έχει να κάνει με τα αδρανή υλικά αλλά και τους αρμόδιους φορείς για τη διαιώνιση της μονοπωλιακής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο νησί μας στον τομέα των αδρανών υλικών με την ύπαρξη ενός και μόνο λατομείου εδώ και δεκαετίες».

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει, με τη ΛΑΤΩ να εκδίδει μακροσκελή ανακοίνωση προς όλες τις αρχές του τόπου αλλά και προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης τον οποίο καλεί να σταματήσει την παράνομη δραστηριότητα στο Θόλος, χωρίς όμως να κατονομάζει τον υπαίτιο πίσω από την παράνομη εξόρυξη.

«Έχουμε διακόψει τη συνεργασία με την ΤΕΧΝΕΤ»

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η ΛΑΤΩ, «η επιχείρηση που διαμαρτυρήθηκε για δήθεν υψηλές τιμές η ΤΕΧΝΕΤ Χίου Ε.Π.Ε. με έδρα τον ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΑΤΤΙΚΗΣ!!! έχει από πολλού χρόνου διακόψει κατ’ ουσία την αγορά υλικών από την εταιρία μας, κατά συνέπεια από τη μια δικαιολογούνται οι τιμές λιανικής, που έλαβε γνώση κι από την άλλη η ίδια πρέπει να δικαιολογήσει με ποια υλικά, ποιας άλλης νόμιμης Λατομικής επιχείρησης, και ποια πιστοποιητικά ποιότητας (ISO, CE) εκτελεί Δημοτικά και Δημόσια έργα που έχει αναλάβει και το σκυρόδεμα που παράγει και διαθέτει σε επαγγελματίες και ιδιώτες στην Χίο», για να σημειώσει λίγο αργότερα ότι: «στο νησί μας υπάρχουν (2) δύο νόμιμες Λατομικές Επιχειρήσεις η ΛΑΤΩ Α.Ε. και η ΑΦΟΙ ΜΩΡΑΚΗ Ο.Ε.  στη νότια και βόρεια Χίο αντίστοιχα».

«Θύμα παραπληροφόρησης ο Ν. Μηταράκης»

Σε άλλο σημείο της ανοιχτής επιστολής της η ΛΑΤΩ τονίζει ότι ο Ν. Μηταράκης ο οποίος είχε καταθέσει αναφορά σχετικά με τις υψηλές τιμές των αδρανών υλικών στο νησί, έπεσε θέμα μονόπλευρης παραπληροφόρησης με αποτέλεσμα να προωθήσει μόνο τη δημιουργία νέων λατομικών ζωνών: «αντί να παρέμβει πρώτα στο αρμόδιο Υπουργείο και στις τοπικές και περιφερειακές Υπηρεσίες – όπως οφείλει – ώστε να σταματήσει η παράνομη εξόρυξη αδρανών υλικών που έχει διαπιστώσει για την υπαίτιο διαμαρτυρόμενη εταιρία, η Ειδική Υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ με πόρισμά του. Απόρροια του πορίσματος ήτο η δίωξη και τελική καταδίκη του υπευθύνου της διαμαρτυρόμενης Εταιρίας από την Δικαιοσύνη. Πρέπει να σημειωθεί ότι στη γειτονική Λέσβο με πληθυσμό περίπου διπλάσιο της Χίου υπάρχουν και λειτουργούν (2) δύο νόμιμες λατομικές επιχειρήσεις, όπως και στην Χίο των 52.000 κατοίκων».

 «Παράνομη και επικίνδυνη εξορυκτική δραστηριότητα στο Θόλος»

Τέλος με τη φράση «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί» η ΛΑΤΩ ζητά από όλους τους αρμόδιους φορείς αλλά και από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης «να σταματήσουν ΑΜΕΣΑ και ΠΑΡΑΥΤΑ την παράνομη και επικίνδυνη εξορυκτική δραστηριότητα στο Θόλος Συκιάδας Χίου, να αποβάλλουν την υπαίτιο Εταιρία από τον χώρο που παράνομα έχει καταλάβει και χρησιμοποιεί ως ΛΑΤΟΜΕΙΟ, διαφορετικά θα θεωρηθούν συνυπεύθυνοι και συνένοχοι της λειτουργίας μιας μη νόμιμης και επικίνδυνης δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε Δημοτικό και Δημόσιο χώρο, με συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, με διαφυγή τεράστιας φορολογικής ύλης, πλήρους ποιοτικής ανεπάρκειας παραγομένων προϊόντων και οικονομικής ζημίας για τον Δήμο, το Ι.Κ.Α. και την Κυβέρνηση, χωρίς να αναφέρουμε το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται, αλλοίωση αιγιαλού και παραλίας κλπ.»


Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ